Növendékhangverseny a Régi Zeneakadémián

 

Középen Johannes Marsovszky karmester

 

2017. II. 28-án az első emeleti Liszt Ferenc termet zsúfolásig megtöltötte a jobbára akadémistákból és tanáraikból álló közönség. A végzős hallgatók Mozart-műveket adtak elő Johannes Marsovszky vezényletével. Felhangzott Az álruhás kertészlány nyitánya, a C-dúr zongoraverseny Kovács Gergely közreműködésével, majd a szünet után az A-dúr szimfónia és az A-dúr hegedűverseny Miranda Liu szólójátékával. A közönség többszörös visszahívással fejezte ki a tetszését. Nem véletlenül, a rendkívül tehetséges zeneakadémisták épp olyan csodálatos hangulatot varázsoltak a terembe, mint nagy tiszteletben álló elődeik. A zenekari hangzás maradéktalan élményt nyújtott mindenkinek.

 

Johannes Marsovszky 1994-ben született Münchenben. Kisgyerek kora óta járt operába, hangversenyre. Hatévesen ügyesen játszott zongorán és hegedűn. A müncheni Gärtnerplatz Színházában először a gyerekkórusban lépett fel, majd szólót énekelt A varázsfuvolában. 2009-ben felvették a budapesti Bartók Béla Konzervatórium zongora és szofézs szakára. Zongoratanára Kékesi Judit, karvezetés tanára Kocsis H. Zoltán volt. 2013 óta Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karvezető majd karmester szakon. Tanárai: Kutnyánszky Csaba, Horváth Gábor, Párkai István; karmesterszakon Medveczky Ádám és Ligeti András.

 

Johannes Marsovszky

 

Johannes 2015-ben a karvezetés-versenyen első helyezést ért el. 2016-tól Vashegyi Györgynél mesterkurzusokon vett részt. Együttműködött a Duna Szimfonikusokkal, a Danubia Szimfonikus Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, asszisztált Madaras Gergelynek a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarnál. 

 

Johannes és évfolyamtársai már többször bemutatkoztak a Zeneakadémia Nagytermében. Mára Johannesből érett karmester lett. Kifogástalan, átéléssel teli Mozart-hangulatot tudott teremteni hibátlan, fegyelmezett dirigálásával. Remélhetőleg a művészi pálya kezdetéből ígéretes karrier bontakozik ki majd a világ nagy hangversenypódiumain.

 

Dobi Ildikó