RÁCZ ÖDÖN NAGYBŐGŐMŰVÉSZ  EMLÉKEZETES KONCETJE

 

2017. április 23. vasárnap 19:30 – Zeneakadémia

Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar

Verdi: Végzet hatalma - nyitány
Koussevitzky: Nagybőgőverseny

 

Sergei Koussevitzky:Double Ba

 

Közreműködik: Rácz Ödön - nagybőgő
Csajkovszkij: IV. szimfónia
Vezényel: Vladimir Verbitsky

 

http://www.koncert.hu/uploads/artists/normal/koncert-20130906-2895-racz-odon.jpg

 

Rácz Ödön 1981. szeptember 6-án született Budapesten. Nagybőgő-tanulmányait 1990-ben kezdte a Tóth Aladár Zeneiskolában. 1990 és 1996 között több ízben már szólistaként is fellépett az iskola zenekarával, fesztiválokon és koncerteken. 1996-ban felvették a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol 2000-ben végzett. 1996-ban megnyerte a Ki mit tud? országos zenei vetélkedőt, a klasszikus zenei kategóriában. Egy évvel később megjelent első szólólemeze, Bottesini, Sperger és Fryba műveivel. 2000-ben az Euro Grand Prix Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében Európa nyolc legjobb fiatal zeneművésze közé választották.


Ugyanebben az évben a Hannoveri Expón szólókoncertet adott zenekari kísérettel. 2001-től a bécsi zeneakadémia művészképzőjében folytatja tanulmányait, Alois Posch vezetésével. Ugyanitt lett első helyezett az intézmény szólistaversenyén 2002-ben, valamint ebben az évben nyerte el a Johann Prunner nemzetközi nagybőgős verseny zsűrijének különdíját. 2003-ban harmadik helyen végzett az ARD Nemzetközi Nagybőgős versenyen – ekkor készített közös lemezt Járdányi Gergellyel. 2004-ben felvették a világ egyik legrangosabb együttesébe, a Bécsi Filharmonikusok tagjai közé. Három évvel később többedmagával megalapítja a The Philharmonics nevű együttest, a zenekar szólistáival. 2008-tól tagja a Fritz Kreisler Kamarazenekarnak, valamint tanít a Salzburgi Nyári Akadémián. 2009 óta Rácz Ödön a Bécsi Filharmonikusok szóló nagybőgőse.


Szólistaként olyan neves együttesekkel lépett fel, mint a Müncheni Kamarazenekar, a Bajor Rádió Zenekara, a Bergeni Filharmonikusok, valamint olyan karmesterek keze alatt játszott, mint Zubin Mehta, Riccardo Mutti, Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel. Kamarazenei formációkban a Salzburgi Fesztivál, a Luzerni Fesztivál és az Izmir Fesztivál közönsége is élvezhette művészetét. Kamarapartnerei között található René Staar, Kovács Tibor és Xavier de Maistre, akikkel lemezt is készített.