Vashegyi Györgyöt választották az MMA új elnökévé

 

http://www.mma.hu/documents/10180/7074326/20171010_K%C3%B6zgy%C5%B1l%C3%A9s-45.jpg/1589939f-2a39-4440-bf69-504e849dd65a?t=1507656386000&imagePreview=1

Az MMA új és régi elnöke: Vashegyi György és Fekete György

 

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert, az MMA rendes tagját választották a Magyar Művészeti Akadémia új elnökévé a köztestület 2017. október 10-i tisztújító közgyűlésén a Pesti Vigadóban. Az MMA egyik alelnöke Jankovics Marcell filmrendező, a nemzet művésze lett, a másik alelnököt és az MMA négy elnökségi tagját egy új időpontra összehívott, folytatólagos közgyűlésen fogják megválasztani, miután a jelöltek egyikére sem érkezett kellő számú szavazat. Fekete Györgynek, aki két elnöki cikluson, hat éven át vezette az MMA-t, a közgyűlésen tiszteletbeli elnöki címet adományoztak.

 

A közgyűlés elején a tagok megemlékeztek az MMA előző, május 25-i közgyűlése óta elhunyt akadémikusokról, Devich János Liszt Ferenc-díjas csellóművészről, Jókai Anna íróról, a nemzet művészéről, Mács József íróról és Mőcsényi Mihály tájépítészről, valamint Szabados Árpád Munkácsy-díjas grafikus és festőművészről.


Köszöntő beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány támogatásáról biztosította az MMA-t és a teljes művészeti élet szereplőit. Bejelentette: a 2018-as költségvetésben 800 millió forintot biztosítanak az MMA-nak a művészi járadék folyósítására, melyet a nem akadémikus, megfelelő díjjal rendelkező művészek kapnak. Elindul az MMA ösztöndíjrendszere is, a bevezetés évében 100 fő részesülhet benne, majd felmenő rendszerben, évenként újabb 100-zal bővül a létszám. Az ösztöndíjrendszerben akár 36 hónapon keresztül részesedhet egy-egy művész az alkotótevékenységéhez kapcsolódó juttatásban. Az építőművészeti gyűjtemény bemutatására a jövőben átadnak egy több tízezer négyzetméteres ingatlant a Városligeti fasorban, ahol létrejöhet a Magyar Építészet Múzeuma.

 

A közgyűlésen átadták a 2017. évi tagozati díjakat. Az MMA építőművészeti díjában idén Szabó László Ybl-díjas építész, a népi építészet kutatója és oktatója részesült. A Film- és Fotóművészeti Tagozat által odaítélt Szőts István-díjat Gelencsér Gábor Balázs Béla-díjas filmtörténész, egyetemi tanár vehette át magas színvonalú szakmai munkájáért. Az MMA ipar- és tervezőművészeti díját Baliga Kornél Podmaniczky-díjas építész, belsőépítész nyerte el. Az Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díját Kemsei István költő, esszéista és kritikus kapta "szubjektív tárgyiasságot" tükröző műveiért. Az MMA képzőművészeti elismerését Molnár Sándor nyerte el hat évtizedet átívelő művészeti és pedagógiai munkájáért. A díjat a Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész nevében lánya vette át. Az MMA művészetelméleti elismerését, a Cs. Szabó László-díjat Tóth László irodalom- és művelődéstörténész, költő és műfordító vehette át értékközpontú munkásságáért. A Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díját Küllős Imola, a régi magyar népköltészet kutatója kapta, míg Orosz Adél a Színházművészeti Tagozat elismerését nyerte el, a Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas táncművész a díjat egy későbbi időpontban veszi át. A Zeneművészeti Tagozat idén Balázs János Prima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, a Cziffra-fesztivál alapítóját ismerte el. A díjazottakról további információk és a laudációk itt olvashatók.

 

Az ülésen elhangzott: az MMA egyes tagozatai a mostani egy helyett 2018-tól minden évben két tagozati elismerést adhatnak.

 

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként, az összesen leadott 226 érvényes szavazatból 140 szavazattal lett az MMA új elnöke. Mellette Marton Éva operaénekes, a nemzet művésze, és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező és érdemes művész volt még a két másik jelölt a tisztségre az MMA jelölőbizottságának jóváhagyásával.


Az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez – mondta programbeszédében Vashegyi György, aki szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, a szerepvállalás a közművelődési lehetőségek szélesítésében, a támogatás és ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés ösztönzése, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és a szerzői jogok rendezésével elérhetővé tétele a világhálón.


Vashegyi György a feladatok között szintén kiemelte, hogy Makovecz Imre közéleti örökségének szellemében kell erősíteni a magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységét. "Mindezt a lehető legszélesebb társadalmi, politikai és szakmai együttműködésben szeretném megvalósítani" – fogalmazott az MMA új elnöke a szavazás előtt.


Az MMA alapszabálya szerint az elnököt a közgyűlés titkos szavazással, egyszerű többséggel választja meg, a tisztség legfeljebb két-három éves cikluson keresztül tölthető be. Fekete György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész 2011 óta állt az MMA élén.

Az elnöki tisztséget Vashegyi György 2017. november 5-től veszi át.

 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Vashegyi Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia kedden megválasztott új elnökének. „A kultúra a nemzet erejének kifejeződése, szellemi kisugárzásának megtestesítője és megmaradásának záloga. Éppen ezért úgy vélem, kevés olyan szép és felelősségteljes hivatás létezik, mint a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselőinek összefogása" – írta a kormányfő, aki „bölcsességet és jó egészséget" kívánt az új elnök előtt álló „nemes feladatokhoz".

 

A két alelnöki poszt közül csak az egyikre született eredmény – Jankovics Marcell további három évre marad a tisztségben; a szavazás második fordulójában szereplő három jelölt – Kiss B. Attila operaénekes, Marosi Miklós építész és Szemadám György festőművész, író – közül senki nem kapott megfelelő számú voksot.

 

A közgyűlésen tiszteletbeli elnöki címet adományoztak a novemberben leköszönő Fekete György belsőépítésznek. A tiszteletbeli elnök az elnökség tagja, az elnökségi ülésen szavazati joggal rendelkezik. Az alapszabály szerint a tiszteletbeli elnök olyan személyiség lehet, aki a rendes tagok között is kiemelkedő, az MMA céljainak szimbolizálására egyedül is alkalmas. Fekete György a címet 2017. november 5-től viselheti.


Eredménytelenül zárult ugyanakkor a négy elnökségi tag megválasztása, miután a 24 jelölt egyikére sem érkezett kellő számú szavazat. Ezt követően Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára javaslatára felfüggesztették a keddi közgyűlést, amelyet ismét összehívnak. Az MMA Alapszabálya értelmében a közgyűlést 20 napon belül újra össze kell hívni.


A közgyűlésen az akadémikusok többek között elfogadták a beszámolókat az elnök, az elnökség, a tagozatok és a bizottságok munkáiról, valamint a 2018. évi művészeti és szakmai programtervről is.


(Forrás: MMA Hírlevél)