RYBINSKI ANNA

 

AZ 5. BARTÓK BÉLA NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENY GRÁCBAN

 

2017. november 14-19.
Johann-Joseph-Fux-Landeskonzervatórium - Fux Koncertterem

 

 

office@belabartok.at

 

A BÉCSI ÉVEK

 

Ott Éva, a »Béla Bartók Internationale Musikgesellschaft Österreich« megalapítója és művészeti vezetője, sok évtizedes pedagógiai tapasztalata alapján megállapította, hogy Ausztriában Bartókot nem eléggé ismerik, a koncertműsorokon ritkán szerepelnek nagy művei és a zeneiskolák tananyagaiban is alig bukkan fel a neve. Ezért két évvel a Bartók Társaság alapítása után, 2009-ben elhatározta, hogy egy zongoraversenyt is létrehoz, ami Bartók Béla nevét viseli és a zenéjét a középpontba állítja. Ott Éva szívügye volt, hogy ne csak a koncertdarabok, hanem a gyermekeknek írt sorozatok is elhangozzanak a versenyen, tehát a legfiatalabbak is jelentkezhettek. Így tudta elérni, hogy alsó fokon többet foglalkozzanak Bartók kis remekműveivel.

 

Ott Éva négy alkalommal szervezett már versenyt Bécsben. Mivel a Bartók Társaság saját intézettel nem rendelkezik, minden alkalommal a Collegium Hungaricum termeiben rendezkedték be ideiglenesen, hogy az előjátszásokra egy koncertzongora és a résztvevők gyakorlási lehetőségére kisebb hangszerek is biztosítva legyenek. Nehéz évek voltak, mégis sikerült Bécs város szponzorálásával és némely privát segítséggel nagyszerű fiatal tehetségeket felfedezni, akik később mind szóló, mind zenekari fellépéseket is kaptak a Bartók Társaság rendezésében. A „Mozart zongoraversenyei“ sorozatban már 13 ifjú zongorista jutott pódiumhoz. Több díjnyertes részesült hazai ösztöndíjban, vagy kapott lehetőséget külföldi tanulmányokra.

 

Pár név a díjazottak közül, akiknek a karrierje elindításában fontos szerepet játszott a Bécsben elért siker:

Dorothy Khadem-Missagh Bécsből versenyek sorozatát nyerte. Bekker Dávid koncertezett egy klarinétos művésszel egész Európában; Medgyesi Zsolt szintén résztvett külföldi és hazai koncerteken; Gonda Katalin újabb díjat nyert Eszéken; Boros Mihályt nem kell külön bemutatni, már az egész világ ismeri; Varga Zoltán Gergő doktorált és Cziffra díjat nyert. Ők mind Magyarországról jöttek. A prágai testvérek Anne Sofi és Marie Viola Mojzesova koncertek sorozatát játszották Németországban; Munkácsi Dóra Nagyváradról szintén ledoktorált éppen Bartókból; Linda Zou Kínából már 12 évesen bekerült a Gráci zenei egyetemre. Ők is játszottak szólóesteket ill. Mozart zongoraversenyeket zenekarral.

 

 

A VERSENY 2017-BEN

 

Miután 2015-ben Ott Éva megismerte Eduard Lannert, a gráci Johann-Joseph-Fux-Landeskonzervatórium igazgatóját, felvetődött a gondolat, hogy a verseny színhelyét átteszik Grácba, ahol egy intézmény nagyterme és gyakorló szobái is rendelkezésre álltak. Ez okvetlenül előnyös változást jelentett a Zongoraverseny történetében, mivel a Konzervatórium a város és Stájerország anyagi támogatását is élvezi.

 

Az 5. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny 2017-ben Grácban zajlott le, a Béla Bartók Internationale Musikgesellschaft Österreich és a Johann-Joseph-Fux Landeskonservatorium közös rendezésében.

 

A zongoraversenyt különböző korcsoportokban bonyolították le. Kötelező volt egy mű Bartók Béla alkotásai, valamint a bécsi klasszikusok alkotásai közül (Haydn, Mozart, Beethoven és Schubert), melyeknek hossza a megadott időkeret felét vehette igénybe. Itt több művet, vagy esetleg tételeket is lehetett játszani. A további versenyanyagokat a résztvevők szabadon választhatták ki a barokk, romantika, impresszionista, stb. korszakokból. A megadott időn belül lehetőség volt egy stájerországi komponista művét is eljátszani (szabadon választva). Ezeknek a kompozícióknak legjobb interpretációját minden korcsoportban külön díjban részesítették. Lehetett egyes tételeket is játszani.


A korcsoportoknak megfelelő művek letölthetőek voltak:
www.konservatorium.steiermark.at

 

A IV., V. és VI. korcsoport első, második és harmadik díjának nyertesei pénzjutalomban részesültek. Az I., II. és III. korcsoport díjnyertesei diplomát és ajándékokat kaptak. A Bartók Béla Zongoraverseny nyerteseinek folyamatosan fognak koncerteket (szóló vagy zenekari fellépést) szervezni.

 

A 90 (rekord!) résztvevő 21 országból érkezett: így többek között Azerbajdzsánból, Olaszországból, Koreából és Kínából.

Természetesen a magyar résztvevők száma volt a legmagasabb, 24 jelentkezővel. Örvendetes módon nemcsak Budapest, hanem Pécs, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza és Esztergom is képviselve volt. Zsigmondné Pap Éva Szegedről és Megyimóreczné Schmidt Ildikó Pécsről már több ízben hoztak a versenyre tehetséges, jól felkészített növendékeket. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzője szintén bizonyította minden alkalommal magas színvonalát, ebben az évben főleg Eckhardt Gábor növendékeire figyeltünk fel.

 

A jelentkezések számát illetően Ausztria állt a második helyen. Bécsben az »Universität für Musik und Darstellende Kunst« egyik professzora Vladimir Kharin, aki szintén különleges képességű növendékeket oktat. Tőle is érkeztek tehetséges fiatalok, akik a fiatalabb korcsoportokban nyertek díjakat virtuóz és muzikális előadásukkal.

 

A stájerországi Konzervatórium optimális körülményeket teremtett a versenyzőknek. A gyakorlási lehetőségek és a nagyterem hangverseny-zongorájának a kipróbálása pontos beosztás szerint történt és kifogástalanul működött.

 

A zsűri tagjai voltak:

 

Ott Éva, a Bartók Béla nemzetközi zongoraverseny megalapítója;

Magiszter Eduard Lanner, a Johann-Joseph-Fux-Konzervatórium igazgatója;

Elisabeth Väth-Schadler, a Kärntner Landeskonservatorium tanszakvezető tanára;

Angelika Ferra, a Johann-Joseph-Fux- Konzervatórium tanszakvezető tanára;

Markus Schirmer, a Kunstuniversität Graz professzora.

 

A versenyzők magas technikai színvonala meglepte a zsűrit, és a hallgatókat is. A fiatal tehetségek nagyszerű képzésben részesültek, megalapozott volt a hangszeres tudásuk és a művek stilisztikai ismerete. A szellemi és érzelmi érettség természetesen még nem mindegyiküknél érte el azt a fokot, amit egy klasszikus szonáta vagy egy Chopin mű megkíván.. A zsűri minden esetben – nagyon helyesen – nem a technikai, hanem a zenei teljesítményt jutalmazta. Természetesen nem mindenki kaphat díjat, de a tapasztalat, amit egy nemzetközi verseny jelent már a zongoratanulás első éveiben is, a többi tehetséges fiatal meghallgatása és a személyes beszélgetések a zsűritagokkal tanulságos volt az ifjú zongoristáknak.

 

Grác városa és a helyi szponzorok jóvoltából a díjakkal együtt jutalmakat is odaítélt a zsűri, összesen 6000 Euro értékben. A fiatalabb díjazottak értékes Bartók kottákat kaptak az Editio Musica Budapest és a bécsi Universal Edition kiadásában, az idősebb korcsoportok pénzjutalomban is részesültek.

 

A magyar résztvevők ezúttal is szép sikereket arattak, 2 első díjat, 3 második díjat és 3 különdíjat nyertek a Bartók művek előadásáért.

 

A magyarországi versenyzők eredményei:

 

Balog Alexandra 1. díj és Bartók-különdíj

6. korcsoport (22- 25 évesek)

 

Horváth Abel 1. díj

5. korcsoport (19- 21 évesek)

 

Magyar Valentin 2. díj és Bartók-különdíj

4. korcsoport (16 - 18 évesek)

 

Puskás Máté Bartók-különdíj

3. korcsoport (13 - 15 évesek)

 

Rozsonits Ildikó 2. díj

2. korcsoport (10 - 12 évesek)

 

Balázs-Piri Soma 2. díj

2. korcsoport (10 - 12 évesek)

 

 

A VERSENY JÖVŐJE

 

Az osztrák Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny a kezdeti nehézségeket sikeresen leküzdve elismertté vált a nemzetközi zenei mezőnyben. Ennek a jele, hogy az AAF Alapítvány felvette ezt a zongoraversenyt a világversenyek listájára. Az Alink-Argerich-Foundation egy független információsközpont, amelyet Gustav Alink és Martha Argerich hozott létre.

 

A világ minden jelentős zongoraversenye szerepel az adatbázisukban, 2015-ben a zongorás kamarazene is felvételt nyert.

Az Alapítványnak eddig 193 bejelentett tagja van, amelyeknek a honlapja rögtön lehívható az érdeklődők számára. Ott Éva és Eduard Lanner megtették a döntő lépést, és az osztrák Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny tehát az AAF tagja lett, joggal. A város és Stájerország kulturális vezetői elégedettek voltak a verseny nemzetközi visszhangjával, amely a Konzervatórium zenei jelentőségét is kiemelte.

Mivel a legtöbb fiatalkorút szülőik vagy tanáraik kisérték, ez a túrizmus számára is egy szerény, de nem elhanyagolható forgalom-többletet jelentett. Az AAF tagság további elismerést hoz, ami Grác hírét, mint zenei központot tovább növeli. A mostani siker után nyugodtan számíthatnak a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny rendezői és szervezői arra, hogy a politikai és anyagi háttér a jövőben is biztosítva lesz.

 

A szerzőről

Rybinski Anna zenetanár, publicista

 

A díjazottak teljes listája letölthető:

 

http://www.verwaltung.steiermark.at/cms/beitrag/12630239/141533474/

5. Internationaler Béla Bartók Klavierwettbewerb 2017 - Land Steiermark

 

Egyéb információk:

www.belabartok.at

Video: https://www.youtube.com/watch?v=leJ_trKO264

http://www.alink-argerich.org/