LEGYEN A ZENE MINDENKIÉ

 

BARTALUS ILONA 1982-ben készült ismeretterjesztő műsora, a KODÁLYI zenepedagógiai rendszer összefoglalása

 

6 részes, 40 perces zenei ismeretterjesztő műsor, 1982

 

 

A kiváló, nemzetközileg is elismert zenepedagógus és televíziós személyiség, a Duna Televízió volt zenei főszerkesztője "Legyen a zene mindenkié" című sorozata, melyet a megszületése óta eltelt 35 év nem fakított meg sem a mondanivaló, sem a formai megvalósítás szempontjából. Olyan tematika és olyan hiteles személyiségek jelennek meg a sorozatban, amely ma is érvényes, illetve akikre ma is felnézhet mind a szakember, mind a zenekedvelő. Biztatás és példa lehet a mai, sok tekintetben bizonytalan, s talán átmenetinek tekinthető időszakban mindaz, amit Bartalus Ilona sorozata bemutat. Olyan tematika és olyan hiteles személyiségek jelennek meg a sorozatban, amely ma is érvényes, illetve akikre ma is felnézhet mind a szakember, mind a zenekedvelő. Biztatás és példa lehet a mai, sok tekintetben bizonytalan, s talán átmenetinek tekinthető időszakban mindaz, amit BARTALUS ILONA sorozata bemutat.  

 

Témák: A KODÁLY-koncepció

 

- Alfája: magyar népzene, zenei írás-olvasás

- eszközei: zenei kétnyelvűség, szolmizálás, abszolút nevek

- logikája: út a többszólamúság felé

- megvalósítói: professzionista képzés, gyakorlati tanítás, karvezetés

- nyitottsága: társművészetek ötvözése a zenével, improvizáció

- Omegája: a japánok adaptációja

 

1. rész: A kodályi zenepedagógia alfája

A zenélő, éneklő gyerekek már az óvodában is sokkal jobban fejlődnek testileg is, szellemileg is, mint a nem éneklők vagy keveset éneklők.” (Kodály Zoltán)

 

2.rész: A kodályi zenepedagógia eszközei

"Az általános iskola célja teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember" (Kodály Zoltán)



3. rész: A kodályi zenepedagógia logikája

"Közönségnevelés, közösségnevelés, a két szó között csak egy betű a különbség, tartalma közt talán még annyi se, a közösségi ember formálásához egyetlen tantárgy sem járul annyival, mint a jól vezetett ének." (Kodály Zoltán)

 

4. rész: A kodályi zenepedagógia megvalósítói

"Aki énekelni tanul, annak hangszert is kell tanulni. Én ezt inkább megfordítanám, aki hangszert akar tanulni, annak énekelni kell tanulni." (Kodály Zoltán)

 

5. rész:A kodályi zenepedagógia nyitottsága

"Aki zenével indul az életbe, az evvel bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életének olyan kincsét kapja ezzel, hogy átsegíti sok bajon. A zene táplálék, vigasztaló, az élet szépségét és ami benne érték, azt mind meghatványozza.” (Kodály Zoltán)

 

6. rész: A kodályi zenepedagógia egyetemessége

 

 

Alkotók:

 

Forgatókönyv-író, szerkesztő, műsorvezető: BARTALUS ILONA 

 

Rendező: Apró Attila, dramaturg: Lőrincz Zsuzsa, díszlettervező: Tóth A. Pál, hangmérnök: Hegedűs László, vágó: Sándor Éva, a rendező munkatársa: Gedeon Judit, operatőr: Dubovitz Péter és gyártásvezető: Garaguly István 

 

Közreműködők:

 

Forrai Katalin és a Csobánc utcai óvodások, Thész Gabriella és a budapesti Kodály Zoltán ének-zenei általános iskola tanulói, Énekes Lenke és a Vitnyédi együttes gyermekcsoportja, a nyíregyházi 4. sz. ének-zenei általános iskola kórusa Szabó Dénes vezényletével, a Sebő Együttes, Hajnóczy Katalin és a váci ének-zenei általános iskola tanulói, Kocsis Jánosné és a budapesti Münnich Ferenc u.-i általános iskola tanulói, Kocsis Zoltán, Csengery Adrienne, Bánkúti Csaba, a váci Hox Humana kórus Maklári József vezényletével, a budapesti Május 1. úti ének-zenei általános iskola tanulói és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, a komlói Kodály Zoltán ének-zenei általános iskola kórusa Tóth Ferenc vezényletével, a budapesti Kodály Zoltán ének-zenei általános iskola tanulói, Markovich Judit, Varga Imréné, Németh Rudolf, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, Párkai István, Lukin László és a Fazekas Mihály gyakorlóiskola tanulói, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatói, Ángyán Krisztina,  dr. Juhász Károlyné és a budapesti Ilku Pál általános iskola tanulói, Rozgonyi Éva és a kecskeméti Kodály Zoltán ének-zenei általános iskola tanulói, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, Apagyi Mária és a Komlói Művészeti Műhely zeneiskolás tanulói, az Óbudai ütősök Balázs Oszkár vezetésével, a Csili Kamarakórus Zakariás Anikó vezényletével, Kazuyuki Tanimotox, Takao Nakamura, Hani Kjoko, Nobuko Okuma, Az NHK Gyermekkórusa, Hösö-Bunka Alapítvány.  


A műsort készítette a Magyar Televízió a MAFILM közreműködésével.  

Youtube-on elérhető itt:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL7j-OmLRmcEr7jisisaExlh4Hvi8Difos