NAGY ZSOLT*

 

Johannes Brahms: AZ V. Magyar Tánc és a katonazenészek

 

Johannes Brahms - Hungarian Dance No. 5 (3:22)

 

Nem tudom, van-e olyan fúvószenekar az országban, amelyik legalább egyszer ne tűzte volna műsorára Brahms egyik legismertebb zeneművét. Talán érdemes tudni róla, hogy milyen nagy szerepe volt a mű létrejöttében a magyar katonazenészeknek.

Elsőként Reményi Edét (Miskolc, 1828. január 17. – San Francisco, 1898. május 15.) emelném ki. A világhírűvé vált hegedűművész az 1848-49-es szabadságharc alatt Görgey Artúr tábornok segédtisztje és tábori hegedűse volt. A világosi fegyverletétel után – hasonlóan sok más katonatársához – menekülnie kellett az országból. Konstantinápolyon, Párizson, Londonon keresztül eljutott Amerikába, ahol tovább képezte magát, és mint ismert virtuóz – a magyar zene lelkes támogatója – tért vissza Európába.  1852 és 53 között a fiatal Brahmsot is magával vitte hangversenyútjaira, akivel rövid idő alatt páratlan karriert futott be.

 

 

Reményi Ede és Johannes Brahms (1852)

 

Egyes történetírók szerint már Amerikába utazása előtt 49-ben találkozhatott az akkor 16 esztendős Johannes Brahms-szal, amikor búcsúhangversenyt adott Hamburgban és ennek zongorakíséretét bízta az ifjú zongoristára. A telt ház előtt tartott hangverseny akkora sikert aratott, hogy meg kellett ismételni. Sajnos a brahms-i életrajz is elég homályos ebből az időszakból.

Johannes Brahmsról (Hamburg, 1833. május 7.Bécs, 1897. április 3.) olyan legendák keringenek, hogy már 13 éves korától megélhetési zenészként zongorázott a Hamburg dokk negyedének bárjaiban. Itt fedezte fel a fiatal tehetséget Reményi, és kérte fel zongorakisérőjének hangversenyeihez. A legújabb kutatások szerint azonban az akkori jogszabályok tiltották Hamburgban, hogy kiskorúak bordélyokban zenéljenek és a Brahms család is volt olyan tehetős, hogy nem kellett a fiatal zeneszerzőnek ilyen módon pénzt keresnie.

Ami biztos, hogy Brahms remekül zongorázott és két magyar hegedűművésszel - Reményi Edével valamint Joachim Józseffel - való kapcsolata is hozzájárult ahhoz, hogy ismertséget szerezzen. A hegedűvirtuózokkal játszott koncertjein pedig volt alkalma megismerni a magyar zenét.

Magyar táncait eredtileg négy kézre komponálta két kötetben az első tízet 1869-ben, majd további két kötetben 1880-ban még tizenegy táncot. Az első két kötetet később átírta egy zongorára, valamint az 1, 3 és 10 táncokból zenekari átiratot készített. Csak a 11, 14 és 16 eredeti Brahms kompozíció, a többi magyar dallamok alapján készült zongoradarab. A 2. Magyar Tánc feltételezhetően Reményi Ede szerzeménye alapján készült, az 5. Magyar Táncról viszont biztosan tudható, hogy a középső 28 ütem vivace résztől eltekintve egy magyar katonakarmester szerzeménye.

 

Kéler Béla

 

Kéler Bélát (Bártfa, 1820. február 13.Wiesbaden. 1882. november 21.) 1856-ban nevezték ki az akkor Debrecenben működő gróf Mazzuchelli Alajos táborszernagy nevét viselő császári-királyi galíciai 10. sz. sorgyalogezred zenekartának karmesterévé. A szülővárosából Debrecenbe tartó utazás alatt írta a Bártfai emlék csárdás című zeneművet 1858 nyarán. A műben a-mollban csendült fel az a 36 ütem, amelyet Brahms 11 évvel később fisz-mollba hangszerelt át négy kézre és az 5. Magyar Tánc elejét valamint visszatérését alkotja.

 

 

A Bártfai Emlék borítója

 

Kéler a négy éves katonai szolgálatot 1860-ban egészségügyi okok miatt otthagyta. Mind karmesterkén, mind zeneszerzőkén Európa szerte jelentős sikereket ért el. Jó barátság kötötte Brahmshoz. Az első 10 Magyar Táncok megjelenése után írt egy tanulmányt, amiben leírja, hogy a 10-ből 9 tartalmaz olyan dallamokat, amelyek korábban más zeneszerzők műveiben már be lettek mutatva. A Magyar Táncok első kiadványában szerepel is, hogy ezek a művek átiratok és nem saját szerzemények. A későbbi kiadásokból és átdolgozásokból azonban ez már kimaradt…

Tagadhatatlan tény, hogy Brahms a legjelentősebb külföldi szerző, akinek a művei hozzájárulnak a magyar zene népszerűsítéséhez, még ha a dallamok eredeti szerzőinek neve az évek alatt feledésbe is merült.

 

 



* Nagy Zsolt százados

Budapest Helyőrség Zenekara

karmester-helyettes