SÍK OLGA – Orákulum

(3/2.)

Életút

 

Tán forró nyári délelőtt volt… Tán öreg nyáreste… lehet könnyű hajnali lehelet mi Olgát hozta azon a napon, 1911. augusztus 11-én. Oroszlán érkezett Máramaros szigetére, annak minden aspektusával Shőn Olga Zsófia.

Harmadik lányként, két nővér mellé. Elmondása szerint erősnek kellet lennie, hogy pozícióban maradhasson. Eleven és vidám kislány volt, aki korán tudta az útját. Na és lázadó.

Sík Olga 3-4 éves korában

 

A család Nagyváradra költözött, később Debrecenbe. Felmenői közt voltak tanítók, pedagógusok. Édesapja hegedült, édesanyja mély alt hangon énekelt hozzá. Olgának ez nagyon tetszett. Operaénekesnek készült. 

Családi fotó 1918-ból

 

Sík Olga szülei idős korukban

 

A Zeneakadémiára rögtön a második évfolyamba vették fel. Az énektanítás is nagyon érdekelte. Még abban az évben el is kezdte.  Végzett operaénekesként az Operaházhoz szerződött. Közben megismerkedett Szamosi Lajossal -ki magát „hangpedagógusnak „ nevezte és elkezdett nála tanulni . Szamosi már abban az időben egyedülálló módszerrel tanított hangképzést / A szabad éneklés útja  /  . Olga 20 éven át járt hozzá, később mesterének tartotta.

Sík Olga

 

Férjhez ment Dr. Sher Tiborhoz, később elvált. Gyermeke nem született. 1946-tól haláláig a Pozsonyi úton lakott.

    „A zenei emlékeim nagyon koraiak. Édesapám nagyon szépen hegedült. A lányok mindegyike tanult zongorázni. Nem zongoráztak brilliánsan, de zongoráztak. És mindenki énekelt, nem utolsó sorban. És arra emlékszem még – azért elég rég volt –, hogy édesanyámtól örökölhettem az alt hangot. Mert mikor apám hegedült, anyám énekelt. És az a bársonyos mély hang, az nekem nagyon tetszett. Aztán mindent eltanultam tőlük, mind a kettőtől.

    Hát, 18 évesen az ember egy gyerek. Pláne, ha van 3 nővére. Az súlyosbító körülmény még. Meg nem csak súlyosbító körülmény, hanem nagyon hasznos is, mert a felnőttek hibáiból, erényeiből a legkisebb mindent elvett. Mindent megtanult tőlük, jót, rosszat, ami jött. Mint egy gyerek.

    Apám és anyám részéről különböző megjegyzések hangzottak el, ami nem éppen gyerekfülnek való. Hogy hogy képzeltem én ezt: kislány létemre egyedül felmenni Pestre…

Mondtam, hogy ez nem lesz egyedül, mert a nagynénémék laknak ott. És biztos lesz egy dívány, vagy egy ágy, ahol elalhatok, vagy nem tudom. Magyaráztam a megmagyarázhatókat, főként a nem magyarázhatókat. Tehát, hogy lakni van hol, a többiben pedig majd segít mindenki nekem, bár azt nem tudom, hogy hogy, és kik, és miért...

Mindent elmagyaráztam, aztán utána volt egy kis csönd.

    Este 10-kor tettek a vonatra, nem aludtam semmit. Reggel 5-kor megérkeztem, már nem lehetett aludni semmit se. De én énekelek!

10 órakor ott álltam a bizottság előtt. Ha jól emlékszem, a Magyar színházban volt a felvételi vizsgája az operatanszakosoknak. Össze volt húzva a bársonyfüggöny, és kiállt a gyerek a szélére.

Na, mostan, ha nem jól énekelek, akkor a legjobb, ha meghalok rögtön. Világos! Aztán gondoltam, hogy van egy jobb is: Így megfogtam a bársonyfüggönynek a szélét, hogyha nem jól énekelek, akkor elájulok, és a bársonyfüggöny olyan szépen rám borul... Szóval mindenre el voltam készülve, amire csak el lehet készülni.

Neked is méltányolni kell, hogy az sok mindent jelent, hogy egy gyerek feljön Debrecenből, faluról ugye, és aztán: add elő! Hát én… én előadtam. Úgy énekeltem, hogy 4 dalt kellett egymás után elénekelnem, mert még mondták: hogy még ezt, még azt, még amazt.

Az igazság az, hogy felvettek, Hál’ Istennek. És a végeredmény az volt, hogy nem az első akadémiára vettek fel, hanem rögtön a másodikra.

És itt van egy életnek a kezdete, és a vége is. Mert aki az operatanszakot elvégezte, az operaénekes lett.

Az ember menzán étkezett, rengeteg órája volt, mindenféle: zenetörténet, történelem, minden… Ezek az évek nagyon bonyodalmasak és nagyon hasznosak voltak. Nagyon élveztem néha őket, meg féltem tőlük, ha felelni kellett. Hát szóval vegyesen van az ember általában minden iskolával.

Van az utad. Amit ha tetszik, ha nem tetszik, végigjársz.

És lettem továbbra a Filharmónia énekesnője, szólistája, aki rendszeresen énekel rádióban, koncerten, a Konzervatórium tanára… Szóval, kicsit összemosódnak már az emlékek, de azt tudom, hogy az élvonalban voltunk.

Ha az ember tisztességes ember, jó szívű ember, senkinek nem okoz problémát. Saját magának sem, sem ővele. Akkor már kevesebb a probléma, nem?

Senki sem tudja megfizetni az időmet, az idegeimet…, és engem sem.

Tehát, én mindenkivel beszélgetek előbb. Nem énekeltetem, mert először tudni akarom, hogy van itt neki valami, vagy nincs. Nekem tudnom kell, hogy a fejében mennyi olyan képesség van, hogy ha én valamit át akarok neki adni, azt ő fel tudja fogni.

Furcsa, hogy énektanár ilyet mond? De nem furcsa. Csak azt jelenti, hogy ha hangszert tanítanék, vagy bármit, mindegyiknek technikája van. Hogy egyéni adottságai vannak minden hangszernek. Tehát azt meg kell érteni, azt fel kell fogni, azt meg kell próbálni tudni gyakorolni. Mert ha ő nem gyakorol, akkor mire tanítom. Semmire.

Te, én azért vagyok bizalmatlan az emberekkel, s addig, amíg nem ismerem, amíg nem tudom, hogy kicsoda. Nem a nevére vagyok kíváncsi, őrá. Hogy ő ki? És amíg nem tudom, hogy ki, addig mit csináljak vele? Addig mire tanítsam? Hogy hazudni a leghasznosabb ezen a világon?

Nem tudok. Életemben nem hazudtam. És ehhez tartom magam.

Bár aki az életet kitalálta, az élje végig!”

(Mihola Péter és Véghelyi Gabriella 2005-ös kisfilmjéből) Utolsó portré Sík Olga tanárnővel (13.31)

 

 

Kádek Henriett

(www.kadekacademy.com)

 

*Kádek Henriett emlékezésének 3/1. része (Kádek Henriett: Sík Olga – orákulum. Vallomás) a Parlando 2018/6. számában jelent meg. A 3/2. részben közölt fotók Sík Olga családi archívumából valók.

 

Filmek Sík Olgáról:

Sík Olga növendékei, 2001 (1:53:37)

Sík Olga növendékeinek fellépése. Az est házigazdája Katona Klári

Budapest, Rátkay Klub (2001)

 

Pedro Sík Olga óráján (4:56)

Sík Olga énekóráján 'Pedro' Kosztolicz Péter énekel, Zöldág László zongorázik. Operatár: 'Kovi' Kovács Zsigmond. Jelen vannak még: Mihola Péter, Velényi Réka, Molnár Andrea Kata, Barva László, Kuthy Krisztián, Szabó Levente, Polgár László, Cseresznyés Kata,

Részlet A zártkörű énekóra című videóból.

 

Sik Olga énekóráján Mihola Péter énekel (3:23)

Sík Olga énekóráján Mihola Péter énekel és 'Kovax' Kovács Péter zongorázik. Operatőr: 'Kovi' Kovács Zsigmond (2002. május)

SÍK OLGA emlékére... (2:23)

100 éves lenne (2011)

Sík Olga / Táblaavató 2018.09.01. (21:06)

 

Pozsonyi Piknik 2018 Hommage a Sík Olga Finálé (7:05)

 

 

Sik Olga énekóráján Mihola Péter énekel (3:23)

Sik Olga énekóráján Mihola Péter énekel 2002. május Sik Olga ének: Mihola Péter zongora: 'Kovax' Kovács Péter operatőr: 'Kovi' ...

 

SÍK OLGA emlékére...

puppi1974

538 megtekintés 6 éve

100 éves lenne 2011. Sík Olga