SCHIFF ANDRÁS: A ZENE A CSENDBŐL JÖN

 

A zene a csendből jön – Schiff András könyve életútinterjú és zenei hitvallás egyszerre. A most megjelent kötetben helyet kaptak a zongoraművész, karmester művészeti és társadalmi témájú esszéi is.

 

„Kezdetben van a csend, és a zene a csendből jön. Azután következik az a megmagyarázhatatlan csoda, ami a legkülönbözőbb hangzások és struktúrák alkotta folyamatokból összeáll – nyilatkozta Schiff András a Neue Zürcher Zeitung egykori rovatvezetőjének, Martin Meyernek. – Aztán visszatér a csend. A csend voltaképpen a zene előfeltétele. De mindezen túl nekem személyesen természetesen sokkal többet jelent a zene, hiszen az az életem. Soha nem egyszerűsíthető pusztán materiális aspektusokra, még ha ezzel újra és újra próbálkoztak és próbálkoznak is. A zene lényege a szellemhez, a szellemiekhez kapcsolódik.”

 

A könyv első részét adó beszélgetés érinti a zene és az interpretáció témáját, a „zeneüzem” és a kritika kérdését, foglalkozik a „kamarazene varázsával”, kitér a zene taníthatóságára és tanítására, végigveszi Schiff András életének legfontosabb állomásait.

 

A második rész esszéiben Schiff idegenvezetőként kíséri végig az olvasót a zenetörténet legnagyobb komponistáinak életművén, visszaemlékezik mestereire, és figyelmeztet arra is, hogy egy országnak csak akkor van jövője, ha nem feledkezik meg a múltjáról.

 

Schiff András 1953-ban született Budapesten. Az egyik legjelentősebb magyar zongoraművész, karmester. Grammy- és Kossuth-díjas előadó. 2013-ban megkapta a londoni Királyi Filharmóniai Társaság Aranymedálját, munkássága elismeréseként II. Erzsébet 2014-ben lovagi címet adományozott neki. 1979 óta Angliában él.

 

Schiff András A zene a csendből jön című könyvét Győri László és Hamburger Klára fordításában jelentette meg a Magvető Kiadó.