Szóljon hangosan az ének!

 

Kiskarácsony egy meghívott vendég szemével

 

Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia

 

2018. december 13-án, Luca napján a betonkolosszusokkal körülvett gyönyörű óbudai templomban, a béke szigetén meghitt eseménynek lehettünk szemtanúi. Jobb helyet nem is lehetett volna találni a Csalogány Kórus adventi koncertjének, mint a III. kerületi Szent Péter és Szent Pál Templomot.

 

A karácsony előtti nagy rohanásban jó volt megállni, megpihenni kicsit, és látni a csodát. Mert igen, CSODA történt akkor abban a kis templomban! Mi, akik ismerjük a Csalogány Kórus és művészeti vezetőjük, Fabényi Réka tevékenységét, bizony nem is érjük be kevesebbel!

 

Helyszíni főpróba Febényi Rékával

 

Röviddel a kezdés előtt már minden hely foglalt volt a padsorokban. A plébános úr kedves szavakkal nyitotta meg a koncertet, aztán felcsendültek a jól ismert dalok:  A „Betlehem, Betlehem”, a „Mennyből az angyal”, a „Pásztorok, keljünk fel”, a „Jertek, menjünk Betlehembe”. Ezután József Attila „Betlehemi királyok” c. versét hallhattuk. A „Kis Jézus megszületett” c. mű után felhangzott a „Dicsőség mennyben az Istennek”, melyet már a nézők is együtt énekeltek a fellépőkkel.

 

Soltész Rezső és Fabényi Réka

 

Művészvendéget is köszönthettünk Soltész Rezső személyében. Szeretettel és alázattal dalolta együtt a gyerekekkel az „Ave Maria”-t, majd egy saját szám következett: „Örvendjen az egész világ”. Az igazgató asszony adventi útravalójával zárult a koncert.

 

Soltész Rezső és a kórus

 

Végül Soltész Rezső spontán és őszinte szavakkal mondott köszönetet az élményért. Megható volt ez is. A közönség csak ült, nem akaródzott még hazamenni. Kaptunk kis ráadást is, ahol meghívók és meghívottak együtt énekelték a karácsonyi dalokat.

 

Mindig és újra megkönnyeztem, amikor látom, hogy milyen örömmel, mosolyogva énekelnek, szavalnak ezek a középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek. Ők, akik valószínűleg sosem fognak tudni önálló életet élni, csengőn és tisztán éneklik a „Mennyből az angyalt”, az „Ave Maria”-t és a többi dalt.

 

És ne feledkezzünk el a tanári zenekarról sem, akik a hangszereikkel (zongora, orgona, hárfa, fuvola, furulya, metallofon, hegedű, fagott, gitár) hozzájárultak ahhoz, hogy az élmény teljes legyen.

Köszönet érte mindenkinek!  

 

Berhidai Márta