2018. december 15.-én a Csepel Örökség-díjas Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar a Nagy Imre Általános Iskola Sportcsarnokában (1214 Budapest, Simon Bolivár sétány 4-8.) rendezte meg Karácsonyi Hangversenyét, amelyen sor került a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség esedékessé vált minősítésére is. A koncerten közreműködött Fejér András Liszt Ferenc-díjas harsonaművész, a Berlini Szimfonikus Zenekar szólistája, valamint Gyenes Béla Artisjus-díjas szaxofonművész. Vezényelt Péntek János Artisjus- és Csepel Örökség-díjas karmester. A hangverseny fővédnöke Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, védnöke pedig Borbély Lénárd, Csepel polgármestere volt, aki szóban is köszöntötte az együttes és a népes hallgatóságot:

 

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere köszöntőt mond*

 

Az eseményen megjelent Ábel Attila alpolgármester is.

A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által delegált szakmai zsűri elnöke  Szabó Ferenc Hidas Frigyes-díjas karmester, a győri Széchényi István Egyetem Művészeti Karának tanára, a Győr Symphonic Bands alapító karmestere, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke volt.  Részt vett a zsűriben továbbá Dohos László Liszt Ferenc-díjas katonakarmester, a MH nyugalmazott főkarmestere, ny. ezredes, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Debreceni Egyetem docense, továbbá Ella Attila mélyrézfúvós-művész, a Gödöllői Fúvószenekar alapító művészeti vezetője, karnagya, a Gödöllői Frederic Chopin Zeneiskola tanára volt.

A zsűri balról jobbra: Ella Attila, Szabó Ferenc és Dohos László*

A Csepeli Munkásotthon Fúvószenekarának – mint elődzenekarnak – a hivatalos megalakulása 1945-ben volt Dömötör Lajos szakmai irányításával, munkások, zenetanárok, diákok és nyugdíjas muzsikusok közreműködésével. A Zenekar a kezdetektől fogva aktív résztvevője Csepel zenei, kulturális életének. Az 1970-es években Eördögh János karnagy irányításával a Koncert minősítő fokozatot ért el.

 

Amikor 1989-ben Auth Henrik katonakarmester-ezredes, a MH ny. főkarmestere, érdemes művész vette át a zenekar szakmai irányítását, 1993-ban elérték a Fesztivál Zenekari minősítő fokozatot. 

 

Auth Henrik vezényel

(Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar)

 

Az 1990-es évek végétől Auth Henrik már Péntek Jánossal közösen vezette a zenekart, melyet Auth Henrik 2001-ben bekövetkezett halála óta Péntek János irányít.

 

   

Pillanatképek Péntek Jánosról (2018. XII. 15-i)*

 

Péntek János – mint az interjúban is olvasható ­– elődjéhez hasonlóan nagyon gazdag zenei és fúvószenekar-irányítási gyakorlattal rendelkezik, ugyanis évtizedeken át volt a MH Központi Zenekarának klarinétosa (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Béla Kossuth-díjas klarinétművész növendékeként kapott klarinétművész diplomát), illetve később karmestere, őrnagyi rangban. Ekkor teljesedett ki szakmai kapcsolata Auth Henrikkel, aki már tanulói évei alatt felfigyelt Péntek János zenei tehetségére, emberi - szakmai kvalitásaira, és élete végéig segítette művészi-karmesteri kiteljesedését mind a katonai, mind pedig a polgári zenei életben.

 

Péntek János fúvószenekari karmesteri diplomáját a Miskolci Egyetemen szerezte. A MH Központi Fúvószenekarának az élén Bartók Táncszvitjének dirigenseként előadását mindmáig hazai zenei életünk csúcsteljesítményei között jegyzik! Szakmai irányító és menedzseri munkájának köszönhetően az Auth Henrik Fesztivál Fúvós Zenekarnak nemcsak a szakmai utánpótlása (pl. a Fasang Árpád Zeneiskolával való nagyon korrekt együttműködés eredményeként), szervezeti működése (köszönhetően a jelenlegi zenekari titkár, dr. Gönye Anikó hathatós munkájának is!), de pénzügyi stabilitása is biztosított.  Ez utóbbihoz komoly segítséget biztosít az Auth Henrik Csepeli Fesztivál Fúvószenekar Közhasznú Alapítvány, melynek elnöke dr. Auth Henrik, a névadó fia, továbbá Csepel Önkormányzata.

 

Rendkívül erőteljesen gazdagodott és szélesedett a Fúvószenekar repertoárja. Jól jelzi ezt a tényt Hidas Frigyes Requiemjének közelmúltbeli emlékezetes előadása és 2018. december 15-i koncert műsora is:

 

 

A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar nagysikerű minősítő koncertjének a műsora – melyen a szakmai zsűri a zenekarnak ismét a KONCERTFÚVÓS és továbbá a SZÓRAKOZTATÓ SHAW KATEGÓRIÁBAN a legmagasabb fokozatot, a kiemelt arany minősítést adta –, a következőkben teljes egészében megtekinthető:

 

P. Sparke - Navigation Inn, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János (3:47)

J. de Meij - T-bone Concerto I-II, Fejér András (harsona) + a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar ... – YouTube (18:57)

 

J. de Meij - T-Bone Concerto III., Fejér András (harsona) + a  Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János (7:17)

 

A. Dvořák - e-moll Szláv tánc, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János (6:06)

Hidas F. - Fantázia és fúga, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar... – YouTube (7:22)

A. Piazzola - Oblivion (Gyenes), Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar...(4.29)

 

G. Gershwin - Girl crazy nyitás, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János (5:39)

 

G. Miller - Story Forever, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János. (12:01)

 

B. Goodman - Memories, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János (8:02)

A. Piazzola - Oblivion (Gyenes), Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar...(4.29)

A. Márquez - Danzón No. 2, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar... – YouTube (10:55)

 

Csajkovszkij - Diótörő swing, Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János (9:03)

 

Ráadás:

L. Anderson - Sleight Ride. Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, vezényel Péntek János (3:14)

 

 

*A koncertről készült képek forrása:

Komoly elismerést kapott a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar  (https://www.csepel.hu/..)

 

Függelék:

„Minden művészet állandóan a zene rangját igyekszik elérni” (Parlando 2016/3.)

Kiadványunkkal a hetven esztendős. Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvós- zenekart köszöntjük

 

http://csaffka.hu/csepeli_hirmondo3.jpg

Hatalmas siker a Nemzetiben

 

https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/8143-hetven-eves-csepel-fuvoszenekara

70 éve Csepel Fúvószenekara, Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata hivatalos lapja, (2015. december 14.)

 

Bogányi Gergely és a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar közös koncertlemeze (51:47)

 Budapesti Nemzeti Színház. Bogányi Gergely Kossuth - Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, és a Csepel Örökség díjas Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar közös koncertje. Vezényel: Péntek János (2015. 06.06.)

 

TELJES LEJÁTSZÁSI LISTA MEGTEKINTÉSE