Magyar zeneszerző nyerte a 2018. évi Bartók Világversenyt

 

Dobos Dániel zongoradarabja lett a legjobb a több mint kétszáz komponistát megmozgató nemzetközi mezőnyben

 

Dr. Vigh Andrea, a LFZE rektora gratulál Dobos Dánielnek. A kép hátterében: Fekete Gyula, a LFZE rektor-helyettese és Bősze Ádám moderátor

Fotó: Zeneakadémia / Mudra László felvétele

 

Bartók Világverseny, zeneszerzés forduló eredményhirdetés és gálakoncert (2:00:30)

(Részletes műsor a cikk alján)

 

 

A 2018. november 25-i gálakoncerten mind a hat döntős zongoradarab elhangzott, Liszt, Kodály és Bartók művei mellett.

A filmet a Zeneakadémia AVISO stúdiója készítette.

A döntős darabok: Fülei Balázs előadásában: 🎹 Alberto Alassio: Bembe Jorge Ruiz Castro: Deconstruction of a state of calm Stark János Mátyás: Toccata (3.díj)

 

Kálvin Balázs előadásában: 🎹 Dongryul Lee: Le Tombeau de Harvey (3.díj)

 

Balázs János előadásában: 🎹 Sang Un Kang: 4 Bagatelles 'No Slow Movement' (2. díj) Dobos Dániel: Drumul Dracului (1.díj)

 

Dobos Dániel Drumul Dracului című műve érdemelte ki az I. helyezést a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulójában, amelyet kiemelt nemzetközi népszerűség övezett. A II. helyen Sang Un Kang dél-koreai komponista zongoradarabja végzett, a III. helyezettnek járó díjat pedig egy dél-koreai és egy magyar pályázónak megosztva ítélte oda a világ élvonalába tartozó zeneszerzőket, előadókat felsorakoztató zsűri: Dongryul Lee mellett Stark János Mátyás pályaműve is elismerésben részesült. A díjakat november 25-én Bartók Béla levelezésének részleteivel tarkított ünnepi esten adták át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A legjobb művek olyan kiemelkedő zongoraművészek tolmácsolásában hangzottak el, mint Balázs János, Fülei Balázs és Kálvin Balázs.

 

Több mint kétszáz – a kiírásnak megfelelően 40 év alatti – komponista írt darabot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett Bartók Verseny 2018-es zeneszerzés fordulójára. A 25 magyar jelentkezővel együtt 53 országból összesen 214 pályamű – 5-6 perces szóló zongoradarab – érkezett. A legtöbb jelentkező olasz, amerikai vagy dél-koreai volt, de neveztek darabot Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is.

 

http://bartokworldcompetition.hu/documents/4904178/5122971/D%C3%ADjazottak+2018/d68aeeaa-8051-4c12-befc-3c177b020cce?t=1543325414000

A Bartók Világverseny hat döntős versenyzője: 
Jorge Ruiz Castro, Dongryul Lee - 3. Díj, Dobos Dániel - 1. Díj, Sang Un Kang - 2. Díj,
Stark János Mátyás - 3. Díj, Alberto Alassio
Fotó: Zeneakadémia / Mudra László felvétele

 

A Thomas Adés brit zeneszerző, zongoraművész, karmester által vezetett nemzetközi zsűri Dobos Dániel Drumul Dracului című zongoradarabját ítélte a legjobbnak. A rangos nemzetközi zsűri többi tagja:

 

Unsuk Chin, a Szöulban született, ma Berlinben élő Gravemeyer- és Arnold Schoenberg-díjas zeneszerzőnő, aki Ligeti György tanítványa volt; Chaya Czernowin professzorasszony, a Schloss Solitude zeneszerzőknek szóló nyári akadémiájának megalapítója; Andrej Korobejnyikov, a különleges tehetségű zongoraművész, aki 19 évesen végzett a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, és a világ számos országában koncertezett már; illetve Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektor-helyettese, a verseny művészeti vezetője.

 

Dobos Dániel 1994-ben született, a Zeneakadémia II. éves zeneszerzés mesterszakos hallgatója. 2010 óta több országos és nemzetközi zeneszerzői versenyen ért el helyezést. A VI. Bartók Béla Országos Zeneszerzés Versenyen 2014-ben II. díjat, a Zeneakadémiai Zeneszerzés Versenyén 2016-ban I. díjat kapott, a Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából a Magyar Zeneszerzők Egyesülete által kiírt pályázaton pedig II. helyezést ért el a magyar népzene által inspirált művével 2017-ben.

 

A második és a harmadik helyen Sang Un Kang és Dongryul Lee fiatal dél-koreai zeneszerzők végeztek. Utóbbival Stark János Mátyás, egy fiatal magyar tehetség osztozik a bronz elismerésen.

 

A Magyar Zeneművészeti Társaság a legjobb helyezést elérő magyar versenyzőnek szóló különdíját Dobos Dániel kapta. A díj a szerző munkájának elhangzása a 2019-es évi MINI Fesztiválon.

 

Kiss Péter Artisjus- és Junior Príma díjas zongoraművész, a Bartók Verseny Zeneszerzés fordulója előválogató zsűrijének tagja szintén különdíjat ajánlott fel: a 2019-es hangversenyszezonban műsorára tűzi Stark János Mátyás: Toccata című darabját.

 

A Bartók Világverseny és Fesztivál hatéves ciklusra és a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira épül: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre összpontosít, és a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, idén pedig a zeneszerzők versenyével folytatódott. Mindkét eddig lezajlott fordulóra olyan külföldi zsűritagok – zeneszerzők és előadók – fogadták el a Zeneakadémia felkérését, akik nemzetközi rangjuk, életművük által a világ élvonalába tartoznak. A Bartók Világverseny és Fesztivál szabálya szerint a döntően Bartók műveire épülő  repertoár mellett a most lezajlott zeneszerzés forduló két kiválasztott műve a 2019-es zongora forduló kötelező kortárs anyaga lesz.

 

A kiemelkedő sikerrel zárult 2017-es hegedű és a 2018-as zeneszerzés forduló szemléletesen igazolta a magyar világverseny szakmai koncepciójának megalapozottságát, illetve bizonyította Bartók mai is mozgósító erejét. A nemzetközi zenei közvélemény egyértelműen bízik a megmérettetés folytatásában, amely által Magyarország a középpontba kerül a bartóki hagyományok, az egyedülálló versenyszerkezet, valamint a lebonyolítás megszervezése okán.

 

További információ:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kommunikációs és Médiatartalmi Igazgatóság
Tel.: (1) 462 4600/172, e-mal:
sajto@zeneakademia.hu

bartokworldcompetition.hu

 

 

A Gálakoncert részletes műsora:

A mai zene seregszemléjén túl a XIX.- XX. század legnagyobb magyar zeneszerzőinek zongoraművei szerepeltek a Bartók Zeneszerzőverseny gálaműsorán, 2018. november 25.-én a Zeneakadémia Solti termében.

A Gálakoncert műsora: 

Liszt Ferenc: Két hangversenyetűd

1. Erdőzsongás

Alberto Alassio: Bembe

Kodály Zoltán: Hét zongoradarab, op. 11

2. Székely keserves

Jorge Ruiz Castro: Deconstruction of a State of Calm

Bartók Béla: Improvizációk magyar parasztdalokra, BB 83

Stark János Mátyás: Toccata

Fülei Balázs (zongora)

SZÜNET

Dongryul Lee: Le Tombeau de Harvey

Kálvin Balázs (zongora)

Liszt Ferenc: Zarándokévek, 3. év

4. A Villa d'Este szökőkútjai

Sang Un Kang: 4 Bagatelles “No Slow Movement

Bartók Béla: Gyermekeknek, BB 53 – 1. füzet

1. Játszó gyermekek

3. [Quasi adagio]

5. Játék

13. Ballada

14. [Allegretto]

16. Régi magyar dallam

20. Bordal

21. [Allegro robusto]

Bartók Béla: Gyermekeknek, BB 53 – 2. füzet

31. [Andante tranquillo]

40. Kanásztánc

Dobos Dániel: Drumul Dracului

Balázs János (zongora)

Kőszegi Ákos színművész tolmácsolásában részletek hangzottak el Bartók Béla leveleiből és írásaiból.

A Gálakoncertet élőben közvetítette a Bartók Rádió, az érdeklődők élőben követhették az eseményt a Zeneakadémia honlapján és Facebook oldalán is.