FEHÉRLÓFIA — ZENEORSZÁGBAN

 

 

A Filharmónia Magyarország nagyszerű szegedi sorozata a Bon-bon–, vagy Csokimatiné, melynek igazán remek karácsonyi ajándékaként — Népmese mai hangon címmel —az egyik legértékesebb magyar népmesét, a Fehérlófiát kapták a legkisebb koncertlátogatók, s persze a velük tartó felnőttek, a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában, mesés zenejáték képében. Az eredeti mese is számos jelentést hordoz, a magyar őstörténet fontos alapmotívumaitól kezdve a furfangos és minden felett győzedelmes fiún keresztül, árulásról, igazságról; Tarr Ferenc pedig a mese minden értékét megtartva dolgozta át szellemesen korszerűvé. Igazán nagyszabású produkcióvá azonban Dobszay–Meskó Ilona által vált a közismert történet; Ilona univerzális zeneművész: kimagaslóan tehetséges és sikeres zeneszerző, remek karmester, kiváló zongoraművész, s nagyszerűen kommunikál: mindezekről személyesen is meggyőződhettünk nemrégiben a Vántus István Kortárszenei Napok Zeneszerző és közönsége estjén.

 

Fehérlófia izgalmas kalandjait együtt izgulta végig gyermek és felnőtt, s nem maradt ki a vizuális szféra sem: a mese közben kivetített képeket — melyek jóval többek voltak illusztrációnál — a szegedi Kosztándi Orsolya alkotta meg, akinek nagyszerűen ível felfelé grafikusművészi pályája. A mesélő és egyben a koncert házigazdája Lukácsházi Győző volt, aki ezúttal is elvarázsolt bennünket közvetlen, szuggesztív előadásmódjával. A zene — az előadás lelke–lényege — igazi értékes kortárs muzsika volt, úgy, hogy egyben szórakoztatott is bennünket, igen ritka kincs ez a zenés mesejátékok világában, hiszen a legtöbb esetben az azonnali népszerűségre törekszenek a szerzők, mely általában színvonalcsökkenéssel jár.

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy élőzenei előadásban hallottuk a Fehérlófiát, a Ventoscala Sinfonietta jeles művészei: Bujtor Balázs (hegedű), Háry Péter (gordonka), Horváth Bence (trombita), Tekula Endre (kürt), Vitaliy Dzhanda (ütőhangszerek) játszották el nekünk a darabot, tökéletesen. S maga Dobszay–Meskó Ilona, aki zongorázott, vezényelt; de ő szólalt meg, mint Hétszűnyű Kapanyányi Monyók, a fináléban pedig együtténekelve megénekeltette a teljes kamaraegyüttest és a mesélőt is. Fehérlófia így végül teljesen beköltözött Zeneországba; a gyermekek pedig csillogó szemmel, fellelkesülve, nevetgélve vehették át a Matinécsokit (melyet természetesen ebéd után fogyasztottak el, még mindig a délelőtti csodára gondolva…)

 

 

Kiss Ernő

 

 

Függelék:

 

A BonBon Matiné Műhely előadása teljes egészében megtekinthető a Magyar Rádió Stúdiójában

2018-ban készült alábbi felvételen:

 

Fehérlófia - mesés zenejáték (38:10)

 

Zeneszerző: Dobszay-Meskó Ilona

Szövegíró: Tarr Ferenc Mesélő:

Lukácsházi Győző

Előadja: Ventoscala Sinfonietta (www.ventoscala.com)

Hegedű: Bodó Antónia, Kuklis Gergely

Cselló: Rózsa Richárd, Vámos Marcell

Trombita: Horváth Bence, Winkler Balázs

Kürt: Farkas Ferenc, Polyák Endre

Ütőhangszerek: Varga Zoltán Mihály

Zongora: Dobszay-Meskó Ilona

További prózai szereplők, illetve hangok: Dobszay-Meskó Ilona, Tarr Ferenc, illetve Varga Zoltán Mihály

Grafika, illusztráció: Kosztándi Orsolya, Maróti Réka

A felvétel 2018-ban készült, a Magyar Rádió Stúdiójában.

Hangmérnök: Horváth Tamás

Zenei rendező: Dobszay Péter

*

Kiadta: Tarr Ferenc, BonBon Matiné info@bonbonmatine.hu, www.bonbonmatine.hu

Megjelent az NKA támogatásával. (2018)