Megjelent az Accord Quartet legújabb lemeze

 

 

 

A legjelentősebb osztrák kiadó, a bécsi Gramola gondozásában jelent meg 2019. október 15-én az Accord Quartet legújabb lemeze, Erőd Iván mindhárom vonósnégyesével műsorán.

 

Az Accord Quartet (Mező Péter I. hegedű), Veér Csongor II. hegedű, Kondor Péter mélyhegedű, Ölveti Mátyás cselló) 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. 15 éves fennállásuk alatt a zenei élet meghatározó szereplőjévé váltak, több száz hangversenyt adtak, és számos ősbemutató fűződik nevükhöz. Magyarországi koncertjeik mellett Európa szinte minden országában felléptek, köztük olyan neves koncerttermekben, mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeum (BOZAR), a Madridi Szépművészeti Múzeum, vagy a szentpétervári Ermitázs.

 

Számos kortárs zeneszerző, mint például Fekete Gyula, Vajda János, Selmeczi György, Zombola Péter és Kákonyi Árpád, komponált nekik vonósnégyeseket, míg Petrovics Emil, Kurt Schwertzig és John Corigliano műveit a szerzőkkel együtt tanulták és játszották.

 

2005 júniusa óta a Magyar Állam két hegedűvel és egy csellóval támogatja az együttest, 2008 februárjától egy Guminár Tamás által készített Gasparo da Saló brácsa-kópia erősíti az együttes hangzását.

 

Devich Sándor, egykori professzoruk, még zeneakadémiai diákéveik alatt mutatta be őket Erőd Ivánnak. 2005-ben magyarországi ősbemutatóként a kvartett adta elő a 3. vonósnégyest, amelyet a zeneszerző az Artis Quartetnek komponált. A zenei egyetértés az első pillanattól kezdve természetes volt, a darab „jól állt” nekik mind hangzásban, mind stílusban. A későbbiekben többször is műsorukra tűzték a művet itthon és Ausztriában egyaránt. 2017 áprilisában Erőd Iván a Széchenyi-emlékbeszéd keretében tartott előadást, amelyen az Accord Quartet eljátszotta a 2. és 3. vonósnégyest is. A koncert sikerén felbuzdulva a zeneszerző felkérte őket három vonósnégyesének felvételére, amelyre 2018 tavaszán a bécsi Mozarthausban került sor.

 

Őszintén kívánjuk, hogy ez az album annyi szép, vicces, lendületes és értékes pillanatot szerezzen a hallgatóknak, mint amennyit okozott az Accord Quartetnek is játék közben.

 

###

 

További információk az Accord Quartetről: http://www.accq.hu/magyar/start.html

Fotók: https://www.dropbox.com/sh/jbufjp78g8ati0l/AADL1DGALo12urnSDhhbMzGCa?dl=0

 

Kontakt:

Pista Eszter

Cadenza Művészeti Menedzsment

Tel.: +36303230752

Email: eszter.pista@cadenza.hu