Csepregi György zongora- és orgonaestje a Nádor Teremben*

2019. március 2-án

 

Csepregi György

 

Ezen az estén Csepregi György orgona- és zongoradarabjaiból hallhat-

tunk gazdag merítést, kiváló előadók segítségével. Először a zongoramű-

vek hangzottak el, az est második felében Csepregi György megszólal-

tatta a Nádor Terem legendás orgonáját is.

 

 

1./ Sinfonietta zongorára

 

Az első műsorszám a szerző előadásában hangzott el. A Sinfonietta zongorára c. darab – a szerző szavaival élve: filozófiai mű. Ha úgy tetszik, programzene, de a tárgy, amit ábrázol – figyeljünk csak: két gondolat, a „Vitalitás" és a „Vanitatum vanitas" ütköztetése. 2012-ben a Liszt-évfordulóra készült a darab, ekkor volt az ősbemutatója is, ugyancsak a szerző előadásában.

 

 

2./ Hangszer-imitációk zongorára

 

A második műsorszám is a szerző előadásában hangzott el zongorán. A szerző szerint a zongorán sokféle tónusú hangot megszólaltathatunk. Ennek szellemében a mű életre keltette kisebb és nagyobb harangok hangját, továbbá orgona, hárfa, harmónium, végül egy kiváló Steinway, és egy viseltes, elnyűtt régi zongora hangjának”utánzását” is hallhattuk.

 

 

3./ Egy arc tulajdonságai (Variációk és fúga egy rövid témára)

 

Csepregi György több művészeti ágban is dolgozik, talán ezért is nagyon vizuálisak, legalább gondolati megközelítésben összművészeti vonatkozásúak a művei. A szerző ezt mondja a darabról: Az Egy arc alakváltozásai egy festett vagy valódi arckülönböző hangulatait ábrázolja, azt járja körül, milyen állapotváltozásokon megy keresztül egy portré, ha más-más optikából nézik vagy világítják meg, ill. mi történik az élő emberi arccal saját belső fénytörései vagy kiteljesedései közben. Az alcíme: variációk és fúga egy rövid témára. Egyetlen, nyúlfarknyi téma kibontása szerepel tizenöt féle zenei stílusban, a végén egy virtuóz, hatalmas technikai tudást igénylő fúgával. Viszonylag új darabról van szó, tavaly ősszel részlet már hangzott el belőle az Ars Sacra Fesztiválon. Teljes egészében azonban most volt hallható először. Ennek az igen nehéz műnek a tolmácsolására a szerző egy kitűnő zongoristát, Cs. Nagy Ildikót kérte fel:

 

Cs. Nagy Ildikó

 

4./ Magala Ronnie: Fémesen, tűnődve, Ever and ever

 

Magala Ronnie

https://m.youtube.com/watch?v=Q4Tbeg77fFo

ea.: a Szerző zongorán

 

Csepregi György a mai alkalomra egy zeneszerző kollégáját is meghívta, aki két saját művét adta elő. Magala Ronnie magyar-ugandai zeneszerző. Magala Ronnie ugandai édesapától és magyar édesanyától született. Budapesten végezte el a Zeneakadémiát, zeneszerzés tanára Orbán György volt. A zeneszerzésen kívül zongorázik és orgonál, pedagógus és korrepetítor, illetve tavaly óta az Alkotó Muzsikusok Társaságának alelnöke.  Az elsőt a Fémesen, tűnődve – eredetileg preparált zongorára írta, ez modernebb hangzású is, mint az utóbbi, amely már-már romantikába hajlóan szenvedélyes darab.

 

 

5./ Párbeszéd a természettel

 

Csepregi György zongorára és madárhangokra írta. Utóbbit a technika segítségével jelenítette meg, azaz felvételről madárcsicsergés kísérte előadását.

 

 

6./ Téli gyermekdalok: Reggeli hóesés

 

Csepregi György gyerekdarabok írására elsőként a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolától kapott felkérést, az iskola növendékeinek számára. A nagyhírű zeneoktatási intézmény azóta számos alkalommal műsorra tűzte  koncertjein a két, nekik komponált zongoraciklust. Mára már a növendékek több évfolyama is megtanulta ezeket a játékos, pedagógiai célra szánt darabokat. Először a Téli gyermekdalok ciklus Reggeli hóesés című tétele hangzott el Balaton Zsolt előadásában.

 

Balaton Zsolt

https://www.youtube.com/watch?v=j3JzqAOvzmU&fbclid=IwAR3gqHmFD5ZLvQtwclcA-            MaZhpOfICeDHq_pVHUdDKkf2xkJNJeL35UVyDM

 

 

7./ Tavaszi és téli gyermekdalok (részletek)

 

Olyan gyermek-előadó tolmácsolásában hallhattuk a két ciklus részleteit, aki már felnőtt művek előadásával is országos sikereket ért el. Először a Tél köszöntő,

majd a Tavasz-köszöntő, a Víztükör-portré, a Tópart végül pedig a

Tündérdal hangzottak el, Vida-Kun Áron zongora előadásában.

 

https://m.youtube.com/watch?v=j3JzqAOvzmU

Csepregi György: Tavaszi gyermekdalok, Téli gyermekdalok (részletek: 1. Tél-köszöntő, 2. Tavasz-köszöntő, 3. Víztükör-portré, 4. Tópart, 5. Tündérdal)

ea.: Vida-Kun Áron - zongora

 

 

8./Esti zene hangversenyorgonára

 

A mű nem csak technikailag nehéz, de választékos regisztrálást is igényel. Az orgona hangszíneinek beállítása az orgonaművész fantáziáját dicséri. A darabot Horváth Márton Levente Erkel díjas orgonaművész előadásában hallhattuk.

 

Horváth Márton Levente

 

 

9./ Agnus Dei

 

Az est záró száma. Az egyházi darabot a szerző Csepregi György eredetileg vegyeskarra írta, így is szólalt meg az ősbemutatón, 2000. adventjén, az érdi Kármelhegyi Boldogasszony Templomban. Orgona változatban először Virágh András Gábor előadásában volt hallható, de Nagy László Adrián és a szerző is játszották az Ars Sacra Fesztiválok alkalmával. Most is a szerző előadásában hallhattuk.

 

Az est közreműködői:


      Balról, Magala Ronnie, Horváth Márton Levente, Balaton Zsolt,

               Csepregi György, Vida-Kun Áron, Cs. Nagy Ildikó,

                               Horváth Györgyi műsorvezető

 

Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, orgonaművész. A 

Zeneakadémián Vajda Janos és Lehotka Gábor növendéke volt, majd prof. Olivier Latry, a párizsi Notre Dame orgonistája képezte tovább. Elnyerte az Academie Musicale de Villecroze ösztöndíját is, 2010 óta a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanára, 2015 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének óraadó orgonatanára. 2016 és 2017 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa.

 

 Cs. Nagy Idikó zongoraművész. A Budapesti Zeneakadémián és az Egyesült Államokban (Illinois State University) végezett zongoraművészkén. Kamaramuzsikusként rendszeresen ad koncerteket Magyarországon és külföldön.  Európa számos országában lép fel dalesteken, oratórium hangversenyeken és operaelőadásokban többek között a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Danubia Szimfonikus Zenekar, a MÁV és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével. A Budapesti Kamaraopera szólistája. 1996-tól 2000-ig a váci konzervatórium operatörténet-tanára volt.

 

Magala Ronnie magyar-ugandai zeneszerző. Az est zeneszerző-vendége. Magala Ronnie ugandai édesapától és magyar édesanyától született. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában Hajdu Lóránt növendéke volt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán végzett, itt Orbán György osztályába járt. A zeneszerzésen kívül zongorázik és orgonál, pedagógus és korrepetítor, illetve tavaly óta az Alkotó Muzsikusok Társaságának alelnöke.

 

  Balaton Zsolt. A „Téli gyermekdalok" ciklus „Reggeli hóesés" c. tételének

   megszólaltatója. Tizennégy éves kora óta a szerző növendéke.

 

Vida-Kun Áron a „Téli gyermekdalok" és a „Tavaszi gyermekdalok" tolmácsoló-

ja, az est legifjabb szereplője. A „Virtuózok" tehetségkutatóban is láthattuk, ahol

Chopin Perckeringőjét játszotta. Számos zenei verseny győztese.

 

  Horváth Györgyi műsorvezető, énekes (szoprán). Az utóbbi időben Csepregi

  György szerzői estjeinek állandó konferansza. Az Alkotó Muzsikusok Társasága

  idén felkérte, hogy legyen irodalmi- és dalestjének egyik szólistája.

 

  Csepregi György zeneszerző, képzőművész, irodalmi publicista. Tagja a Magyar

  Zeneszerzők Egyesületének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete

  képzőművész tagozatának, az Alkotó Muzsikusok Társaságának és az Artisjus

  Magyar Szerzői Jogvédő Iroda komolyzene tagozatának. Az Artisjus száznál több

  művét tartja nyilván: szimfonikus- és kamarazenék, egyházi és világi kórusművek,

  szóló hangszerre írt darabok, illetve kísérőzenék (rádiójáték, hangoskönyv). Kiállí-

  tások és összművészeti produkciók létrehozója, számos publikáció köthető még a

  nevéhez.

 

 

 

 

 

 *Csepregi György forgatókönyve alapján Dittrichné Vajtai Zsuzsánna