„Jupiter tánca”

 

    

W.A.Mozart                            Vass András karmester

 

Wolfgang Amadeus Mozart

C-dúr „Jupiter” szimfónia, K. 551

Pannon Filharmonikusok

Vezényel: Vass András

https://www.youtube.com/watch?v=z_lfIgrdbrg (42:17)

LIVE RECORDING

A felvétel a Pannon Filharmonikusok 2019. február 7-i koncertjén készült a pécsi Kodály-Központban.

A videó anyag tulajdonosa a .

 

 

ÚJ ZENEI ÚJSÁG - 2019 02 16.

 

Kovács Sándor műsorvezető-szerkesztő:... az biztos, hogy a mai Pannon zenekar nagyon-nagyon sokat fejlődött...".

 

Péteri Lóránt recenzens: „Így van és azt gondolom, hogy ezen a koncerten az is kifejezetten megmutatkozott, hogy mennyire jó a kommunikációs kapcsolat a zenekar és Vass András között, hogy itt zajlik egy olyan műhelymunka, aminek vannak eredményei. A kezdő műben, Mozart Jupiter szimfóniájában különösen jónak tartottam azt, hogy mennyi energia, mennyi élet van ebben a játékban, de ugyanakkor Vass András át tudta vinni azokat a tapasztalatokat az interpretációba, amit a régizene-játék elmúlt egy-két-három évtizede Mozart művek értelmezésében is hozott. Natúr kürtökön játszottak egyébként és az üstdobnak is a hangzása az kifejezetten az a fajta kicsikét szárazabb- élesebb hangzás volt, amelyet 18. századra specializálódott együttesek esetében hasonló korszak műveinél hallani szoktunk."

--


„A „Jupiter” nevet az utókor adta a szimfóniának, hiszen Mozart nem is hallhatta ezt a remekművét, mely egyúttal az utolsó szimfóniája. Az utókor viszont olyan tökéletességet látott benne, hogy a római főistenhez, Jupiterhez hasonlította.”

(Részlet a II. 7-i koncert műsorlapjáról)

 

A pécsi székhelyű szimfonikus zenekar 200 éves múltra tekinthet vissza. Az 1811-ben alapított, és 1984-ben intézményesült hivatásos zenekar a pécsi Kodály Központban székel, az épület 2010-es átadása óta.

(Pannon Filharmonikusok)

 

 

A „Jupiter tánca” fantázia című koncert műsorán szerepelt továbbá még két Maurice Ravel mű is: a Zongoraverseny balkézre Balog József előadásában és a Bolero.