Nagy Márta és barátai

 

Palavicini Kastély-Sándorfalva ( ♥ Tisza)

 

A Pallavicini kastély díszterme Sándorfalván időnként koncert teremmé alakul. Mint most is, immár nyolcadik éve, minden februárban, a Kulturális Napokon. Várakozásteljes csend. Végre nyílik az oldalajtó. Fekete hajú, törékeny alkatú nő siet be. Nagy Márta, zongoraművész. Évek múlnak, ő semmit nem változik. Kezében kották, arcán finom mosoly, szemében huncut villanás, most megint valami rendkívüli fog történni. A zenei varázslatban kizökken szokásos medréből az idő. Megáll, időtlen lesz a pillanat.

A képen a következők lehetnek: szöveg

 

 

Jönnek a fellépő művészek. Fellegi Balázs, több nyelven éneklő basszus és basszbariton, opera, musical és klezmer énekes. Leonard Cohen estjével, énekével és zongora játékával nemrég zajos sikert aratott a Spinóza fesztiválon.  Kedves és közvetlen a közönséggel, akárcsak Hajdú Zsuzsa, a tavalyi Nemzetközi Simándy József Énekverseny különdíjasa. Megjelenése éppoly elragadó, amilyen a szopránja. Temesi Mária tanítványa a szegedi konzervatóriumban. Sokat fogunk még róla hallani, színpadra termett, nem csoda, hogy már főszerepet is kapott a Nebáncsvirágban.  

                

 A művészek repertoárja gazdag és színes, opera áriák, musical és operett slágerek, népdalfeldolgozás, megzenésített vers. Hatásos a műfaji változatossághoz alkalmazkodó interpretáció, minden számot hosszan tartó tapssal jutalmaz a közönség. Méltán kap vastapsot a Pópity Éva vezette Sándorfalvi Kamarakórus is.  Nemrég a Magyar Rádió Márványtermében rögzítettek velük műsort.

 

Nagy Márta

(Artisvox Opera & Drama Studio)

 

Nagy Márta végigzongorázta az estét. Bátran támaszkodhatott rá a két nagyszerű énekművész. Mint mindig, most is nyilvánvalóan kitűnt, hogy nem egyszerű zongorakísérő ő, hanem a fellépők azonos értékű partnere. Zongoraművész, akit Sándorfalván különösen tisztelnek és szeretnek. Itt járt általános iskolába, édesanyja itt volt tanárnő. Elismert zongorista és rendkívüli tehetséggel megáldott művészeti szervező. Számos nagy művészt hívott már el Sándorfalvára. Sass Sylvia, Tokody Ilona, Temesi Mária, Pitti Katalin, Kováts Kolos, Szecsődi Ferenc, Horgas Eszter, Szörényi Levente, a Pro Musica Fúvósötös, s messze nem teljes a lista. Szőnyi Erzsébet zeneszerző és karnagy szerzői estjére kórustalálkozót, Liszt Ferenc születésének bicentenáriumára kiállítással egybekötött hangversenyt szervezett. Szívügye a fiatal tehetségek támogatása. A Kulturális Napok keretében sokuk számára nyílt már fellépési lehetőség a Pallavicini kastélyban.

 

Régóta foglalkoztat, vajon mivel éri el Nagy Márta, hogy ezek a csodálatos művészek jelképes honoráriumért, az oda-vissza utazás fáradtságát is vállalva, kövessék őt gyermekkora helyszínére és fellépjenek Sándorfalván? Talán nem bánja, ha iskolai hasonlathoz nyúlok: a maga köré gyűjtött művészek között, a szememben ő az osztályfőnök. Hiteles személyiség, láthatóan nagy a tekintélye. Van mire büszkének lennie, a Pesti Vigadóban nemrég bemutatott nagyszabású, nagysikerű Ady Emlékműsort is ő szerkesztette.

 

Ladányi Zsuzsa

 

Forrás: Délmagyarország, 2019. II. 23. 

Függelék:

http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/zenemuveszet/-/event/10180/versbol-epitett-katedralisok