A Tiszakécskei (korábban: ókécskei) Református Egyházközség orgonája valódi egyházi hangszer, Isten dicsőségét zengi az istentiszteleteken és a hangversenyeken a gyülekezet neogótikus stílusú templomában. 2000 óta közel 200 zenés alkalmon is megszólalt, ahol a legkülönbözőbb szerepekben mutatkozott be: szólistaként, kamarapartnerként, zenekarként. Méltán nevezte prof. David Titterington olyan kis orgonának, amely nagy személyiséggel bír. E hangfelvétellel szeretnénk orgonánk szépségeit a szélesebb közönséggel megismertetni, olyan zeneműveken keresztül, amelyek az ókécskei református templomban többször elhangzottak az elmúlt években. Johann Sebastian Bach művei különösen nagy szerepet kaptak mind a liturgiában, mind a nyilvános hangversenyeken, és így lemezünkön is. Bach fiatalkori művei mellett azon zeneszerzők tételeit rögzítettük, akik a lipcsei kántor életéhez vagy életművéhez kapcsolódtak: Kuhnau mint közvetlen hivatali elődje, Mendelssohn mint műveinek legnagyobb 19. századi népszerűsítője, Gárdonyi pedig mint elismert Bach-kutató.

 

Reinfeld János (hegedű) és Méhes Balázs (orgona)

 

 

A tiszakécskei reformátusok jelenlegi templomának első orgonáját 1909-ben építette a Rieger Ottó és Fia Orgonagyár. Az Op. 1455-ös hangszer kétmanuálos (II/12) orgona pneumatikus kúpláda rendszerű volt. A második világháborúban a hangszer megsérült, majd csak az 1970-es években sikerült újra megszólaltatni, amely a 90-es évek végére ismét elnémult. 2000-ben az Aquincum Orgonagyár a rekonstruált orgonaházba teljesen új orgonát épített. Bár a pedálzatot és a padot megtartották, az eredmény mégis a modern orgonaépítészet elvei szerinti, mechanikus traktúrájú hangszer lett. 2015-ben a délnémet és a thüringiai barokk orgonaépítő iskolák hangzását követve a diszpozíciót átalakították és a sípokat újraintonálták, valamint hangolása is a Bach-korabeli elveket követi. A légellátást ékfúvó biztosítja. Ennek eredményeként az orgona hangja természetesebb, hangzása színesebb, erőteljesebb lett, 12 regisztere a nagy orgonák hangzását idézi. Az új koncepció és a művészi intonáció Faragó Attila szakértelmét tükrözi, melyet cége, az AerisOrgona Kft. valósított meg. Az építő számára az igazi kihívást az jelentette, hogy úgy kellett a thüringiai barokk orgonák hangzását megidéznie, hogy nem készíthetett új hangszert, hanem egy a 20. században épült orgonát kellett átépítenie.

 

 


 

Az előadók:

 

Méhes Balázs 1997-ben szerzett orgonaművészi diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Ruppert István növendékeként. Ezt követően részt vett prof. David Titterington kurzusain Budapesten, Nagykőrösön és Dartingtonban (Anglia). 2000-ben kezdte meg kántori szolgálatát a tiszakécskei református gyülekezetben. 2001-ben egyéves ösztöndíjat nyert a herfordi (Németország) Egyházzenei Főiskolára. Tanulmányainak súlypontja az orgonajáték mellett a kóruséneklés és a karvezetés volt. Visszatérése óta művészeti vezetője az Ókécskei zenés esték sorozatnak és alkalmi hangversenyeknek. Koncertező művészként rendszeresen fellép Németország, Erdély, Svájc és hazánk számos templomában. Több cikk és tanulmány szerzője, melyekben a hangszertörténet egyes területeit, illetve a zeneélmény és zeneértés összefüggéseit vizsgálja. Oktatói tevékenységet a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi Református Tanítóképző Főiskolai Karának Hittanoktató- és Kántorképző Intézetében folytat. 2006-ban elnyerte Tiszakécske város művészeti díját. Hegyi Barnabás kontratenor énekes 2009-ben megjelent CD-jén continuo-játékosként mutatkozott be. 2010-ben megvédett doktori (DLA) disszertációja és az ahhoz kapcsolódó hangverseny alapján a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a zeneművészetek doktora címmel ismerte el szakmai tevékenységét.

 

Reinfeld János 1943-ban született Kolozsváron. Hegedűművészi diplomáját szülővárosa zeneművészeti főiskoláján szerezte, majd a Kolozsvári Filharmonikus Zenekar hegedűse, illetve hamarosan a főiskola hegedűtanára lett. Pro Camera Vonósnégyesével, melynek első hegedűse volt, s amely a filharmonikusok tagjaiból alakult, 1967–1979-ig számos koncertet adtak bel- és külföldön. 1979-ben áttelepült az akkori Nyugat-Németországba, ahol a Kölni Rádió Zenekara tagjainak sorába lépett. Ezzel párhuzamosan a Heidelbergi Kamarazenekar szólistájaként a világ csaknem valamennyi országában bemutatkozott. Pályáját végigkísérte a jövő muzsikus nemzedékének zenei nevelése is, tanítványai valamennyien sikeres hangszerjátékosokká váltak. Számára nyugdíjas éveiben is meghatározó a zene ajándékának továbbadása; különösen a kamaramuzsika és az egyházi zene területén aktív.

 

A CD tartalomjegyzéke:

Orgonaportré – Az ókécskei orgona arcai

 

Johann Kuhnau (1660-1722)

1-8          C-dúr bibliai szonáta – Dávid és Góliát párviadala

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

9-10        c-moll fantázia és fúga BWV 537

11 A menny Urának tisztelet BWV 663

12 Ez a nap az öröm napja – a Rudorff-gyűjteményből

13 d-moll trió BWV 583

14-15      G-dúr prelúdium és fúga BWV 541

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)

16-18      D-dúr szonáta Op. 65, No. 5

 

Gárdonyi Zoltán (1906-1986)

19 Gyászprelúdium

20 Fantázia hegedűre és orgonára

21 Postludium

 

Méhes Balázs – orgona (1-21)

Johann Reinfeld – hegedű (20)

 

Zenei rendező: Varga Petra

Hangmérnök: Kirschner Péter

Grafika: Plicher Dorka

 

Támogatók: AerisOrgona Kft., EMMI, NKA, Tiszakécskei Református Egyházközség, Tiszakécske Város Önkormányzata

 


 

A lemez kapható:

Huszár Gál Könyvesbolt, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.

Református Pont, 6000 Kecskemét, Szabadság tér 7.

Parakletos Könyvesház, 6100 Kiskunfélegyháza, Pacsirta u. 10.

Lénia Papír-írószer, 6060 Tiszakécske, Szent Imre tér 14.

Református Lelkészi Hivatal, 6060 Tiszakécske, Templom tér 2.

 

illetve Méhes Balázs koncertjein

 

Postai megrendeléseket az alomfogo@alomfogo.hu e-mailcímen várunk.

 

A lemez megvásárlásával az Ókécskei Zenés Esték sorozatot is támogatják.