Ahol a zene felemel

 

Fotó ©Snétbergercenter/Gregorio Photo

 

A Snétberger Zenei Tehetség Központ idén nyáron már a kilencedik évfolyamát indítja azoknak a zenei tehetségeknek, akiket a Kossuth-díjas alapító-művészeti igazgató, Snétberger Ferenc kiválaszt és alkalmasnak tart arra, hogy megfelelő szorgalom, tanulás mellett olyan zenészegyéniségekké váljanak, akik példák lehetnek saját közösségük számára.

 

A diákok a www.meghallgatunk.hu oldalon jelentkezhetnek, majd egy meghallgatáson mutathatják be zenei tudásukat.

 

A Központ az ország több pontján is tart meghallgatásokat: Budapesten közel negyven fiatalt hallgattak meg február 10-én, de nagyszámú jelentkezőket vártak Szegedre 2019. február 23-án, Pécsre március 2-án, Nyíregyházára március 29-én, Miskolcra március 30-án és Balassagyarmatra március 31-én is. Ezen kívül lesz meghallgatás a jelenlegi évfolyam tavaszi kurzusa alatt is tartanak Felsőörsön 2019. április 13-án.

 

Az alapító-művészeti igazgató, Snétberger Ferenc berlini tapasztalatait felhasználva hozta létre a központot azzal a céllal, hogy minden évben 60 hátrányos helyzetű, zeneileg tehetséges fiatalnak adhasson lehetőséget arra, hogy ösztöndíjasként részt vehessen a programban. Fontos hangsúlyozni, hogy a Program egy speciális intenzív, az iskolai rendszeren kívüli program. A 12-22 éves diákok hagyományos iskolai képzésük mellett tanulnak a Központban a 12 hetes intenzív kurzusok idején, zenei tanulmányaikban a Program számít azokra az „anyaintézményekre”, zeneiskolákra, ahol a diákok a kurzusok között fejlődnek, tanulnak közismereti tárgyakból és zeneileg is. Ez a rendszeres zenei képzés elengedhetetlen a Program szempontjából és a Snétberger Központ elismeréssel adózik mindazoknak a zeneiskoláknak, iskoláknak, tanároknak, akik támogatják a Program diákjait és megteremtik annak alapját, hogy az érintettek részt vegyenek az iskolai szünidők alatt és mellett is a Programban. Éppen ezért bármely zenetanár javaslatát is szívesen fogadják a meghallgatásra javasolt diákok tekintetében. Az ország minden pontjáról és a határon túlról is érkező ifjú zenészek egy speciális projektmódszer keretein belül kapnak egyéni hangszeres órákat, zeneelméleti órákat, zenekari, illetve kamara órákat. A programban való részvétel egyetlen előfeltétele a zenei tehetség. A programban résztvevők előmenetelét zenei mentorok és mentorok is segítik, de folyamatosan fejlődnek, gyakorolnak színpadi körülmények között is, hiszen számos fellépésen, koncerten működnek közre itthon és külföldön egyaránt. Tudásukról minden évben egy nagyszabású zárókoncerten adnak tanúbizonyságot.

 

A tehetség az, amire építkezve, amelyet kibontakoztatva a diákok - a tanáraikkal közös elmélyült, intenzív munkának köszönhetően és a kortárs segítés módszertanával kiegészülve - észrevétlenül, magabiztos természetességgel lépnek szintet, emelkednek fel a zenében és a zene által, nemcsak zeneileg, hanem emberileg is.

 

A Program minden évben speciális háttérrel támogatja azokat a diákokat, akik felsőoktatási intézménybe kívánnak jelentkezni, hiszen missziójuk szerint a diákokat a zenei képzésük legmagasabb fokára kívánják eljuttatni és utat mutatni számukra a nagyvilágba. Ennek is köszönhető, hogy a 2017-es évi munkájukra megkapták a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat a Kiváló tehetséggondozó szervezet kategóriában. Ebben az évben 4 diákuk nyert felvételt a Zeneakadémiára, 1 diák pedig a Művészetek Egyetemére Bernbe.

 

A Programról és a Központról a www.snetbergercenter.org weboldalon tudhatók meg további információk.