Múlt, Jelen, Jövő találkozása

 

In memoriam SzOkolay SánDOR

 

I.

 

https://papageno.hu/wp-content/uploads/2017/11/Ke%CC%81pernyo%CC%8Bfoto%CC%81-2016-04-29-12.43.27-2-e1512736225164-696x391.png

Szokolay Sándor (1931-2013)

 

Az In memoriam Szokolay Sándor hangverseny mottója „Múlt, Jelen, Jövő találkozása”volt. A különleges emlékezésre 2019. december 9-én került sor a Pesti Vigadó Dísztermében a zeneszerző halálának 5. évfordulóján. Az emlékhangverseny első felében azok a díjnyertes pályaművek szólaltak meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei előadásában, melyek a 21 év alatti zeneszerzők számára hirdetett meg a Szokolay InspirArtSZIA 2019 tavaszán három korcsoportban.

A legifjabb versenyző a 8 éves Kovács Gregor, de a díjazottak között szerepel Oláh Patrik Gergő is, aki már több országos versenyen bizonyította a tehetségét. A Szokolay Alapítvány kezdeményezéséhez a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató program is csatlakozott, és három különdíjat ajánlott fel a közönségdíjas alkotóknak. A hangversenyen 12 nagyreményű „zeneszerzőjelölt” díjnyertes darabját mutatták be: Balázs Gergely, Csernovszky Márk, Faragó Dániel, Grimaldi Giulio Benedek, Kiss Nóra Dorottya, Kovács Gregor, Kováts-Szőcs Benedek, Oláh Patrik Gergő, Papp Mátyás, Stefán Dávid János, Urbán Kristóf és Varga Nadin alkotásait.

 

A koncert második felében Szokolay ritkán hallható művei szólaltak meg, többek között a Missa Brevis férfikarra a Szent Efrém Férfikar előadásában magyarországi bemutatóként jegyezve. Banda Ádám hegedűművész tolmácsolásában a 2. Szólószonátát hallhatták a jelenlévők. A szonáta a zeneszerző főhajtása legnagyobb példaképei, Bach és Bartók előtt. A műsort Szokolay Sándor II. Vonósnégyese zárta a Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Dmitry Smirnov és Mon-Puo Lee előadásában.

 

II.

 

A közelmúltban megjelent az In Medias Brass rézfúvós együttes második lemeze. Az albumon Szokolay Sándor valamennyi (eddig kiadott és kiadatlan) rézfúvós kamarazenei műve hallható a trombitaduótól a rézfúvós kvartetteken, kvintetteken és szextetteken át a tizenkét harsonára írt darabokig. A lemez anyagának egy széles keresztmetszete 2018 májusában a Magyar Rádió Márványtermében is elhangzott, amelyet élőben közvetített a Bartók Rádió.

(2018. május 9. ArTRIUM - a Bartók Rádió kortárszenei seregszemléje V/2. rész. Szerkesztő: Bánkövi Gyula)

 

A szerzői album az együttes magánkiadásában és Czövek Béla hangmérnök gondozásában jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően.

 

Kresz Richárd,

az In Medias Brass tagja

In Medias Brass Facebook page

In Medias Brass on Youtube

www.inmediasbrass.hu