NYITÁNY

 

(Zongoraátiratok)

BARABÁS MÁRTON ALKOTÁSAI 2019. V. 28-ig LÁTHATÓK A MISKOLCI GALÉRIÁBÁN

 

 

 

Klaviermusik

 

 

Barabás Márton:

 

     1952-ben születtem Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségiztem 1970-ben. A Képzőművészeti Főiskolán 1977-ben végeztem  festő szakon. 1979-1982 között Derkovits Ösztöndíjas voltam. 1999-ben Munkácsy díjat kaptam. 2012-ben a Képzőművészeti Egyetemen doktori (DLA) fokozatot szereztem.

 

     2004-ben Talált és kitalált zongorák (Gefundene und erfundene Klaviere) címmel rendeztem egyéni kiállítást Bécsben a Haus der Musikban és Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban. 2010-ben Karlsruheban a Neue Kunst Galerie-ben , 2015-ben Schaffhausenben, a Forum Vebikus Kunsthalle-ban volt önálló tárlatom. Önálló kiállításom volt Európán kívül Kairóban és Új-Delhiben. Munkáim megtalálhatók hazai múzeumok mellett például a donaueschingeni Biedermann Múzeumban, vagy a katowicei Dom Ogrodow-ban is.

 

     A kiállításon síkplasztikáim, két festményem és szobraim mellett az utóbbi években keletkezett és ma is készülő könyvszobraim láthatók. Többségük töredékes kottafüzetek, kottakönyvek vagy csak egy kottalap felhasználásával készült. Bizonyos kották idővel elárvultak, elkoptak, töredékessé váltak, ahogy a felhangolhatatlan, javíthatatlan zongorák is „keresik a helyüket”. Ebből a két „forrásból” (re)konstruálok új műveket, könyvtárgyakat.  Ouverturen, azaz nyitányok, zongorakivonatok és átiratok a művek címei is. A kottaborító grafikája, betűképe a képzőművészt elindító alapanyag, a „partitúra”. Az interpretáció most nem hallhatóvá, hanem látható válik. Követem a kottagrafika, a cím, alcím, tartalomjegyzék utalásait. A keletkező tárgyi metaforának sokkal több köze marad a látványhoz, mint a zenei tartalmakhoz, de olykor létrejöhet valamilyen szerencsés „együtthangzás”. Ebben a reményben ajánlom a kiállításomat a miskolci közönségnek.

 

Barabás Márton képzőművész (www.martonbarabas.hu) 

 

 

Kiállítási részlet

 

 

 

Billenő végtelen 2019.

 

 

Időutazás reggel

 

 

Időutazás reggel-szemből

 

 

 

Collection, forgatókönyv

 

 

Csigagyűjtemény

 

 

Kiállítási részlet