Nagy Ferenc Norbert*

 

Beszámoló a 3. Bezerédj Gitáros Napról

(Ménfőcsanak, 2018.11.30.)

 

 

Bezerédj-kastély Ménfő világi földbirtokosok tulajdona volt. Nevezetes családok: Poky, Zápolya, Enyingi Török, Bedegi Nyáry, Esterházy és Bezerédj családok. A Bezerédj kastélyban található Galgóczi Erzsébet Emlékszoba és Sulyok Vince Irodalmi EmlékhelyLátogatható a művelődési ház nyitva tartási idejében előzetes egyeztetés alapján.

 

    Magyarországon a zeneiskolai oktatás alapjait – nagyon helyesen - a klasszikus műveltségre és a klasszikus zenére fektették. Nem számoltak azonban azzal, hogy idővel a komoly zenében új hangszerek követelnek maguknak helyet. Nemcsak új hangszerek jelentek meg, hanem maguk a zenészek is professzionális szintre fejlesztették játékukat, nemcsak technikai, hanem előadóművészi értelemben is. Mára már közhelynek számít a közösségi oldalakon felgyorsult információ cserére hivatkozni vagy a fájlmegosztó portálokon elérhető zenei produktumokat idézni. Ezzel a jelenséggel hangszertől függetlenül minden zenetanár találkozik, kérdéseket fogalmaz meg, válaszokat keres.

 

    2016-ban találkoztam két főiskolai csoporttársammal, Fülöp Szabolccsal és Palatin Eduárddal. A diploma megszerzése után 20 évig nem találkoztunk, így volt miről beszélgetni. Gyorsan a fenti kérdésekre terelődött a szó és örömmel nyugtáztuk, hogy hasonlóan gondolkodunk. Mindhárman gyakorló zenészek, gitárosok vagyunk, stúdióban, színházban, különféle formációkban muzsikálunk, tehát nem meglepő, hogy hasonló válaszokat találtunk a problémákra. Világossá vált, hogy találkoznunk, beszélnünk kell, hogy tapasztalatainkat megoszthassuk egymással, hallhassuk egymás növendékeit. Megfogalmazódott bennünk egy közös szakmai nap létrehozása, amelyet a következő tanévben meg is tartottunk. A koncepciónk az volt, hogy a zeneiskolás korosztály számára érthető rövid előadásokat tartsunk korunk zenéiről, a legújabb hangszerekről, majd mindhármunk növendékei közös koncerten mutassák be tudásukat. Ez a koncert gyorsan kibővült tanári hangversennyel is, ugyanis mi is szerettünk volna együtt gitározni. Az első alkalom a vártnál is jobban sikerült, nemcsak a gyerekek, hanem a szülők, koncertlátogatók is a legnagyobb elismeréssel szóltak a rendezvényről és bíztattak folytatásra. A következő alkalommal, már más érdeklődő kollégák is megtiszteltek jelenlétükkel.

 

2018. november 30-án tartottuk Ménfőcsanakon a Bezerédj kastélyban a 3. Gitáros Napot. A rendezvényen a Liszt Ferenc Zeneiskolán kívül a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, az érdi Lukin László Zeneiskola, a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola, a Lenti Arany János Általános Iskola és AMI tanárai és növendékei vettek részt. A programok 15.00 és 19.00 óra között zajlottak.

 

Elsőként Palatin Eduárd tanár úr, az érdi zeneiskola tanára lépett a színpadra és tartott érdekes és tartalmas beszámolót a stúdió zenész munkájáról. Ismertette a stúdió működését és hierarchiáját, a zenei felvételek módját valamint példákat mutatott munkáiból. Külön figyelmet fordított arra, hogy a rávilágítson a kottaolvasás és az improvizáció együttes fontosságára, ami nélkül elképzelhetetlen ez a munka.

 

 

Utána az én előadásom következett a gitárszintetizátorokról és a modellező gitárokról. A mai kor technikai vívmányait igyekeztem bemutatni, hiszen a gitárok az elmúlt húsz évben radikális változáson estek át, amiről nagyon keveset tudunk. Fontos tanulsága volt a bemutatónak, hogy aki ezekhez az eszközökhöz nyúl, nemcsak a saját hangszerével, hanem zeneelmélettel, a szintetizált hangokkal azok tulajdonságaival, valamint az imitált hangszerek játékmódjával is tisztában kell legyen.

A szünet után következett a növendékhangverseny, amelyen a fent említett iskolák növendékei játszottak. A 17 műsorszám között a reneszánsztól a klasszikuson át, a blues és jazz stílusokig hallhattunk színvonalas produkciókat. Nagyon örvendetes, hogy jelentősebb számban játszottak a gyerekek kortárs zenéket fingerstyle technikával. Mivel a harmadik ilyen koncert volt és több növendék visszatérő fellépőnk, egyre többen használták gyakorlottan a színpadi hangosítást, lehetővé téve ezzel a közönség számára a megfelelő koncertélményt.

 

 

Ezután a keszthelyi DUO hangszerbolt workshop-ja következett. A cég a német Best-Acoustic hangszergyár kizárólagos magyarországi forgalmazója, ezáltal a legmodernebb technikával készült kiskereskedelmi forgalomban még nem kapható, legújabb hangszereket hozta el bemutatni. A gitáros nap alatt kiállítást tartottak, ahol minden növendék számára lehetőség nyílt a hangszerek kipróbálására.

Végezetül a fenti intézmények tanárai (Fülöp Szabolcs, Halász Attila, Palatin Eduárd, Virág Péter, Nagy Ferenc) valamint egy volt növendékünk (Tkalics Bence) léptek színpadra. A „Találkozások” című koncerten szóló és kamaraprodukciókat hallhattunk, ahonnan nem hiányozhatott az önfeledt improvizáció sem. Kimondható, hogy a tanárok számára (remélhetően a közönségnek is) ez a program volt a legemlékezetesebb. Valamennyien egyet értettünk abban, hogy az együtt zenélést folytatnunk kell, hiszen nemcsak fizikailag voltunk együtt, hanem az improvizáció révén zenei gondolataink is találkoztak.

 

Köszönettel tartozunk:

-         A Bezerédj kastély teljes csapatának és vezetőjüknek Nagy Vilmos úrnak, hogy nem csak befogadtak minket, de munkájukkal segítették is a rendezvény lebonyolítását.

-         A keszthelyi DUO hangszerboltnak, és Pál János úrnak, hogy a workshop-al és a hangszerkiállítással emelték rendezvényünk színvonalát

-         Kapui István úrnak, hogy az eszközök biztosításával lehetővé tette a gitárszintetizátor bemutatót.

-         Valamint a Liszt Ferenc Zeneiskolának és valamennyi kollégánknak, akik segítették munkánkat.

 

*Gitártanár (Liszt Ferenc Zeneiskola, Győr)