A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar ESEMÉNYEIBŐL

 

I.

Debreceni Régizene AkadémiA

Barokk kamarazenei, hegedű és ének kurzusokon ismerkedhettek a historikus előadásmóddal a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói. A háromnapos Debreceni Régizene Akadémiát egy magyarországi ősbemutató, a Pasticcio-passió nyitotta meg 2019. április 7.

 

 

További részleteket az alábbi linken olvashatnak:

 http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20190408_debreceni-regizene-akademia

 

 

 

 

II.

A 32 BEETHOVE-SZONÁTA DEBRECENBEN

Fenyő Gusztáv zongoraművész-tanár jubileumi hangversenysorozatáról

 

 

 

2019. május 7-én indította el a Debreceni Egyetemen a Beethoven 250. születési évfordulójának (1770-1827) emléket állító koncertsorozatát Fenyő Gusztáv. A világhírű zongoraművész a jubileum tiszteletére összesen 8 hangversenyt ad, amelyek a zeneszerző összes szonátáját felölelik.

 

Ludwig van Beethoven f-moll, A-dúr és C-dúr szonátája csendült fel Fenyő Gusztáv zongoraművész előadásában 2019. május 7-én debreceni Zeneművészeti Kar Liszt termében. Az Uruguay-ban született, magyar származású zongoraművész a német zeneszerző tiszteletére indította el  koncertsorozatát, amelynek keretében másfél év alatt eljátssza Beethoven összes szonátáját Debrecenben. A grandiózus művészi sorozatot Budapesten és Glasgow-ban is előadja.

 

 


- A május 7-i nyitókoncert után a másodikat egy héttel később, május 14-én adta a Zeneművészeti Karon Fenyő Gusztáv, mindkét zongoraestet ingyenesen hallgathatták meg az érdeklődök. A Skóciában és Budapesten élő művésszel, aki korábban élt és tanult Ausztráliában is – úgyhogy mondhatni: világpolgár – már hosszú évek óta tart fenn vele szakmai kapcsolatot a Debreceni Egyetem. Nemcsak rendszeresen koncertezik Debrecenben, de mesterkurzusokat is tart a hallgatóknak – emelte ki Pless Attila, a DE ZK dékán-helyettese.

A ma már Skócia legkiválóbb muzsikusai között számon tartott zongoraművészt éppen Beethoven 32 szonátájának előadójaként ismerték meg igazán Glasgow-ban és Edinburgh-ban. Jubileumi kezdeményezései mindig nagy sikert aratnak, 1999-ben, Chopin halálának 150. évfordulóján a zeneszerző összes szóló zongoradarabját azzal a helyszínnel szemben adta elő, ahol maga Chopin játszott 1848-ban. 2006-ban pedig Sosztakovics 24 prelúdium és fúgáját játszotta a felújított glasgow-i városházán, a zeneszerző centenáriumi ünnepén.

 


- Debreceni koncertprogramjai is mindig különlegesek és koncepciózusak. Játszotta itt is Sosztakovics prelúdium és fúgáit, de hallhattuk már tőle J.S.Bach Das Wohtemperierte Klavier első kötetét, illetve késői Schubert-szonátákat is. Májusi Beethoven-estjeire 3, illetve 4 szonátával készül – tette hozzá Pless Attila.

A két májusi, debreceni hangversenyt ősszel követi további kettő, majd 2020-ban is két tavaszi, illetve őszi koncertet tervez a világhírű zongoraművész, a 8 alkalom öleli fel Beethoven összes szonátáját.

 

III.

KÜLÖNLEGES FIGARÓ HÁZASSÁGA ELŐADÁS

 

Különleges produkcióra került sor 2019. május6-án és 7-én a Debreceni Csokonai Színház Nagyszínpadán: a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara hallgatói és a Csokonai Színház közös produkciójában előadásra került Mozart vígoperája, a Figaro házassága, két szereposztásban.

 

A darab főszerepeiben a már korábban opera szakon végzett, jelenleg a színházban dolgozó énekesek mellett a Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének hallgatói álltak színpadra, közreműködött a kar Szimfonikus Zenekara, Bolyki Zoltán vezetésével. Színpadra állította: Vranyecz Artúr (Csokonai Színház), művészeti és zenei vezető: Hruby Edit (DE ZK Magánének Tanszék mesteroktatója) volt.

 

 

 

 

 

Sajtóiroda – TH

 

 

 

Sajtóiroda - TH