30 órás, új, akkreditált továbbképzési lehetőség zenepedagógusok részére


 

Iskolánk, a Kiss Zenede központja Budapest II. kerületében helyezkedik el, de másik öt, Pest megyei településen is jelen van. Bizonyára mindenki tudja, hogy államilag támogatott magániskolaként versenyhelyzetben van a többi iskolával, sőt, az egyre inkább teret hódító magánoktatással. Ezen okokból tantestületünk a vezetőséggel és a fenntartóval karöltve mindig kutatja az új módszereket-lehetőségeket az oktatásban. Mivel iskolánkban magasabbak a fizetendő díjak is, rendkívül fontos, hogy legyen megtartó ereje a növendékek számára.

A 25 éves iskola néhány éve eljutott arra a szintre, hogy jógyakorlatai révén elnyerte a „Minősített Referenciaintézmény” címet. A sok jógyakorlatot egyesítve jöhetett létre a Zeneoktatás a XXI. század eszközeivel c. 30 órás, akkreditált továbbképzés, mely bármely szakos zenetanár számára hasznos és fontos.

 Programunk bevezetésének előzményeként az évek során szembesültünk a zenetagozatos iskolák folyamatos megszűnésével, a csoportkohézió hiányával, a zeneoktatásban uralkodó motivációs problémákkal. Így új utakat kerestünk, melynek célállomása egy reformpedagógia bevezetése lett a zenepedagógiában. A vizuális generáció eredményesebb tanulásra lesz képes, továbbá a verbális készségeket is jól lehet fejleszteni vele (kiscsoport, prezentációk). A továbbképzés fele-fele arányban tartalmaz elméleti és gyakorlati oktatást, mely a látogatott órák, az előre elkészített feladatok és az órák közös megbeszéléseinek köszönhetően szinte azonnal a résztvevők módszertani palettájába kerül. A tanúsítvány kiadása legalább 80%-os részvételhez, továbbá a kitöltött kérdőív leadásához és az értékelési szempontoknak való megfeleléshez kötött. A továbbképzés során előadásokat tartunk a digitális kottarögzítésről és az általunk használt hallásfejlesztő szoftverről, melynek egyik nagy előnye, hogy a tanuló otthon, akár magának is összeállíthat feladatokat. Mindkét program bemutatása informatikai eszközökkel történik, melynek során vetített előadási anyagokat, laptopot, vetítővásznat, projektort és audiovizuális eszközöket használunk. Szemléltetjük és ismertetjük ezeket a szoftvereket elméletben és gyakorlatban. Az ő ellenőrzésük közös értékelő feldolgozással történik. Az értékelési szempont alapvető eleme az aktív közreműködés, amely a gyakorlati bemutatók szerves részét képezi. Módszertani megújulásunkat a négy fő kompetenciaterület (digitális, kulturális, tanulás tanulása, személyközi és szociális) tükrében előadással vezetjük be, melynek ellenőrzése saját élmény feldolgozásán alapul. Ezeknek a kompetenciáknak a bemutatása, megismertetése csoportos beszélgetésekkel, előadással, szemléltetéssel zajlik. Ellenőrzésként szóbeli élménybeszámolót és közös értékelő feldolgozást alkalmazunk. Az értékelés adekvát fogalomhasználattal, aktív közreműködéssel, közös értelmezéssel, képzői megfigyelésekkel történik. A képzés lezárását -az IKT eszközök használatának elmélyítése és tudatosítása- a visszacsatolás módszerével alkalmazzuk. Az ellenőrzés kérdőív kitöltésével történik, melynek értékelésénél kiemelkedő szerep jut a szakszókincs meglétének.

A továbbképzés belső tartalma folyamatosan megújul, legutóbb már belekóstolhattak a mobilos alkalmazásokba, az internetes lehetőségekbe is a hallgatók.

A képzés helyszíne: 1028 Bp., Hidegkúti út 167. II/51. (Széphalom Bevásárlóközpont), mely elérhető a hűvösvölgyi villamosvégállomástól (56a, 56, 59b, 61) a 64, 64a, 164, 257 és 264-es autóbuszokkal (Községház u. megálló). A Széll Kálmán tértől mintegy fél óra alatt ki lehet érni. Étkezési lehetőség, parkoló van a bevásárlóközpontban, kávét, teát, vizet, pogácsát mi biztosítunk.

A résztvevők kényelme érdekében a kurzus intenzív, tömör formában valósul meg (rövid szünetekkel), s a szükséges adminisztráció (szerződéskötés, tanúsítvány átadása, dolgozat, elégedettségi ívek kitöltése) is a helyszínen zajlik. A tanfolyam sikeres elvégzésének feltétele a legalább 80%-os részvétel, továbbá a dolgozat leadása. A tanfolyam sikeres elvégzése esetén 30 órás, 30 kreditpontot jelentő tanúsítványt adunk. Az önrész befizetése is történhet készpénzben, helyben, vagy átutalással.

 

Az előadókról:

Szekér Zsófia Edit, mentor tanár, akinek több mint 20 éves szakmai tapasztalata van a csoportos oktatás (ének-zene-szolfézs-zeneirodalom-zeneismeret-zeneelmélet) területén. Több diákot készített fel sikeresen a közép-és felsőfokú felvételire, s létrehozta a Kiss Zenede Kamarakórusát. Számos pályázatban és továbbképzésben részt vevő, jó gyakorlattal rendelkező pedagógus. Munkájához kapcsolódik az IKT eszközök beemelése a zeneoktatásba. Dinamizmusa, karaktere, közvetlen stílusa inspiratív lehet az új utakat kereső zenepedagógusok számára.

Barsi Botond Ákos, a Zenede intézményvezetője, fuvola-szintetizátor, zeneelmélet tanár, korrepetitor, zeneszerző. Több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a legkülönbözőbb zenei tárgyak oktatásában. Szívügyének tekinti a gyakorlat-elmélet folyamatos összekapcsolását, a modern ötvözését a hagyományokkal. Közel száz átiratot készített zeneiskolások számára. Speciálisan kifejlesztett oktatási eszközei révén rövid idő alatt is jelentős eredményeket tud felmutatni. Növendékei számos országos versenyen bizonyítottak már.

 

A következő továbbképzést 2019. augusztus 23-26-27-én (péntek, hétfő, kedd) tartjuk, további 1 alkalom (az óralátogatás) azonban szeptember hó folyamán oldható meg egyéni egyeztetés útján.

A bejövő igények alapján lehetséges a csütörtök, péntek, szombat is.

Linkek:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=FenWDVyDj8M

http://www.kiss-zenede.hu/index.php?content=hir&id=638877

 

 

 

Jelentkezési lap letöltés