Szabó Dénes* karnagy után a közelmúltban Onczay Csaba gordonkaművész-tanár munkáját is
hasonló elismerésben részesítette a japán kormány

 
 

A japán kormány a „Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetést adományozza Onczay Csaba csellóművésznek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusának.

 

 

Onczay Csaba

(A japán kormány Onczay Csaba csellóművésznek a “Felkelő Nap ...)

 

·       A kitüntetés megnevezése: “The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon” – a “Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal”:

(Felkelő Nap érdemrendWikipédia)

 

·       A kitüntetés alapja: a zene területén a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok előmozdításához, valamint a fiatal japán zenészek képzéséhez és szakmai fejlődéséhez való hozzájárulásáért.

 

Onczay Csaba a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonkaművész professor emeritusa 1993-ban tett első Japánbeli turnéját követően, az ő vezető közreműködésével Gifu-prefektúrában megalapították a Liszt Ferenc Zeneakadémia kihelyezett cselló-mesterkurzusát. Az azóta eltelt közel 25 év alatt cselló-kurzusokat tartott zenei pályára készülő japán diákoknak, emellett a diákokkal közös koncerteket adott. Onczay Csaba a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok érdekében a Japánban rendszeresen tett koncert-körutak mellett 2003 óta a Sűdy Kft. (2018 óta a Magyar-Japán Baráti Társaság) és a budapesti Japán Nagykövetség által közösen szervezett „Tavaszi hangok” című koncertek művészeti vezetőjeként tevékenykedett, illetve cselló-oktatói munkáján felül a zene területén hozzájárult a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok előmozdításához és a fiatal japán zenészek képzéséhez

Forrás: Japán állami kitüntetést vehet át Onczay Csaba csellóművész ... (Paageno)

----

*Szabó Dénes karnagy japán kitüntetést kapott | Magyar Művészeti ... (MMA)

A linkben megtalálható a Keddi Kaleidoszkóp”, melyben Szabó Dénes karnaggyal Solymosi Tari Emőke beszélget (2018.I.)

 

Fotó: Balázs Attila / MTI

Szabó Dénes karnagy japán kitüntetést kapott

A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendjeelnevezésű kitüntetéssel köszönte meg a japán kormány Szabó Dénes karnagynak, a nemzet művészének, az MMA rendes tagjának, hogy a zenén keresztül hozzájárult a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok fejlesztéséhez. A magas elismerést Sato Kuni nagykövet asszony adta át azon az ünnepi hangversenyen, amelyet Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában rendeztek.

Az elismerést Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete adta át azon a hangversenyen, amelyet január 6-án rendeztek meg a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola dísztermében. Az ünnepségen a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar az elmúlt 25 év japán turnéinak legnépszerűbb kórusműveit énekelte Szabó Dénes vezetésével, ezzel köszöntötték a kórus japán kapcsolataiban meghatározó szerepet vállaló Fukiko Gotoda asszonyt.
Szabó Dénes a Cantemus Gyermekkórussal Japánba először 1992-ben látogatott el, azóta számtalanszor járt Japánban, különböző városokban koncertezett, ezzel párhuzamosan – az általános iskolákat és középiskolákat is beleértve – a helyi kórusokat vezényelte.
Emellett napjainkig Japánból több mint kétezer diákot, kórust, karmestert és zenetanárt fogadott továbbképzésre, amivel nagymértékben járult hozzá a japán kórusok színvonalának emeléséhez. Az elmúlt negyedszázadban a zenén keresztül személyes kapcsolatok alakultak ki japán és magyar fiatalok között.
A japán kormány a magas elismeréssel azt az áldozatos munkát ismeri el, amellyel építette Szabó Dénes a Magyarország és a felkelő nap országa közötti kulturális hidat, illetve a zene segítségével erősítette a két ország lakosságának barátságát.

Keddi Kaleidoszkóp – Szabó Dénes karnaggyal 
Solymosi Tari Emőke beszélget:

„Az ének-zenét úgy kell tanítani, hogy a gyereknek ne gyötrelem legyen, hanem gyönyörűség" – vallja Szabó Dénes karnagy a Nyíregyházi Cantemus Kórusintézmény igazgatója, akivel Solymosi Tari Emőke zenetörténész beszélget. (Pesti Vigadó, 2017. szeptember 26.)

 

 

2018. JANUÁR 8.  |  SZABÓ DÉNES  KITÜNTETÉS  JAPÁN-MAGYAR KAPCSOLATOK

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK