SÁRKÖZI ÁDÁM IFJÚ NAGYBŐGŐS NEMZETKÖZI VERSENYGYŐZELMEI

 

Sárközi Ádám (Pannon Filharmonikusok)

 

 

Sárközi Ádám, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium (tanára: Enreiter István) 2019. március 22-én a csehországi Nemzetközi Nagybőgős-versenyen I. helyezést ért el, majd néhány nappal később a VII. WWWSTAR* Nemzetközi Versenyen az I. díjon kívül a különdíjat is neki ítélték többek között G. Bottesini: Tarantella c. művének előadásáért.

2019. május 29-én a Pannon Filharmonikusok Pécs „Mesterek és tanítványok” c. koncertsorozatának volt a vendége a Kodály Központban (Mesterek és Tanítványaik - PFZ)

 

Sárközi Ádám nagybőgő (A kép forrása: Újbuda)
Mestere: Enreiter István

Fújj, már megint gyakorlás, vagy hurrá, gyakorlunk?**

Számomra öröm a gyakorlás, de nem csak a gyakorlás, hanem már az is, ha a kezembe veszem a hangszert. Általános iskolába járok, sokat kell tanulnom, de mindennap szakítok időt a jó minőségű, koncentrált gyakorlásra. Én nem időben mérem a gyakorlást, hanem minőségben. Egy nap többször is előveszem a nagybőgőmet. Nem kötelezettségből gyakorlok, hanem élvezetből. Ha meghallok egy jó művet, akkor elkötelezettnek érzem magam, hogy megtanuljam.

Van kedvenc csapata? Szurkol valakiknek?

Legszívesebben a labdarúgást szoktam nézni. A kedvenc csapatom az FC Barcelona, de figyelemmel szoktam kísérni a magyar válogatott sikereit is.

Jut idő másra is a zene mellett?

Hobbim a rajzolás. Érdekelnek a portré rajzok, és a tájképek. Ezeket szoktam rajzolni. Ezen kívül szeretek hallgatni különböző műfajú zenéket, elsősorban klasszikust, de érdekel a jazz is. Néha hangszerelek és írok is zenéket.

Honnan jött a hangszerválasztás?

Apukám is nagybőgős, kicsi korom óta hallgatom a gyakorlását, ott voltam a fellépésein. Már a hangszer hangja és formája is megtetszett, így nem volt számomra kérdés, hogy ezt a hangszert választom. Tízéves voltam, amikor mondtam a szüleimnek, hogy szeretnék nagybőgőn tanulni.

Melyek a kedvenc nem zenei tantárgyai?

Kedvenc tantárgyam a matematika és az informatika. 

Kiket említene meg, ha kedvelt előadóiról kérdeznék?

Kedvenc jazz zenei előadóim Oscar Peterson és Orsted Pedersen. Oscar Peterson előadásmódja és szerzeményei is lenyűgöznek. Szerintem a zongorázása nagyon összeszedett és nagyon tetszik a tempója. Orsted Pedersen nagybőgős, ők ketten sokszor játszottak együtt. Az ő technikája és a pontos kísérése szintén lenyűgöz.

Mi a terve a jövőben?

Nagy álmom lenne, ha szóló nagybőgős lehetnék, de annak is nagyon örülnék, ha egy híres zenekarban játszhatnék. Szeretnék több neves versenyre benevezni, mert szeretem a kihívásokat és öröm számomra, hogyha találkozhatok neves tanárokkal, és művészekkel is.

Kanyarodjunk a gasztronómiához. Ezen a téren mik a kedvencek?

Kedvenc ételem a rántott hal, a csirkemell krumplipürével vagy hasábburgonyával.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 
 Ádám koncertajánló videóüzenetét 
IDE kattintva hallgathatod meg. 

 

*VII.WWWSTAR

wwwstar.hu/eredmenyek.html

wwwstar@on the web 2019

wwwstar.hu/

 

**Az interjú forrása: Sárközi Ádám – a nagybőgő választotta őt - PFZ

https://www.pfz.hu/hir/2019-05-02/1115/sarkozi-adam-a-nagybogo-valasztotta-ot