AZ  ALKOTÓ  MUZSIKUSOK TÁRSASÁGÁNAK  IRODALMI - ÉS  DALESTJE*

 

Igényes műsort adott tagjainak alkotásaiból az Alkotó Muzsikusok Társasága 2019. április 29-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Az OIK rendezvényterme már többször adott helyet az AMT koncertjeinek.

Az 1991-ben alakult összművészeti csoport hivatásos zenészekből áll, akik zenetanári, zenekari művészi tevékenységük mellett komponálnak, vagy irodalommal vagy képzőművészettel foglalkoznak. A színes program összeállításában segítségemre volt Csepregi György kollégám, aki főleg az irodalmi részhez adott ötleteket (Révi Tamás, Forgács Éva, Csepregi György írásai). Sikerült két kiváló énekest felkérnünk Horváth Györgyi (szoprán) és Thén Róbert (bariton) személyében. Előbbi Szánthó Lajos, Nógrádi Péter és Csepregi György, utóbbi Mérész Ignác és Szendi Ágnes egy-egy dalát szólaltatta meg. Az AMT-koncertek rendszeres fellépői,  Mocsári Emma és Bálint Alexandra működtek közre zongorán. Ady Endre (100 évvel ezelőtt halt meg), Oláh András (idén 60 éves) voltak kerek évfordulós költőink, de nemrégen volt Arany János-év (200 éve született) is. Edőcs Tamás fuvolaművész Gallai Attila Concerto-jában mutathatta be virtuozitását. Két szerző – Csepregi György és Magala Ronnie – saját maga zongorázta darabját.

 

Mocsári Emma és Edőcs Tamás

 

Bálint Alexandra (zongora) és Horváth Györgyi (ének)

 

 

 Thén Róbert

 

A hangverseny közepén a 20 esztendővel ezelőtt elhunyt Papp Jánosra (hegedűművész, zeneszerző, költő) emlékeztünk. Papp János (1947-1999) a Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában Várnagy Lajosnál tanult hegedűt. Bozay Attila volt a zeneszerzéstanára. 1969-ben végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Szegedi Tagozatát. 1971-től volt a Magyar Állami Hangversenyzenekar I. hegedű szólamának a tagja. Művei itthon és külföldön (Berlin, Szófia, Graz, Eisenstadt) is többször elhangzottak. Művei a TRI-ART és az Akkord kiadóknál jelentek meg. A Magyar Zeneművészeti Társaság és az AMT alapító és elnökségi tagja volt. 

Lánya, Papp Katalin elfogadta meghívásomat és Zarári Máté kollégájával előadtak édesapja hegedűduóiból, amelyek ajánlása neki szólt, a tételek az ő akkori tudásának megfelelő nehézségűre készültek 1994-95-ben. Az elhangzott karakterdarabok címei: 1. Francia chanson a XV. századból 2. Kánon-imitációk 3. Gyermekjáték 4. Csónakon 5. Romános. Papp János versei közül a következő hármat ismerhette meg a közönség: Más nap szózata, Megérzem a fákat, Valahol...  Alkotásaival méltán idézhettük fel szeretett tagtársunk emlékét.

 

Papp Katalin és Zarári Máté

 

Papp János verseiből: Útszéli Isten, Más nap szózata, Újjászületésben

 

                                                                              

                                                                              

 

                                                                              

 

 

 

A 2019-es AMT-napok záró koncertjét nagyon jól fogadta az Országos Idegennyelvű Könyvtárban összegyűlt hallgatóság. Műsorvezetőként öröm volt látnom az emberek lelkes figyelmét és érdeklődő tekintetét.

 

Szendi Ágnes

 

*Alkotó Muzsikusok Társasága: Üdvözöljük az Alkotó Muzsikusok ...