KALANDOZÁSOK EURÓPÁBAN

 

Vida-Kun Áron zongorahangversenye

 

I.

Igazán változatos műsort állított össze zongorahangversenyére a 14 éves Vida-Kun Áron, a fővárosi Tóth Aladár Zeneiskola növendéke.

Eckhardt Gábortól, Áron tanárától megtudhattuk, hogy a koncert programját egyedül gondolta ki, a szervezés, a meghívás, a műismertetés minden feladatát magára vállalta. Nemcsak ő maga lépett fel, hanem egész családja muzsikált: Vida-Kun Dávid hegedült (Józsefvárosi Zeneiskola, tanára: Szászné Réger Judit), Vida-Kun Gábor gordonkázott (Tatabányai Erkel Ferenc AMI, tanára: Weisz Péter), édesanyjuk, Kun Györgyi pedig fuvolázott. Mesterével is kamarazenélt, négykezest hallhattunk tőlük.

A koncert helyszíne a Tóth Aladár Zeneiskola Fodor-terme volt 2019. május 17-én. A családjuknak ez a nap különösen ünnepi volt, az apai nagyszülők 60. házassági évfordulója. A koncert ráadás számaként Schumann: Születésnapi indulóját kamarazenélték a Vida-Kun fiúk köszöntésképpen. Édesanyjuk a négykezesből készítette az átiratát a fiúk ötleteit is belevonva.

Nem hiába viselte a koncert a „Kalandozások Európában” címet, ugyanis a zeneszerzők és műveik által számos országot bejárhattunk. A képzeletbeli utazás Magyarországról indult. Liszt Ferenc ifjúkori etűdjeinek 8., c-moll darabját, a „Vadászat” címűt adta elő Áron határozottan és lendületesen.

Németországba vezettek J. S. Bach alkotásai. Három háromszólamú invenció csendült fel: a h-moll, a g-moll és az E-dúr darab. Az invenciókat (ötlet, lelemény) a fiainak írta Bach, hogy jártasságot szerezzenek a többszólamúság kezelésében.

Ezután az egyik testvére, Dávid és az édesanyjuk lépett színpadra. Daquin francia szerző „A kakukk” c. alkotását szólaltatták meg hegedűn és fuvolán, egymást nagyon jól kiegészítve.

Majd Áron egy Beethoven szonátával ismertette meg a közönségét, az Op. 49, No.1 darab I. tételével. A német komponista munkássága Bécshez kötődik.

A romantika korába a lengyel szerző, Chopin híres A-dúr  polonézével léptünk. A lengyel nemesi táncot éretten és virtuózan adta elő a koncert főszereplője. A tanárával, Eckhardt Gáborral közösen játszott mű Moszkowski 2. spanyol tánca volt. A közönség lelkesen fogadta a tanár és diákja együtt zenélését.

Mester és tanítványa: Eckhardt Gábor és Vida-Kun Áron

 

Utána észak fele vettünk irányt és a norvég zeneszerző, Grieg kompozícióját ismertük meg Áron tolmácsolásában. Rendkívül gördülékenyen és felszabadultan zongorázta a „Kobold” c. darabot.

A következő művet, a fiatalabb öcs, Gábor játszotta gordonkán bátyja, Áron zongorakíséretével. A két testvér szívhez szólóan muzsikálta az 1908-as születésű orosz szerző, RakovVocalise-t.

Vida-Kun Áron és öccse, Gábor

 

A hangverseny Bartók Béla műveivel zárult. A Román népi táncok sorozatának előadásában Áron már „szárnyakat kapott”. A tételek Bartók román gyűjtéséből származnak. Az utolsó alkotással Magyarországra tértünk vissza Bartók: Gyermekeknek sorozata II. füzetének utolsó darabjával, a „Kanásztánc”-cal.

Vida-Kun Áron ifjú muzsikus nemcsak zongorázott, hanem saját koncertjének a műsorvezetője is volt azáltal, hogy az elhangzott darabokat röviden jellemezte is közönségének. Elmondhatjuk, hogy a moderátor szerepében is igen jól érezte magát és színes, érzékeny zongorázásával megörvendeztette a hallgatóságot. Meghitt volt a ráadás is, Schumann Születésnapi indulója a testvérek előadásában.

További szép koncerteket kívánunk Áronnak és öccseinek!

Szendi Ágnes

a Dorogi Erkel Ferenc AMI zongoratanára, aki zeneszerzőként köszöni, hogy a Vida-Kun testvérek korábban már előadták a „Nyári kalandok” c. hegedű, gordonka, zongora triójának két tételét.

 

II/1.

 

Koncertfilmen Vida-Kun Áron (14 éves) és tanára, Eckhardt Gábor zongoraművész:

 

https://www.youtube.com/watch?v=_9JPhOCoz2s (21:03)

M. Moszkowski: Spanyol tánc op.12, No.2 (négykezes Eckhardt Gáborral)
E. Grieg: Kobold op.71, No3
N. Rakov: Vocalise (cselló Vida-Kun Gábor (9 éves)
Bartók B.: Román népi táncok 
Bartók B.: Kanásztánc (Gyermekeknek 2. kötet, 21.)

 

II/2.

A Vida-Kun trió (Áron-zongora, Dávid-hegedű és Gábor-gordonka) játszik:

 

 https://www.youtube.com/watch?v=H7el9mMWJc4 (6:39)

R. Schumann: Születésnapi-induló

 

A filmeket Vida Csaba, a fotókat Sándor Edit készítette.