ELHUNYT DR. FÁTYOL RUDOLF HEGEDŰMŰVÉSZ, A DEBRECENI EGYETEM ZENEMŰVÉSZETI KAR DOCENSE

(1957-2019)

 

 

Fátyol Rudolf

 2019. július 22-én, 62 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt dr. Fátyol Rudolf, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Vonós Tanszékének docense. 2001-től megbízások keretében, 2008-tól pedig kinevezett oktatóként látta el hegedűtanári és kamarazene tanári feladatát. 1985-től a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szólistája, majd 1990-től igazgatója, 2000-től főigazgatója. Feladatát 34 éven keresztül nagy áldozatkészséggel és hozzáértéssel látta el.

 

Zenei tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte Ruha István növendékeként, majd 2003-ban doktori minősítését is ugyanott nyerte el. Művészi pályafutásának kiemelkedő eredménye volt az 1987-ben megrendezett Claudio Abbado Nemzetközi Hegedűverseny második díja. Romániában és más országokban (Magyarország, Bulgária, Ukrajna, Olaszország, Németország, Ausztria, Svájc, Spanyolország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Izrael és Tajvan) koncertezett. Lemezfelvételeken és TV felvételeken élvezhetjük hegedűjátékát.

 

A Zeneművészeti Kar tiszteletbeli menedzsereként segítette az intézmény külföldi hallgatók oktatásával kapcsolatos tevékenységét. Hangszeradománya és más segítségnyújtása nehéz helyzetű hallgatóink hathatós támogatását jelentette. Koncertszervezésben számos alkalommal nyújtott fellépési lehetőséget a Kar diákjainak, tanárainak, segítette a hallgatók zenekari szakmai gyakorlatát is. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának éveken keresztül rendszeres résztvevője volt mesterkurzusok és koncertszereplés formájában is.

Tevékenységét, művészetét több, rangos kitüntetés fémjelezte:


    2000. Szent-Györgyi Albert Díj
    2006. Az Év Művésze (Romániai Zenekritikusok Szövetsége)
    2007. Bartók Béla Emlékdíj
    2009. Az Identitas Alapítvány díja
    2011. A Román Kulturális Érdemrend Lovagkeresztje

 

A Román Kulturális Intézet és a Román Akadémia az ország 150 legismertebb személyisége közé sorolta nevét, elismerve az ország hírnevéért folytatott tevékenységét. Szülővárosa, Nagykároly és Szatmárnémeti egyaránt díszpolgári címmel tüntette ki. Legutoljára a Liszt Ferenc Kamarazenekarral történő fellépései voltak művészi tevékenységének emlékezetes és kiemelkedő minőségű eseményei.

 

Művésztársunk immár nem kezdheti meg a következő tanévet Debrecenben, személyének, a kollégának és barátnak fájó hiánya sokunk lelkén üt mély sebet…

Nyugodjék békében!

 

Dr. Duffek Mihály

 

Forrás: Dr. Fátyol Rudolf hegedűművésztől búcsúzunk | Debreceni Egyetem