Élete volt a tanítás

 

Juniku Ildikóra, a közelmúltban elhunyt ZENTAI zongoratanáRRA és kórusvezetőre emlékezÜNK

 

 

 

 

Juniku Ildikó (Portré a családi archívumból)

 

I.

 

Egykori kollégái és tanítványai egy emlékhangverseny során rótták le tiszteletüket Juniku Ildikó, a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola 2018-ban elhunyt, nyugdíjas zongoratanárnője és a Musica Pannonica Női Kamarakórus alapítója emléke előtt. A koncertet Jelena Nikolić Varga, a zentai zeneiskola tanárnője, Ildikó egykori tanítványa szervezte a zeneiskola többi pedagógusával karöltve.

 

– Ildikó gyermekkoromban megtanított zongorán játszani és a mentorsága alatt fejeztem be az alapfokú zeneiskolát, az akadémia elvégzése után pedig kolléganők lettünk – mesélte Jelena, s hozzáfűzte azt is, hogy mentorsága mellett nagyon jó barátságban is voltak egymással, így miután nyugdíjba ment, ő örökölhette meg a munkahelyét.

Az emlékhangversenyen jelen volt Ildikó fia, Juniku Adrián, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongorahangolója is, aki az egyik jó barátjának a tanácsára úgy döntött, hogy édesanyja zongoráját az elkövetkezőkben azon tehetséges és szorgalmas zentai zeneiskolásoknak adja néhány éves időszakra kölcsön, akiknek nem áll módjukban beszerezni a hangszert.

 

– Az édesanyám nagyon szerette a növendékeit, leginkább a dolgosakat és a tehetségeseket, s ezért beleegyeztem a barátom elképzelésébe, azzal, hogy olyan hároméves időszakonként adnánk tovább a hangszert – mesélte Adrián, s egyben hozzáfűzte azt is, hogy időnként ő leellenőrizné, hogy megfelelő helyen tárolják-e azt, illetve a hangolását is elvégezné a zongorának. Adrián szerint egyfajta támogatói alapítványként valósítanák meg a növendékek megsegítését.

 

– Édesanyámnak élete volt a tanítás, s amikor még Pristinában dolgozott, akkor is vezetett egy gyermekkórust, de Zentán tanítva is úgy érezte, hogy nem elég számára a zongoraoktatás, ezért megalapította és vezette a városi kórust is – mesélte Adrián, és elmondta, hogy számára minden hangverseny jelentős volt, mintha ezek a saját diplomakoncertjei lennének.

 

– Mindent beleadott a tanításba, s a kórus vezetésébe is, s az egész az élete kiteljesedése volt. Nagyon szerette a növendékeit is, akiknek többségével a zeneiskolát követően is fenntartotta a kapcsolatot és még magánügyeikben is fordultak hozzá tanácsért, annyira részese volt a tanítványai életének – ecsetelte beszélgetőtársunk.

A rendezvényt követően elsőként Anđela Matićhoz a zentai zeneiskola másodikos tanulójához, Jelena Stojnić zongoratanárnő növendékéhez került Ildikó zongorája.

Forrás: Kultúra/Zene | Élete volt a tanítás - Magyar Szó Online. Írta: Horváth Zsolt

(2019. június 19.)

 

 

II.

 

Juniku /szül. Pecze/ Ildikó (Péterréve,Vajdaság 1942.05.28. – Zenta, Szerbia 2018.07.10.)

Az általános és zeneiskolát Zentán, majd a középiskoláit a 3. évétől Újvidéken végezte.

 

1963-tól 1965-ig a zentai zeneiskolában zongoratanár;

1965-től 1969-ig Pristinában (a mai Koszovó) zongoratanár;

1970-től 1973-ig Begrádban ének-zenetanár;

1971-ben főiskolai diplomát szerez Belgrádban zeneelméleti szakon;

1973-tól 1990-ig Pristinában zongoratanár;

1975 és 1982 között egy pristinai gyerekkórust vezetett;

1990-től 2007-ig a zentai zeneiskolában zongoratanár, majd a magyarkanizsai zeneiskolában nyugdíjasként részmunkaidősként tanított;

 

1997-ben Zentán megalapítja a Musica Pannonica nevű női kamarakórust, amelyikkel több, mint 100 alkalommal léptek fel Szerbiában, Magyarországon, Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken egyaránt. A kórus repertoárja igen széles skálán a régi zenétől a legmodernebb kórus művekig terjedt.  A kórus  létszáma 15-25 fő volt.

 

Munkásságát számos díjjal és elismeréssel illették meg.

 

Tevékenysége során, akár karvezető, akár zenetanárként mély emberi kapcsolatok jöttek létre, melyre hűséges tanítványai örömmel emlékeznek. Ezt bizonyítja, a 2019.06.15.-én Zentán a tiszteletére tartott nagyszabású emlékkoncert (lásd. I. fejezet)

 

A használaton kívüli August Förster pianínója egyfajta vándor-díjként más-más rászoruló tanítványhoz kerül. Így, ez a hangszer egy teljes pedagógusi életen túl is segíti a helyi zeneoktatást.

 

III.

 

Komlói munkás kórus (Juniku Ildikó)

 

A Musica Pannonica komlói koncertjén készült filmfelvételen vezényel és mesél Juniku Ildikó