ELHUNYT KATONA ÁGNES ZONGORAMŰVÉSZ

(1931-2019)

 

 

Katona Ágnes és Dévai Tibor

Katona Ágnes 1988 és 1993 között a Magyar Zongorakettős tagjaként Dévai Tibor (képünkön) zongoraművésszel több országában koncertezett. Magyar és külföldi művek ősbemutatója fűződik nevükhöz. Játékukat bel- és külföldi rádiófelvételek őrzik.

 

 

I.

 

Katona Ágnes Budapesten született 1931. április 4-én. Tanulmányait 1947 és 1953 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán Ambrózy Béla növendékeként végezte. 1956-ban lett az Országos Filharmónia szólistája, s e minőségében évtizedeken át szolgálta a hazai koncertéletet a fővárosban és vidéken egyaránt. A Filharmónia legfoglalkoztatottabb művésze volt, több ezer hangversenyt adott szólistaként és kamarazenészként egyaránt. Jelentős küldetést teljesített ifjúsági koncertek terén is. Európa számos országában fellépett, leggyakrabban (akkor még mindkét) Németországban. Itthon és külföldön híres volt beugrásairól: ha zongoraverseny előadásához szólistát kerestek, rendkívüli anyagismeretének köszönhetően leginkább őt „találták meg”. Művészetét több hanglemez örökítette meg.

 

(Hollós Máté méltató szavai az MMA felkérésére, az EMMI-nek küldött előterjesztéséhez készült 2018. január 28-án.)

 

 

II.

Katona Ágnes, a Fischer Annie utáni zongoraművész-nemzedék jelentős koncertező zongora- és kamaraművésze volt Katona Ágnes, aki nemcsak a fővárosban és vidéken, hanem a külföldi pódiumokon is elismert művészként szerepelt az 1990-es évek elejéig (betegségéig).

Kifinomult, romantikus és szuggesztív zongorajátékával, rendkívüli zenei érzékenységével több évtizeden át vonzotta közönségét. Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében a Filharmónia zongorabérletének rendszeres és népszerű fellépője volt.

Nagyszerű művész, játékát lemezek őrzik és persze, az emlékezet – Liszt, Chopin, Beethoven, Brahms, szinte a teljes zeneirodalom a repertoárján szerepelt. A SZOT Művészeti Díját 1965. évben vette át.

 

(Az MMA kiegészítése Hollós Máté fenti szavaihoz)