ELHUNYT SZEBENYI JÁNOS FUVOLAMŰVÉSZ -TANÁR

(1924-2019)

 

Szebenyi János portréi (Szebenyi Júlia archívumából)

 

 

SZEBENYI JÁNOS egész életét a zene iránti szeretet és alázat hatotta át. Zongoratanulmányai közben egy koncerten babonázta meg a fuvola hangja, ami végleg meghatározta a sorsát.

 

Még le sem diplomázott, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara felkérte szólófuvolásnak. 1957-ben a Magyar Állami Hangversenyzenekarba hívták át, ahol nyugdíjazásáig volt első fuvolás. Emellett állandóan tanított, eleinte alsó fokon, majd 20 évig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Szívügye volt a tanítás, növendékei zenekarokban, és az oktatásban máig viszik tovább szellemiségét.

 

Maradék szabad idejében XVIII. századbeli fuvolaversenyeket restaurált, zenekari szólamokat pótolt, majd ezeket közreadta és lemezre játszotta. Kottáit szerte a világban árusították. Ezért a munkájáért 1976-ban Liszt Ferenc-díjat kapott. Élete munkásságának elismeréseként 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át. Mivel magas kort ért meg arany, gyémánt, vas és rubin diplomáját is megkaphatta.

 

A zene hozta össze feleségével, Kaplonyi Brigittával, akivel nem csak a magánéletben, de a közös muzsikálásban, is egymásra találtak. Végakaratuk szerint korábban elhunyt feleségével most együtt helyezzük őket örök nyugalomra.

 

Nyugodjanak békében.