SZERZŐI EST SZŐLŐSKISLAKON

 

Vers és dal címmel szervezték meg 2019. május 15-én, Szőlőskislakon, a József Attila Művelődési Házban Bátki Fazekas Zoltán és Gallai Attila szerzői estjét. A program külön érdekessége volt, hogy a műsorban az érkező művészek mellett helyi előadók is szerepet kaptak, így többek között felléptek a zeneiskola fuvola-növendékei, valamint verset mondott az estet szervező Boglár-Kislak Irodalmi Kör több tagja is. Szekeresné Éva szervező elmondta, hogy rokoni kapcsolaton keresztül keresték meg az előadás ötletével, és pályázati forrásnak köszönhetően vált ingyenes programmá. A magas színvonalú előadás többségében Bátki Fazekas Zoltánnak, Gallai Attila által megzenésített verseiből állt, de felcsendültek a zeneszerző egyéb művei is, a már említett helyi, zeneiskolás növendékek előadásában.

 

 

Bátki Fazekas Zoltán

 

 

Gallai Attila

                                                                    

Bátki Fazekas Zoltán 1968-ban született Szegeden. Költő, tanár, aktív közéleti ember, és a Magyar Állami Operaház énekese. Megjelent verseskötetei: Eladott országban, Fényben születő, Könnycseppek. Operaénekesként fellépett Európa legtöbb országában, de szerepelt Japánban és az Egyesült Államokban is. Családjával a Szeged melletti Zsombón él.

 

Gallai Attila zeneszerző, klarinétművész, zenetanár. Édesapja 14 éves korában katonazenésznek adta, ahonnan csak tíz évvel később tudott leszerelni. Ezután elvégezte a Zeneakadémiát, majd 24 éven át volt a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja. Zenekari nyugdíjba vonulása után a Monori Zeneiskolában tanított, és igazgató is volt. 1991-ben megalakította az Alkotó Muzsikusok Társaságát, melynek 27 éven át volt az elnöke. Nagybőgőre, fuvolára és klarinétokra írt műveit a világ minden táján játsszák. Ezen a kislaki esten elsősorban zenei művei és kantátái voltak hallhatók. A műsor stílusosan az Ima a zenéért című verssel kezdődött, amit Kiss László szavalt el, majd a boglári zeneiskola fuvolásai közül Milosákovics Hanna, Kovács Zsófi és Szabó Jázmin adtak elő egyet Gallati Attila, Könnyű triók fuvolára című sorozatából. A folytatásban verset mondott még Gáti Anna és Kaczúrné Szalai Edit.

 

A kantátákat Bátki Fazekas Zoltán és Gheorghita Orsolya énekelték el,

Bálint Alexandra zongora, Fábián Tímea fuvola és Lendvay Krisztina nagybőgő zenei kísérete mellett.

 

A szívbemarkoló, sokak szemébe könnyet csaló műsor után a közönséget a Boglár-Kislak Irodalmi Kör tagjai vendégül látták egy kis boros-pogácsás beszélgetésre, melyen többen elmondták, hogy ilyen minőségű komolyzenei előadást eddig nem sokat lehetett látni a környéken.

 

sz.l.

 

________________________

Forrás: Balaton Boglári Hírek, a Városi Önkormányzat Közérdekű lapja

(2019. június)