In memoriam Virágh Endre

 

https://www.magyarkurir.hu/img1.php?id=98963&v=0&img=c_190728_8b.jpg

Virágh Endre

 

Virágh Endre (1928-1999) orgonaművész, karnagy, iskolateremtő pedagógus és egyházzenész húsz évvel ezelőtt adta vissza lelkét Teremtőjének. Harmadik képviselője volt a Virágh család kántortanító generációinak, s e hagyományt fia és unokája is folytatta.

 

A vasvári kántortanítói környezetből felnőve elvégezte a Zeneakadémia egyházkarnagy szakát, majd az orgonaművész-tanári szakot abszolválta kitüntetéssel. Egyházzenei tevékenységének budapesti állomásai után 1959-ben, Harmat Artúr ajánlására meghívták a budapest-belvárosi főplébánia-templom karnagyi állására, amely posztot haláláig, 1999-ig töltötte be.

 

Karnagyi tevékenysége idején megújult a belvárosi templom zenei élete. A nagy elődök hagyományainak megőrzése mellett elindította Liszt Ferenc miséinek, motettáinak folyamatos előadásaival a „Liszt-kultuszt”. Évente előadta Liszt  orgonaműveit, inspirálója és tervezője volt a templomában szolgáló orgona felújításának. 

 

Közel négy évtizeden keresztül tanított orgonát a miskolci és a budapesti konzervatóriumban. Iskolateremtő pedagógus volt, szaktudásával és tekintélyével a „tanár úr” – ahogyan a növendékei szólították – mindig kiállt tanítványaiért. Legendás szigorával is a rá bízott fiatalok érdekeit szolgálta; egykori hallgatói a mai napig jelen vannak a magyar egyházzenei és orgonaművészi szolgálatban, zenei életben.

 

Virágh Endre nagy ígéretként kezdte előadóművészi pályafutását, s annak ellenére, hogy nem volt párttag, korának egyik legfoglalkoztatottabb orgonaművésze lehetett. Zeneakadémiai tanulmányainak befejezése után tudását a 20. század legismertebb professzorainál gyarapította. Tanára volt Marcel Dupré, Fernando Germani, Jiří Reinberger. Koncertezett Magyarország meghatározó helyszínein, például a Zeneakadémián, a Mátyás-templomban, Pécs, Szeged és Eger székesegyházaiban, illetve kisebb templomaiban és az ország vidéki hangversenytermeiben egyaránt. Művészetét a hallgatóság emlékezetén túl számos felvétel is őrzi.

 

Európa szinte valamennyi országában adott hangversenyeket, húsz éven keresztül tartott mesterkurzusokat Olaszországban. 

 

Virágh Endre végső nyughelye a budapesti Szent István-bazilika urnatemetőjében található, ahol feleségével, Piláth Margittal helyezték örök nyugalomra. 

 

Halálának huszadik évfordulóján, 2019. augusztus 7-én, szerdán a Szent István-bazilikában a 18 órai szentmisén és az azt követő koncerten emlékeztek Virágh Endre orgonaművészre, karnagyra.

 

Virágh András

 

(A kép és szöveg forrása: Magyar Kurír, 2019. VIII.5.).

Az írás először az Új Ember 2019. július 28-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

 

 

 

Függelék:

GENERÁCIÓK TANÁRA - VIRÁGH ENDRE ORGONAMŰVÉSZ

 (17:34)

Virágh Endre közel 40 esztendeig tanított a miskolci zeneművészeti szakiskolában. Emlékére 2017 áprilisában jubileumi orgonista találkozót tartottak. Az összeállítással életére, tanári munkásságára emlékezünk.