Végleg itthon él

 

BUDAI LÍVIA KÖSZÖNTŐ*

 

Budapest, 2013. szeptember 11. Kiril Manolov bolgár operaénekes, Arnaud Bernard rendező , Budai Lívia operaénekesnő, Halász Péter, Magyar Állami Operaház új megbízott főzeneigazgatója, karmester és Ókovács Szilveszter főigazgató Giuseppe Verdi Falstaff című operájának sajtótájékoztatóján az Operaházban szeptember 11-én. A darabot szeptember 21-én mutatják be. 

Kiril Manolov bolgár operaénekes, Arnaud Bernard rendező, Budai Lívia operaénekesnő, Halász Péter karmester és Ókovács Szilveszter operaházi főigazgató Giuseppe Verdi Falstaff című operájának sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban 2013. szeptember 11-én. (© MTI Fotó: Bruzák Noémi)

 

Három évtizedet töltött a világ operaszínpadain és sikert sikerre halmozott. Különlegesen szép, nemes, nagy volumenű, bársonyos magasságot és mélységet egyformán megszólaltató mezzoszopránja mellé a természet kiváló színészi képességekkel és muzikalitással áldotta meg.

 

A londoni Covent Gardenben kezdődött a világsikerek sora, Azucena alakítása után megnyíltak előtte a világ legnagyobb operaházainak kapui. Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Finnország majd az Egyesült Államok, Canada, Japán.

 

Budai Lívia Azucena (MET, 1987) (Budai Lívia weboldala)

 

Azucena elkíséri, de sorozatban énekelte a mai napig többek között  Carment, Ebolit, Ulrikát, Delilát, Laurát, Preziosillát, Fenénát, Maddalénát és persze Amnerist.

 

A szép egyiptomi királylányt más helyszínek mellett a veronai arénában is, ahol Placidó Domingo partnereként a világhírű tenor azt mondta neki: „Ha ne adj Isten egyszer elvesztenéd ezt a gyönyörű hangod, színésznőként is megélhetnél az egész világon.”

 

Néhány évvel ezelőtt, két hónapos Japán turnéja közben egy televízió műsorban látott egy festőművészt, aki a festés alapjait magyarázta. Kedvet kapott az alkotáshoz. Festéket, ecsetet vásárolt és elkezdte tanulni ezt a művészeti ágat. Alig telt el egy esztendő és már remek tájképeket készített. Finnországban szeretett bele az erdőkbe, a tavakba, a tájba és Kanadában hasonló természeti szépségeket talált. Ma már ezeket örökíti meg, művei pedig olyan színvonalúak, hogy  sokan megvásárolnák őket. Ám ő nem adja el, inkább ajándékba adja a barátoknak egy-egy ünnepi alkalomra. Ha másnak örömet tudok szerezni a képeimmel is, akkor boldog vagyok. – mondja.

 

 

   

 

Immár hazaköltözött férjével, itt élnek a fővárosban, és ha hívják, szívesen fest továbbra is, és várja, hogy még egyszer itthon is elénekelje a Kékszakállú Juditját.    

 

Bartók: A Kékszakállú herceg vára firenzei előadása után Doráti Antal, Budai Lívia és Polgár László (1987) (Budai Lívia weboldala)

 

Jövőre kerek születésnapot ünnepel, talán méltóképpen köszönteni is fogják a társulatban.  

 

László Zsuzsa

Aranytollas újságíró, szerkesztő

 

*Budai Lívia (Livia Budai-BatkyEsztergom1950június 23.) operaénekes, a Pro Cultura Hungarica díj kitüntetettje. Külföldi pályafutása alatt három világrészen vált ismertté művészete. Budai Lívia sikerekben rendkívül gazdag életútjáról (felvételek, fotók, festőművészi munkássága, stb.) teljes körű hiteles információ: Budai Lívia weboldala