Elhunyt Mona Ilona Anícia szociális testvér, A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola legendás könyvtárvezetője

 

(1921-2019)

 

 https://www.magyarkurir.hu/img1.php?id=98382&v=0&img=c_01.jpg

Mona Ilona (Magyar Kurír)

 

 

Mona Ilonával való személyes ismeretségemet Liszt Ferencnek köszönhetem. 1976-ban a Fővárosi Tanács és a Liszt Ferenc Társaság közösen pályázatot írt ki néhány kötött témában. A pályázók közül Mona Ilona és a Dömötör Zsuzsa – Kovács Mária akkor még főiskolás szerzőpáros Liszt első pesti hangversenysorozatának ismertetését választotta.

 

Az anyaggyűjtés során a Pest megyei Levéltárban egymástól függetlenül bukkantunk egy Liszt-kéziratra. A szerzőpárost itt várta egyszer Mona Ilona üzenete, aminek nyomán hárman személyesen megismerkedtünk. A pályázat eredményhirdetésekor, a Liszt Társaság évi közgyűlésén 1977-ben derült ki, hogy mindkét pályamű 3. díjat kapott.

 

Végül ezek a művek a Zeneműkiadó jóvoltából kiadásra kerültek, de az azonos témakörű munkákat a szerzők különböző módon egészítették ki: Mona Ilona Liszt magyar nemességének történetére és a Rákóczi induló széleskörű elterjedésére helyezte a súlyt, a szerzőpáros pedig Liszt 1839/40-es vidéki koncertjeinek krónikáját is részletezte.

 

A könyv újra megjelent 2015-ben az Eötvös József Könyvkiadó gondozásában: ekkor Sziklavári Károly tanulmányával együtt az összes szabadságharc előtti Liszt-koncert és a hozzájuk tartozó események története egy kötetben jutott az olvasók kezébe. Így a második kiadás kapcsán ismét fölkerestük Mona Ilonát és gondoskodtunk munkája megjelenéséről.

 

liszt_de0e7tqj

 

Ide kívánkozik az is, hogy a 20. század neves Liszt-kutatójáról, Prahács  Margitról utolsó hónapjaiban Mona Ilona gondoskodott.

 

Mona Ilona szociális testvér – aki az ELTE magyar-könyvtár szakát is elvégezte –, dolgozott a Zenei Lexikon Szerkesztőségében (1961-62), végül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola könyvtárának vezetőjeként ment nyugdíjba (1976).  Fő kutatási területe a magyar zeneműkiadás, a Liszt Ferenc Társaság és a Szociális Testvérek Társaságának története volt, e témákban továbbra is kutatott és publikált.

 

Nyugodjék békében!

 

Kovács Mária

 

A 2019. július 2-án Budapesten elhunyt Mona Ilona hamvai a Remetekertvárosi Szentlélek-templomban (1028 Budapest, Máriaremetei út 24.) nyugszanak.

 

Válogatás Mona Ilona munkáiból:

 

   kicsi172_w6n1fxhc 961973_iojrag8d    

 

   covers_279621  mona-ilona-szeghalmi-elemer-salkahazi-sara-elete-es-munkassaga_hzr4pi4v (1)