Foszlányokból békeóceán

 

Szivárványfoszlány - YouTube (40:00)

 

Van, s mert hallható, hát igazolhatóan hallik, hogy lehet is töredék-hangból, akusztikai eposzból, kérdésjátékból és életvilág-tónusokból megkomponált zene is. Kétkedéssel venném körül, mi légyen ez, ha nem lenne hallható-hallgatható egyúttal. Egy tavaszi kirándulás, egy szikla-odúból visszatérő akusztikai sejtelem, egy látványvilág hangi merészkedése alkotja egybe Vázsonyi János albumát, mely Szivárványfoszlány címen jelent meg (2006). Mintha „idejét múlta” volna, a szerző közzé is tette a legnépszerűbb fájlmegosztón (https://youtu.be/2JE4Jx_r5Lw) – de ennyiben kedvünkre is tett, hisz bárki eléri és mintegy „ellenőrizheti”, miről improvizálok.

 

  

Vázsonyi János (jbsz.hu)

 

A zenész családból való Vázsonyi a Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakán végzett, később a Buddhista Főiskolán folytatott további tanulmányokat, s a legkülönb névvel illetett zenekaraival több hanglemez, egy sor fesztivál-szereplés és a legeltérőbb műfaji kísérletek (jazzrock, etnojazz, klezmer, Bach-interpretációk, Telemann) szaxofonos interpretációjával lepi meg rendszeresen hallgatóit. A népzenei, jazz, klasszikus kompozíciókon és kísérleti műfajokban edződött muzsikus egyik izgalmas zsánere, hogy hang-ötvözetei részint gondolati és asszociatív skálákon futkosnak, részint lehengerlő harmóniában egészítik ki egymást. Ha lehet méltán ismert párhuzamot keresni a tonális merészség széles tartományaiban, leginkább Jan Garbarek fényes méltóságához és mennyei akusztikájához hasonlítható, amit Vázsonyi ezen a lemezen csupa természet- és víz-közeli tételcímmel egybemuzsikál. Népdal foszlik át klasszikus tónusba, vízfolyás csobog az akusztikai partok között, szivárvány keresi terét a magas égbolton, napfény simít végig a vizuálisan kreált hangtájon, s valahol a merészség és leleményesség kockázata hoz derűt az egész CD vissza-visszafogott lendületében. Olykor mintha egészen tüneményes bizonyosságot állítana szembe a foszlányok puhaságával, máskor a visszafogott iramodás kényességével terít be, nyugtatóan serkentő, amit elbeszél. Teljes novellák, impozáns regényrészletek ezek néha, vagy jelentésfosztott rőzsedalok, fájdalmas kérdések, dicső állítások is. A címadó Szivárványfoszlány nóta a Békeóceánba folyik át, majd partok és parttalanságok sikamlásai követik, hogy a derű hangján egy Apám emlékére dalba olvadjon át. Epilógusa röviden, de neoromantikus merengést idézően keresi az eligazodás biztos pontjait, ráadásul zenész társaival, Nagy János orgonistával és Váczi Dániel szopranino-szaxofonossal olyan merész tónusokba fordulgatnak, melyekre csak a legbátrabb filmzenék, kortárs fotókiállítás-megnyitók, posztmodern operák kísérleti bűvkörei lehetnek méltó párhuzamok. A hét tétel szinte a századok hangja, csakhogy aktuális tolmácsolásban… ‒ a tétovaság olyan magabiztosságával, hogy első hallásra is baráttá lesz a muzsika.

 

Taní-tani? Bátorság volna. De tanulni annál kísértőbb! Ezekben a regiszterekben a félszeg méltóság és magabiztos kinyilatkoztatás éppúgy jelen van, mint az esélytelenség üdv-köre, a tánc mindenkori sodrása vagy a fájdalom sirató-merészsége.

 

Vázsonyi nem „kísérletez”, hanem állít. Meggyőzően, olykor szinte bántóan, mégis a lelemény vagy tudásbiztonság méltó kételyeivel kockáztatja meg egész napfény-szövedékét kitenni a világ hömpölygésének. S persze nem kell bizonykodni – épp ettől válik pusztítóan széppé és méltóságossá. Még nem klasszikussá, de korszakosnál fajsúlyosabbá. Talán nem szándékos ez, talán tudatos, de nem bántó. Mintha azt üzenné a hangközökben is: ne nekem vagy neked, hanem a Hangnak essen jól, ahogyan megszólal…!

 

S ez így is történik. A Hang ott vonul a tájon, siklik az árnyékon, incselkedik a napfény ívén, bucskázik a hullámtarajokon… Jól esik, nekünk is…!

 

 

A.Gergely András

 

 

A háttérhez:

https://bormamorbenye.hu/programok-2017/koncert-zene-2017/vazsonyi-janos/

 

https://m.magyarnarancs.hu/zene2/vazsonyi-janos-zenesz-mar-a-jarokaban-paganinit-hallgattam-83766

 

Képtalálat a következőre: „Vázsonyi János Szivárványfoszlány”

 

 

http://www.atempo.sk/naptar/17818-shades-of-bach-bach-zene-szaxofonon-vazsonyi-janos-eloadasaban-bodrogkereszturon.html