MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJ 2019

 

Snétberger Ferenc és az általa létrehozott Zenei Tehetség Központ*

 

Egyedülálló játékmódja, varázslatos egyénisége, a művészet felé való elkötelezettsége és a fiatal tehetségek felkarolása méltán emelte Snétberger Ferencet a világ élvonalába. Improvizációs  művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépett fel. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Zeneiségének és hangzásvilágának érzelmi skálája határtalan. Aki egyszer is hallotta Snétberger Ferenc játékát biztosan átélte azt a megrendítő lelki élményt, amely képes egy időben a közönséget és a szakmát elvarázsolni. Ázsia, Amerika, Európa, India legfontosabb városaiban lépett fel szóló előadásban, zenekarral, trióval, vagy egyéb formációval, ahol elkötelezetten képviselte a magyar és a cigányzene hagyományait. Az 1957-ben Salgótarjánban született művész 1988 óta Berlinben él, ám országhatárokat nem ismerve több évtizede odafigyel a roma tehetséggondozásra és a fiatal muzsikusok kinevelésére. Ezen munkálkodás gyümölcseként 2011 nyarán Felsőörsön elindította a Snétberger Zenei Tehetség Központot, amelynek célja, hogy egy hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert iskola legyen, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek világszínvonalú képzést és mentorálást kapjanak. Folyamatosan kutatnak olyan hangszeren játszó gyerekek után, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek. Évente 60 tanulóval kötnek ösztöndíjszerződést. Ennek keretében a diákok intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak.  Kiemelkedő művészek és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy a diákok a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak.

 

A Snétberger zenei tehetségközpontnak köszönhetően mára több olyan volt diák van, akik azóta diplomát szereztek és folyamatos sikereket érnek el a hazai és nemzetközi zenei életben.

 

Snétberger Ferenc számos díj birtokosa, mint a Kossuth-díj, LisztFerenc-díj és Prima-díj, igazi példaképpé vált, aki tettvággyal, szűnni nem akaró agilitással és elmélyült szellemiséggel segít a társadalomnak abban, hogy a mai olykor hamis világban mindig tudjuk mi a helyes, mi az igaz, és mi az, amiért érdemes élni.

 

Balázs János

Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Érdemes művész, a Cziffra Fesztivál és Cziffra Központ művészeti vezetője, egyetemi adjunktus

 

*Elhangzott a Magyar Örökség díjátadó ünnepségén 2019. szeptember 21-én a Magyar Tudományos Akadémia, Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9., I. em.)

 

További díjazottak:

 

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR KULTURÁLIS SZÖVETSÉG FOLYTONOS KÜZDELME ÉS A MAGYARSÁG MEGTARTÁSÁÉRT VÁLLALT KÜLDETÉSE

Laudátor: Dr. Orosz Ildikó pedagógus, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora

 

báró Eötvös Loránd világhírű geofizikusnak a magyar tudományt

és oktatást példamutatóan szolgáló életműve

Laudátor: Dr. Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti és

Egészségtudományi Intézet igazgatója

 

FÉJA GÉZA írói és szociográfiai munkássága

Laudátor: Dr. Medvigy Endre irodalomkutató, szerkesztő

 

AZ OKTATÓI MUNKÁBAN 150 ÉVES EREDMÉNYES ÉS A LEÁNYKÉPZÉSBEN ELSŐ

VERES PÁLNÉ GIMNÁZIUM

Laudátor: Dr. Csorba László történész, művelődéstörténész, egyetemi tanár,

a Magyar Nemzeti Múzeum v. főigazgatója

 

A FIUMEI ÚTI NEMZETI SÍRKERT

Laudátor: Dr. Fejérdy Tamás építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök

 

VIDNYÁNSZKY ATTILA SZÍNHÁZTEREMTŐ MŰVÉSZETE

Laudátor: Balog Zoltán református lelkész, országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma v. vezetője