SZALAI ÉVA ÉS MIRANDA LIU YOUTUBE FELVÉTELE

Szymanowski: Sonata for violin and piano Op.9 (2nd movement) (2019) (7:25)

 

Szalai Éva Budapesten született. Zongoratanulmányait Kiskőrösön kezdte dr. Pethő István növendékeként, majd a kecskeméti Kodály Iskolában folytatta Radványi Mária Bartók-Pásztory Ditta-díjas zongoraművésznő irányításával. 17 évesen a III. Országos Kamarazenei Verseny Nagydíját hozta el Békéscsabán, majd egy évvel később az ugyanott megrendezett Országos Zongoraverseny abszolút győztese lett.

 

Zeneakadémiai tanulmányai során nemzetközi versenyeket nyert: a Brémai Nemzetközi Zongoraversenyen 2 különdíjjal jutalmazták játékát, majd Franciaországban elnyerte az Adilia Alieva Nemzetközi Zongoraverseny I. díját és a legpoétikusabb előadásért járó különdíjat, valamint a III. Alain Marinaro Nemzetközi Zongoraverseny Nagydíját. Nemrég a Semper Music Nemzetközi Verseny I. díjával tüntették ki.

 

Hazánkon kívül fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Chilében, Franciaországban, Hollandiában, Izraelben, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Madridban a Moszkvai Fiatal Virtuózok kísérték Bach-előadását, Perpignanban a Collegium Mediterranée kamarazenekarával szólaltatta meg Beethoven G-dúr zongoraversenyét, Santiago de Chilében pedig az Andrés Bello Egyetem kamarazenekarával adták elő Mozart "Jeunehomme" koncertjét. Hazánkban a kecskeméti és a Szegedi Szimfonikus  Zenekar kíséretével is fellépett szólistaként. Játékát Őfelsége Vilmos Sándor holland király és családja jelenlétében is hallhatta a közönség.

 

Szalai Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel diplomázott 2011-ben. További tanulmányait a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián Dmitri Bashkirov professzor vezetésével, valamint a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert professzor irányításával végezte. 

Neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint például Joaquín Achúcarro, Michel Dalberto, Aquiles Delle Vigne, Geoffrey Madge, Menahem Pressler, Anne Queffélec, Geoffrey Simon, Ungár Tamás és Michael Voskresensky. 2014-ben a Fort Worth-i PianoTexas Nemzetközi Fesztivál és Akadémia meghívott ösztöndíjasa volt, ahol koncertfellépései mellett José Feghali, Yoheved Kaplinsky és Hung-Kuan Chen tanította.

2017-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója, készülő disszertációjának témája Alfred Cortot zongoraművész Chopin-interpretációja. (Forrás: https://www.evaszalai.com/bemutatkoza)

Fotó: népszava.hu

Miranda Liu, hegedűművész

Koncertmester, Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar

Első hegedűs, Central European String Quartet

Miranda Liu, hegedűművész

+36 70 285 2647

info@mirandaliu.com

www.mirandaliu.com

www.facebook.com/violinistmirandaliu

 

Miranda Liu

A sokszoros nemzetközi versenygyőztes 22 éves hegedűművész a közönség és a kritikusok elismerését egyaránt kivívta tökéletes (Oberbayerisches Volksblatt) és brilliáns (Salzburger Nachrichten) technikájával, lenyűgöző előadásmódjával. Több száz koncertet adott szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként a világ számos országában. Szólistaként fellépett olyen zenekarokkal, mint a Concerto Budapest, a New World Symphony, a Las Vegas Philharmonic, a Rhode Island Philharmonic Orchestra, a Litván Nemzeti Filharmonikusok, a Norddeutsche Philharmonie Rostock, a Philharmonie Salzburg vagy a Román Rádió Szimfonikus Zenekar. Kiemelkedő zenészek, akikkel kamarakoncerteket adott: Borbély László, Zakhar Bron, Klenyán Csaba Irma Kliauzaite, Környei Zsófia, Lakatos György, Szabó Judit, Várjon Dénes, Radovan Vlatkovic. Miranda Liu a világ neves koncerttermeinek visszatérő fellépője. A hegedűművésznő eddigi legfontosabb fellépéseinek helyszínei: Carnegie Recital Hall, Verizon Hall, Veterans Memorial Auditorium, New World Center, Croatian Music Institute, Lithuanian National Philharmonic Hall, Radio Society Concert Hall – Bukarest, Liszt Ferenc Zeneakadémia – Budapest, Palacio de Festivales de Cantabria, Wiener Konzerthaus, Mozarteum Salzburg. Miranda Liu 2007 és 2013 között tanult a salzburgi Mozarteumban, majd summa cum laude alapképzési és mesterképzési diplomáját szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Perényi Eszter osztályában. Jelenleg az intezmény legfiatalabb doktorandusza. 2016 óta a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar és Magyarország legfiatalabb koncertmestere, 2017 óta a Central European String Quartet alapító-első hegedűse.