GRATULÁLUNK

 

I.

Az év művészei a Nemzeti Filharmonikusoknál

 

 

 

A Nemzeti Filharmonikusok tagjai évtizedek óta titkos szavazással választják meg az év legkiválóbb, legjobbnak ítélt művésztársukat. 


Az idén ezt a kitüntető címet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek szavazatai alapján Tönköly József klarinétművész nyerte el: 

"Hatalmas öröm művészkollégáim elismerése és nyilvánvaló szeretete. Ezúton is köszönöm megbecsülésüket! A zenéhez a klarinéton keresztül vezetett az út, együtt vagyunk a zenekar része. Estéről estére azon fáradozunk, hogy közönségünk számára néhány pillanatra megállítsuk a rohanó időt, és szavakon túli, kortalan, igaz értékekkel találkozhassanak." - mondja a díjazott. 

 

A Nemzeti Énekkar művészeinek szavazatai alapján az "Év énekkari művésze" Széll Cecília szoprán énekművész lett, aki így köszönte meg a bizalmat: 

"Nemzeti Énekkarhoz tartozásom kapcsán, melynek immár 19 éve, nagyszerű embereket köszönhetek. Olyan kollégák ők, akik támogatják egymás sikerét, és akik inspirálják egymást, olyanok ők, akik között mély barátságokat találni. Olyan művészek, akik képesek a bennünk lévő hangszeren pontosan megalkotni azt a hangzást, melyet a zenemű megkövetel függetlenül attól, hogy romantikus operáról, kortárs vagy barokk oratóriumról, illetve a cappella műről legyen szó. Hálás vagyok, hogy a Nemzeti Filharmonikusok együtteseiben is kaptam szólista felkéréseket, melyeknek híre továbbgyűrűzött az Operaházig."

 

 A kitüntetetteknek járó elismerést tanúsító díszoklevél átadására az együttes 2019. október 3-i hangversenyén, az Olasz Kultúrintézetben került sor.

 

Bukta Julianna
sajtóreferens
MNF Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft.

 

 

II.

 

Hat erdélyi magyar személyiség - Közöttük Ferencz Sándor Csaba karnagy, a Nyárádszeredai Elméleti Líceum nyugalmazott zenetanára -  kapott magyar állami kitüntetést Csíkszeredában 

 

A 2019. augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott állami kitüntetéseket adtak át hat erdélyi magyar személyiségnek Csíkszeredában, csütörtökön. A díjazottak az erdélyi magyar közösség érdekében kifejtett munkásságukért részesültek a kitüntetésekben, amelyeket Tóth László főkonzul adott át. Bensőséges ünnepség keretében köszöntötték azt a hat erdélyi magyar személyiséget, akik munkásságukkal, pályafutásukkal méltán rászolgáltak arra, hogy Magyarország is elismerést nyújtson nekik.

 

Gazda Klára néprajzkutató, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének nyugalmazott egyetemi docense a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. A néprajztudós a tárgyi kultúra, a gazdálkodás, életforma és a népköltészet területén végzett jelentős kutatásokat Székelyföld és Moldva különböző régióiban.

 

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Demeter Lajos, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa, aki könyvtári munkássága mellett jelentős helytörténeti munkák szerzője, számos történeti kutatás résztvevője.

 

Fazakas János néptáncpedagógus, a Maros Művészegyüttes volt tagja szintén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. Néptáncos tevékenysége mellett Maros megye legkisebb falvaiban és a Távol-Kelet több országában is szívvel-lélekkel oktatta és oktatja a mai napig is a hagyományos magyar tánckultúra lépéseit.

 

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Vetró András temesvári születésű szobrászművészt is. A 41 éven át Kézdivásárhelyen, a Nagy Mózes Líceumban tanító képzőművész köztéri alkotásai nem csak szülőföldjén, de számos helyen a Kárpát-medencében és Európa több városában is megtalálhatóak.

 

Ferencz Sándor Csaba karnagy, a Nyárádszeredai Elméleti Líceum nyugalmazott zenetanára Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A nyugdíjas zenetanár több kórus és dalkör alapítója és vezetője volt hosszú pályafutása során, ezen kívül több jelentős kulturális esemény kezdeményezése és szervezése köthető a nevéhez.

 

Szintén Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át munkásságáért Antal Zsolt táncművész, táncoktató, koreográfus, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes egyik alapító tagja. A mai napig aktív néptáncos koreográfusként és alkotóként is kipróbálta magát a néptánc világában eltöltött évtizedek alatt. A kitüntetettek a díjak átvétele után meghatódva mondtak köszönetet a magyar államnak az odafigyelésért, valamint családtagjaiknak, barátaiknak, egykori és mai munkatársaiknak, akik nélkül nem lehettek volna képesek ilyen szakmai sikerek elérésére. A díjazottak mindegyike egyetértett abban, hogy amíg egészségük, erejük engedi, tovább szeretnék folytatni munkásságukat a jövőben is. Forrás:

- a Maszol.ro portálról

 

 

III.

VERSENYGYŐZTES IFJÚ MUZSIKUSAINK

 

 

 

Benyus János

 

2019. augusztusában az USA-ban, a Fort Collins városában működő Coloirado Egyetemen megrendezett 6. Nemzetközi Amerikai Kürtversenyen (International Horn Competition of America) /Fort Collins városában rendeztek meg Benyus János kürtművész a verseny profi kategóriájának a győztese lett (http://ihcamerica.org/) Benyus János jelenleg a Magyar Állami Operaház és a Concerto Budapest első kürtöse.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Friedrich Ádám volt a tanára. A  Junior Príma díjas In Medias Brass tagja.  Szintén nyáron a 6. Pekingi Kürtfesztiválon adott koncertet és tartott kurzust, míg az In Medias Brass kvintettel a Kaposfest előadói közt volt. szerepeltünk. 

*

Enreiter István nagybőgő-művésztanár (Weiner Leó Katolikus Zenei Szakgimnázium) egykori tanítványa, Kocsis Gerda (jelenleg a LFZE II. évfolyamos növendéke) és a most is nála tanuló Sárközi Ádám (14 éves) a Dittersdorf Nemzetközi versenyen korcsoportjukban első helyezést értek el.

 

 

Kocsis Gerda

 

 

A kép közepén Sárközi Ádám