Csató Mónika*

 

Az új zene nyomában

1.     Bevezető egy cikk-sorozathoz

 

Több hang vesz körül bennünket nap, mint nap, mint valaha. Mindenütt szól valami. De milyen zene szól? Milyen zenét hallgat a ma embere?

A hagyományos kulturális konvenciókat ma már nem az előző generációk és a hagyományok, de nem is az ellenük való lázadás, hanem a globális gondolkodás formálják. Kultúra és globalizáció a modernitás óta komplex kölcsönhatásban állnak egymással; az egyik nem írható le kielégítően a másik ismerete nélkül. Az egész világot behálózó gazdasági, politikai, társadalmi, kulturális és információs rendszerről van szó, melynek elemei állandó kölcsönhatásban vannak egymással. Az internet terjedésével ez a rendszer erősödött és erősödik. Mára teljesen behálózza életünket: az élet lassan minden területén találkozhatunk és találkoznunk kell vele. Telekommunikációs eszközöket használunk tanuláshoz, ügyintézéshez, szórakozáshoz; kezünkben az okostelefonnal azonnal tudást (gyakran pedig teljesen felesleges információt) szerzünk a világ szinte bármely pontjáról. Minden és mindenki azonnal elérhető.

 

A hagyományos kulturális konvenciókat átformálják a szociális média oldalai. A közösségi média rohamosan fejlődik, a zenemegosztó portálokon elképesztő mennyiségű hangzó anyag található. Video-és zenemegosztó csatornák (YouTube, Spotify, ITunes) segítségével bármilyen hangzó anyag immár azonnal globális jelenséggé válhat.

 

A ma zenehallgatója ez az ember, ennek a fogyasztói társadalomnak az embere. Mindezt figyelembe kell vennünk, ha -műfajtól függetlenül bármilyen- mai zenéről beszélünk. Ma, az imént ábrázolt okok miatt bármilyen produkció értelmezése értékhordozástól függetlenül ma sokkal inkább a fogyasztónak, semmint a szakmának tulajdonítható.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy rohanó világunkban szinte átértelmeződött az idő fogalma. Rengeteg az információ, hihetetlenül felgyorsult világban élünk. A ma emberének csak ritkán akad egy teljes órája, hogy meghallgasson valamit, amiben ráadásul rengeteg közölnivaló van, és még el is mélyüljön benne: jellemzően átlag 3,5-4 perces zenéket hallgat, amiben nincs túl sok felesleges információ (van elég minden nap és állandóan).

Mert a mai zene, ha jó zene, a ma emberéhez szól. Mit keres a ma embere a zenében? Mint amit keres az ember mindig. Ugyanazt, csak a kor változik körülötte: keresi, ami örök: a szépséget, a dallamot és a harmóniát. De keresi még a rohanás ellentétét, a nyugalmat; a feszültség oldását- ami a disszonancia oldása, a hozzá szóló szavakat, amit a sajátjává tud tenni (a szöveges zenében, dalban). A mai művész mindig egyéniség: ez a példa hat a hallgatóra, akinek a mondanivalójával valamilyen szinten azonosulni tud. Ezért az előadót ismeri jobban, hiszen ő közvetít, őt hallja, látja. A szerző éppen ezért gyakran mögöttes marad, ha nem azonos az előadóval.

 

Ludovico Einaudi (Torino, 1955) olasz zeneszerző, zongorista

 

A nézettségben sincsenek feltétlenül műfaji határok. Einaudi nézettsége elképesztően magas, 400 ezer követője van a Spotify-on- pedig nem popzene. De kölcsönhatásban van vele, hiszen ő is a ma embere, a ma művésze- inspirációnak tekinti és elismeri például Eminem és a Radiohead munkásságát.

      

Marshall Bruce Mathers III, művésznevén Eminem amerikai rapper, zeneproducer, dalszerző és színész (Wikipédia)

 

Radiohead, egy angol alternatív rock zenekar

R

Nem létezik műfaji értékrend. Gonda szavaival: „A műfajok egységesen nem minősíthetők, a műfajok szerinti értékrend önmagában is képtelenség.” A zeneszerzőknek ma egyedi nyelve van, ami táplálkozhat a múltból, jelenből, lehet műfajokból, stílusokból kevert. Nincs egységes zenei nyelv, de van korszellem és korhangulat, ami a médiának és az informatika fejlettségének köszönhetően egyre inkább globális.

 

És mitől lesz valaki ma népszerű és elismert? A mai kor igényinek megfelelően nem akar túl bonyolult lenni és van egyedi mondanivalója. Talán azért is lehet, mert valamiért divatos. De leginkább nem attól, hanem mert egyszerűen valamitől jó. Ezt pedig semmi egyébbel nem lehet elmondani, mint két kulcsszóval: az egyik kulcsszó a tehetség a másik az egyéniség.

 

*Csató Mónika zeneszerző, zeneelmélet tanár

http://monikacsato.com/

A képek forrása:

Ludovico Einaudi (ludovicoeinaudi.com)

Marshall Bruce Mathers III (www.gstatic.com/tv/thum - google.com)    

Radiohead  (hu.wikipedia.org)