A képen clipart látható

Automatikusan generált leírás                      

 

Snétberger Zenei Tehetség Központ

 

 

"”Ez egy olyan hely, ahol egymás zenei családja leszünk, egymástól tanulunk, a zenét tartjuk a legfontosabbnak, a zene köt össze bennünket, a zene az öröm és a szeretet forrása, a zene emel fel egymáshoz bennünket. És csak ez számít: a Zene mindenekelőtt."   (Snétberger Ferenc)

 

A Snétberger Program középpontjában a különleges zenei tehetséggel rendelkező, hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása áll olyan egyedi módon, amely különbözik minden más iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli, a többségi társadalmi oktatási, nevelési hagyományokra épülő rendszertől, ugyanakkor a két rendszert integrálja egy magasabb szintű megoldássá. A Központban folyamatosan kutatunk olyan hangszeren játszó és énekes fiatalok után, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek. Eddig 800 diákot hallgattunk meg. 300 fiatal végezte el sikeresen Programunkat, akik közül minden negyedik felvételt nyert konzervatóriumba vagy zenei felsőoktatási intézménybe. A veleszületett zenei tehetségre alapozva az a cél, hogy a diákokat eljuttassuk zenei tanulmányaik legfelsőbb fokára és utat mutassanak nekik a nagyvilágba. Jazz és klasszikus műfajra koncentrálunk, de kiemelkedő produkciók esetén elfogadunk és támogatunk más műfajokat is.

 

Immár 10. éve keressük határainkon innen és túl azokat a zeneileg tehetséges, elsősorban hátrányos helyzetű fiatalokat, akik a Snétberger Program ösztöndíjasaként egy éven keresztül ingyenesen vehetnek részt egyénre szabott, a hagyományos iskolai tanulmányokkal párhuzamosan végezhető képzésünkben a Balaton-felvidéki Felsőörsön elhelyezkedő Központunkban. Egyedülálló kurzusainkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósítjuk meg. Kiemelt célunk, hogy a lehető legtöbb fiatalhoz eljuttassuk a lehetőség hírét, itthon és a szomszédos országokban egyaránt.  

 

A Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója és művészeti igazgatója Snétberger Ferenc. Az oktatási modellt berlini tanári tapasztalatira építve álmodta meg és dolgozta ki. Életútja és munkája egyként bizonyítja a központ hitvallását, hogy a zene felemel. Salgótarjánban született, hétgyermekes roma családban. Ma Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó. Alapító-művészeti

igazgatónk elnyerte a "Magyar Tehetség Nagykövete” címet, ugyanakkor a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje.  

 

Központunk – amely egyben a MATEHETSZ Kiemelt Tehetségpontja is – működtetéséért a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. (ügyvezető igazgató: dr. Lantos Krisztina) felelős. Munkánkat kiemelten támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 2018-ban Bonis Bona díjjal jutalmazták munkásságunkat.

 

A 2011 óta létező tehetségközpontunk országos szintű és határon túlnyúló működése öt terület köré szerveződik:

 

·       tehetségkutatás

·       tehetséggondozás, zenei képzés, munkaerőpiaci képességfejlesztés

·       pályaorientáció és karrier-tanácsadás

·       szociális gondozás, mentorálás

·       koncert-szervezés

 

Minden évben meghallgatásokat tartunk, ahol Snétberger Ferenc választja ki a legtehetségesebb jelentkezőket. A zenei előképzettség, a kottaolvasás, a saját hangszer nem feltétel, csak a tehetség számít. Erre a velük született adottságra alapozva a fiatalok egy olyan komplex képzésben részesülnek, amely nagyban elősegíti zenei előmenetelük mellett a többségi társadalomba való beilleszkedésüket is. Központunk mind infrastruktúrájában, mind elhelyezkedésében az elmélyült zenei képzésre lett kialakítva, itt minden a zenéről szól. A fókuszban az egyéni képességekhez mért folyamatos fejlődés áll, amelyet egy egyedülálló közösségben valósítunk meg, hiszen a különböző korú és képességű diákok a kurzusok alatt együtt élnek a Központban tanárainkkal, mentorainkkal és a stáb tagjaival.

 

Évente 60 fiatallal kötünk ösztöndíjszerződést. Ennek keretében a diákok egyénre szabott, intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak. Számos volt diák előmenetelét pedig aktívan nyomon követjük.

 

Kiemelkedő művészek és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy diákjaik a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak. Snétberger Ferenc a legjobb klasszikus és jazz művészek meghívásával választja ki tanárainkat. A tanárok között éppúgy, mint a stáb többi tagja között, roma és nem roma kollégák dolgoznak együtt. Snétberger Ferenc mellett oktat a Központban többek között ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos György vagy Kraszna László és Csík Laura is. Emellett olyan volt diákok is tanítanak, akik korábban a Központ tanulói voltak, ma pedig a Zeneakadémián egyetemi hallgatók.

 

Mindennek terepe a 12 hétnyi bentlakásos kurzus, amelyre minden évben az iskolai szünetek alatt kerül sor, Felsőörsön. A diákok zenei képzése köré szerveződve egy olyan program megvalósítása a cél, amely komplex módon képes a fiatalok előmenetelét segíteni. A zenei-szakmai oktatáson túl vagy akár azon keresztül egyéb kompetenciák folyamatos fejlesztése is zajlik Központunkban. Fontos, hogy ezt a tudást a kortárs segítés módszerén keresztül is igyekszünk átadni. A mentorok és animátorok olyan fiatal szakemberek, akik nemcsak professzionális segítői, de koruk miatt társai is a diákoknak. Jellemző tendencia és tudatos célkitűzésünk is, hogy a program korábbi résztvevői később maguk is a Központban zajló oktatás résztvevőivé válnak, zenei segítőként vagy animátorként.

 

A kurzusok alatt (6 hét nyáron, 3 hét ősszel, 3 hét tavasszal), az elfogadáson alapuló, tudásközpontú szemlélet Központunk életének minden mozzanatát áthatja. Reggeltől késő estig folynak az órák, a diákok tanáraiktól és egymástól is tanulnak, így a komplex fejlesztés kulcsa abban rejlik, hogy a Központban tartózkodó minden felnőtt, a tanároktól kezdve a mentorokon és kortárs segítőkön át, egészen a technikai személyzetig, azon dolgozik, hogy a diákok az élet minden területén előrébb lépjenek, tapasztaljanak, tanuljanak, fejlődjenek.

 

Központunk diákjait számos koncerten lehet hallani. Minden évfolyam nagy zárókoncerttel ér véget egy neves budapesti koncertteremben. Tavaly a Vigadóban léptünk fel. De muzsikáltak a fiatalok a Művészetek Völgyében, a Bazilikában, az Ördögkatlan Fesztiválon vagy a Szigeten is, továbbá egyre több külföldi fellépési lehetőséget is kapunk, hiszen egyedülálló képzésünkre és diákjaink muzsikájára egyre több európai országban is kíváncsi a közönség. Tavaly tavasszal Madridban a királyi család előtt zenélhettek, de jártak Portugáliában a Terras sem Sombra fesztiválon és meghívást kaptak a stockholmi, strasbourgi és washingtoni Magyar Nagykövetségtől is. A Spanyol Roma Kulturális Intézet a Nuevos Creadores díjjal méltatta tevékenységüket. A spanyol királyi család tagjai, többek között Zsófia királyné és Iréne főhercegnő is elismerését fejezte ki a magas színvonalú koncertért, a Központban folyó munkáért. 2017-ben a Brüsszelben megrendezett Roma Platformra is meghívást kapott a Központ, ahol több mint 250 résztvevő, magas rangú politikusok, európai intézmények és nemzetközi szervezetek képviselői, roma és pro-roma szervezetek valamint az akadémia területéről érkező résztvevők számára adtak áttekintést a Központ működéséről és komplex programjáról. A hallgatóság betekintést nyert az oktatásból a munkaerőpiacra történő átmenet egy igen specifikus szegmensébe: miként járul hozzá a világszínvonalú és személyre szabott zenei képzés és egyéni mentorálás a roma fiatalok munkaerő-piaci integrációjához.

 

Az évi 100 órányi koncert adta fellépési lehetőség nemcsak azért fontos a fiatalok számára, mert a színpadon való szereplésben is komoly gyakorlatra tehetnek így szert – sokszor neves művészek kíséretében, hanem azért is, mert ezúton is bemutathatják tudásokat és autentikus és hiteles módon képviselhetik mottónkat, hogy „a zene felemel”.

 

A program sikerességét igazolja az is, hogy évről-évre számos diákunk tesz sikeres felvételi vizsgát valamely zenei szakközépiskolába vagy szakgimnáziumba. Több diák jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, sőt külföldi intézménybe is. 2017-ben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek programjába egy diák, a Zeneakadémia egyetemi képzésére három diák nyert felvételt. Egy pedig Bernben tanul tovább. Második alkalommal küldhettek diákokat Berlinbe is egy-egy hónapos tanulmányi útra a Collegium Hungaricum támogatásával.

 

Kapcsolat:

Snétberger Zenei Tehetség Központ / 8227 Felsőörs Hóvirág u. 28.

www.snetbergercenter.org / info@snetbergercenter.org / 003687/799-004 / Facebook