A kaliforniai egyetem adta ki Kusz Veronika monográfiáját, amelyet a Rózsavölgyi Kiadó 2015-ös kiadása alapján fordítottak angol nyelvre.

 

 

1948. március 10-én a világhírű zeneszerző és zongoraművész, Dohnányi Ernő belépett az Egyesült Államokba. Néhány évvel korábban még a magyar zenei élet szaktekintélyének tartották, és muzsikusok nemzedékei számára volt példakép és tanár. A kommunista uralom kiépülésével azonban menekülésre kényszerült, mivel fasiszta kollaboránsnak tartották, állástalanul ért az amerikai partokhoz. Az A Wayfaring Stranger című kötet Dohnányi Ernő kivételes karrierjének utolsó szakaszáról szól, és eddig nem ismert források alapján dolgozza fel az életművet. Dohnányi a tanár, a zeneszerző és a zongoraművész jelenik meg a lapokon, különös hangsúllyal az emigráció nehézségeire, a politikai környezetre és az esztétikai és kompozíciós dilemmákra, amelyekkel a konzervatív művész szembesült. A kötetet eddig nem publikált fotók is illusztrálják.

 

Kusz Veronika
(MTA BTK ZTI - Kusz Veronika

zti.hu)

 

A könyv írója Kusz Veronika zenetudós (1980-), a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa (a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumban dolgozik), fő kutatási területe Dohnányi életműve. A Rózsavölgyi Kiadónál jelent meg Dohnányi amerikai évei című kötete (2015). A most napvilágot látott angol nyelvű könyvet az University of California Press adta ki Brian McLean fordításában, 264 oldalon.

A kötetet magyar nyelven a Líra boltjában vásárolhatja meg!

Forrás:  Angol nyelvű kötet jelent meg Dohnányi Ernő amerikai éveiről ...

fidelio.hu

 

 

Veronika Kusz: A Wayfaring Stranger (2020) (Fotó/Forrás: California UP)