TAVASZI ÚJDONSÁGOK

 

 

I.

ÚTIKALAUZ A RÉGI BILLENTYŰS MUZSIKÁHOZ

Az Editio Musica Budapest Útikalauz a régi billentyűs muzsikához címmel új sorozatot indított. A kiadványokban a 16-19. század billentyűs zenéjében kalauzolják el a zongorázni, valamint a csembalón és más régi billentyűs hangszereken játszani tanulókat. Valamennyi kötet egy-egy nemzet vagy régió ismert és kevésbé ismert zeneszerzőinek darabjait tartalmazza.

Közreadta: Elek Szilvia, Horváth Anikó

Kiadó: Editio Musica Budapest


A sorozat az alábbi két kötettel indult útjára:

Franciaország 1 – Katalógusszám: Z. 20018

Franciaország 2 – Katalógusszám: Z. 20019

 

Útikalauz a régi billentyűs muzsikához

Útikalauz a régi billentyűs muzsikához


II.

MEZŐ IMRE: DALLAM KISASSZONY RUHATÁRA

Könnyű variációk zongorára

 

Katalógusszám: Z. 15119
Kiadó:
Universal Music Publishing Editio Musica Budapest

 



Mező Imre legújabb sorozata különleges vállalkozás: a 153 kis darab egyazon magyar népdalon alapul, arra irányítva a figyelmet, hogy egy dallam bemutatásának és feldolgozásának annak változatlanul hagyása esetén is milyen sok módja, lehetősége van. A variációkat a szerző az előjegyzésük szerint csoportosította, a csoportokon belül pedig nehézségi sorrendbe állította. Ezzel mint Becht Erika zongoratanár írja – „kétféle módot nyújt arra, hogy tanár és növendék megismerje és kipróbálja a sokféle variációs eszköz (augmentáció, diminúció, kánon, dallampárok stb.) lehetőségét….

https://www.kotta.info/hu/product/15119/MEZO-IMRE-Dallam-kisasszony-ruhatara.


III.

ORBÁN GYÖRGY: VENI, SOL!

Válogatott zongoradarabok


Katalógusszám: Z. 15120

Kiadó: Universal Music Publishing Editio Musica Budapest

 



Orbán György értékelése szerint a Veni, Sol! „a komolyabb technikával rendelkező zongoristáknak készült előadási darabok gyűjteménye.” A Lakos Ágnes készítette válogatás elsősorban a 2000-es évek elején készült Évszakok című, 48 darabból álló sorozatot veszi alapul, de néhány korábbi kompozíció is bekerült a kötetbe.

https://www.kotta.info/hu/product/15120/ORBAN-GYOERGY-Veni-Sol

 

IV.

KODÁLY ZOLTÁN: GYERMEKTÁNCOK

fuvolára és zongorára
Átírta: Bántai Vilmos, Bántainé Sipos Éva

Katalógusszám: Z. 15069

Kiadó: Universal Music Publishing Editio Musica Budapest

 

 

Kodály Zoltán zenepedagógiai kompozícióinak legnagyobb része énekhangokra készült. Kivételt jelent néhány zongorára írt gyűjtemény, amelyek a hangszer fekete billentyűinek használatával a pentaton hangsor különféle lehetőségeire hívják fel a zenetanulók figyelmét. Legkorábbi ezek közül az 1945-ben keletkezett Gyermektáncok.

Bántai Vilmos és B. Sipos Éva nyolc tételt dolgozott át a Gyermektáncokból fuvolára és zongorára. A darabok a felsőbb évfolyamos zeneiskolai tanulók képességeihez igazodnak. Az eredeti esz-gesz-asz-b-desz hangkészletet minden esetben transzponálták egyszerűbben olvasható hangnemekbe, sőt két darabból két (egy egészen könnyen játszható és egy valamivel nehezebb) transzpozíciót is kínálnak. A fuvola mindvégig dallamhangszerként mutatkozik be, míg a zongora hol alárendelt, hol a fuvolával egyenrangú szerepet játszik.


https://www.kotta.info/hu/product/15069/KODALY-ZOLTAN-Gyermektancok

 

V.
DALPANORÁMA
Négy évszázad könnyű dalai hat nyelven

Összeállította és közreadja Hegedüs Gönczy Katalin

Kiadó: Editio Musica Budapest

 

A Dalpanoráma hiánypótló sorozat. Célja, hogy hat európai nyelv dalaiból válogatva, és a 16. századtól a 20. század közepéig valamennyi zenei korszakot felölelve segítse a kezdő fokon oktató magánének tanárokat, korrepetitorokat, valamint – legfőképp – az énekelni vágyókat. A sorozat új darabokkal frissíti fel és bővíti ki az általánosan ismert dalrepertoárt, így valóban új panorámát nyit. Emellett - a modern technika eszközeit is felhasználva - egyedülálló segítséget nyújt a dalok megtanulásához és előadásához. A sorozat három kötete nehézségi sorrend szerint követi egymást, és mindegyik elérhető magas (“a” kötetek) és mély hangfekvésben (“b” kötetek) egyaránt.



 1/a kötet magas hangra - Katalógusszám: Z. 20006

1/b kötet mély hangra - Katalógusszám: Z. 20011

2/a kötet magas hangra - Katalógusszám: Z. 20007

2/b kötet mély hangra - Katalógusszám: Z. 20012

 3/a kötet magas hangra - Katalógusszám: Z. 20008

3/b kötet mély hangra - Katalógusszám: Z. 20013

https://www.kotta.info/hu/product/20006/Dalpanorama-1-a

VI.

Új különnyomatok Kodály: Vegyeskarok című kötetéből


Kodály Zoltán új, bővített Vegyeskarok kötete 2018-ban jelent meg a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest gondozásában.

A gyűjtemény 51 darabot tartalmaz a közismert karnagy, Erdei Péter közreadásában, aki Kodály kórusműveinek egyik leghivatottabb tolmácsolója.

Az alábbi lapkották a megújult kiadványban található művek különnyomatai, amelyek a kötetével megegyező formátumban és kiváló minőségű, halványsárga papírra nyomtatva készültek.

Az új, bővített 
Vegyeskarokról és a különnyomatokról további információt olvashat weboldalunkon:


https://www.emb.hu/hu/news/choral