Elhunyt Balogh Csaba tanár úr, karnagy és zenepedagógus

(1942-2020)

 


 

Balogh Csaba

 

Örökségünk - A galántai Kodály Zoltán Alapiskola kórusának jubileumi előadása, vezényel Balogh Csaba (4:55)

 

„Kedves gyerekek, Balogh tanító bácsi üzeni, hogy olvassátok tovább a zenekönyvben lévő tananyagokat. Sokat énekeljetek, hallgassatok zenét. Persze kímélve a szüleitek dobhártyáját. Üdvözöl Benneteket: Csaba bácsi”

 

Nem búcsúzásnak szánta, csupán a járvány miatt szünetelő tanítás idején üzente ezt diákjainak Balogh Csaba az iskola honlapján, abban a reményben, hogy a koronavírus után mindenki visszatér az iskolába.

A galántai Kodály Zoltán Alapiskola honlapján 2020. V. 11-én jelent meg a szomorú hír, hogy 78 éves korában elhunyt az iskola volt igazgatója, meghatározó tanára, nagynevű zenepedagógus.

Balogh Csaba zenetanár, karnagy, tankönyvíró 1942. március 31-én született Alsószeliben. A Galántai Tizenegyéves Középiskolában érettségizett (1959). Felsőfokú tanulmányait a pozsonyi, majd nyitrai székhelyű Pedagógiai Intézetben végezte, ahol 1963-ban magyar nyelv és irodalom−történelem−zenei nevelés szakos tanári képesítést nyert. A galántai Kilencéves Alapiskolában tanított, 2002-től már nyugállományú pedagógusként. 1965-ben alapította a most már Kodály Zoltán nevét viselő Alapiskola Gyermekkarát, amelyet azóta is vezetett.

1969-től tagja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának. 1969-ben megalapította a Galántai Gimnázium Leánykarát, amelyet 1976-ig vezetett. Stirber Lajos kollégájával az alapiskolák 5. és 6. évfolyama számára zenei nevelés tankönyvet és módszertani segédkönyvet szerkesztett. Több éven keresztül tagja, sőt vezetője volt a Járási Módszertani Központ zenei szakbizottságának, valamint a Csemadok Járási Bizottsága zenei szakbizottságának. 1991 és 1993 között iskolaigazgató volt. 2002-ben elérte a nyugdíjkorhatárt, de a nyugdíj mellett továbbra is tanított és vezette iskolája gyermekkarát.

Díjak, elismerések: Katedra Életműdíj (2004); Galánta város polgármesterének díja (2005); a Nemzeti Népművelési Központ kitüntetése, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díja (2009); Nagyszombat megye elnökének Emlékérme (2010); Emléklap a Csemadok Országos Tanácsa és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága részéről (2013).

A kórus felvételei Balogh Csaba vezényletével, illetve a Csemadok Életmű Díj átadása a televizio.sk oldalán megtekinthető.

További felvétel megtekinthető a nekrológ szöveg-forrásául szolgáló linken: Elhunyt Balogh Csaba tanár úr, karnagy és zenepedagógus ...

 

Forrás: 

 LINA 2020.05.11. 4 284 VIEWS