Elhunyt Kruza Richárd lengyel származású jazz-zeneszerző,
vibrafonos, zongorista, a Zeneakadémia jazz tanszakának korábbi tanára*

(1940-2020)

 

Kruza Richard (zene.hu)

 

Ryszard Ludomir Kruzaként született 1939-ben a lengyelországi Chojnicében. Édesanyja zongoraművész volt, hatéves korától tanult zongorázni, tizennégy évesen már klubokban játszott saját zenekarral. A hatvanas években a lengyel kultúra egyik legfontosabb centruma, a gdanski Zeneakadémiai központ egyik fő közreműködője volt, itt több avantgárd műhöz, kabarékhoz, színházi darabokhoz írt zenét.

 

1967-ben költözött Magyarországra, ahol évtizedeken át volt a jazzélet egyik meghatározó szereplője. A zenekritikusok és közönség egyaránt a legjobb európai vibrafonművészek közé sorolta Kruzát, aki vendégművészként játszott az Interbrassban és a Deseő Együttesben. 1972-ben egy időre Kanadába költözött, ahol zeneszerzéssel és zenerendezéssel foglalkozott. Több éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán, illetve a Béla Bartók Konzervatóriumban.

Richard Kruza - Clockwork NostalgiaYouTube (1988)

 (3:47)

 

Számos zenei tankönyvet írt, évtizedeken át fejlesztette saját találmányát, egy új típusú vibrafont. A multifunkcionális elektroakusztikai hangszert, a polyvibe-ot a budapesti Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára ünnepélyes megnyitásán mutatták be.

 

 

Fő zeneművei közé tartozik a Rövid pogány mise szimfonikus zenekarra és jazz négyesre, A király meghal című alkotás (ez Ionesco darabjának pantomim feldolgozásához készült), a Bluesology trilógia (az EBU Big-Band számára). Kvartettjével 1964-ben a wroclawi Jazz nad Odra Fesztiválon két első díjat nyert, a Gonda-Kruza Quartettel második helyezést ért el a székesfehérvári Interjazz Fesztiválon (1969).

Zene három tételben – YouTube (7:33)

Zene három tételben · János Gonda · János Gonda and his Ensemble · Frigyes Pleszkán · Richard Kruza Gonda - Kruza - Pleszkán

℗ 1985 HUNGAROTON RECORDS LTD.

 

 

*A Papageno-ban megjelent (Elhunyt Kruza Richárd jazz-zenész)    nekrológ alapján