KARANTÉN VARIÁCIÓK

 

A koronavírus miatti korlátozások alatt született otthoni felvételekből

 

I.

 

Szüts Apor

Pál, Kata, Péter- Karantén variációk zongorára és zenekarra

 

https://youtu.be/WtNhJIaGVmY (14:05)

 

II.

G. F. Händel

Messiás – Halleluja

 

https://777blog.hu/2020/04/16/hallelujah_ahogyan_meg_sosem_hallottad/  

(4:43)

A világjárvány ellenére sem maradt el nagypénteken a Händel Messiásából származó Hallelujah kórus előadása a brit Királyi Kórus Társulat jóvoltából. Ez a hagyomány már 144 éves múltra tekint vissza és csupán a második világháború alatt egy alkalommal maradt el az előadás.

 

Az idei alkalmat a koronavírus-járvány miatt törölték, de a tagok virtuális kórust alkottak, hogy a közönség bárhol élvezhesse az előadást. A kórus felkérte a közönséget, hogy csatlakozzon az ő éneklésükhöz április 10-én 16 óra 35 perckor, nagypénteken. A Királyi Kórus 82 tagja videót készített saját magáról, amelyeket aztán összevágtak és megosztották #Royal Albert Hall hashtaggel. Richard Cooke karmester például a saját kertjéből vezényelte a koncertet, orgonán pedig Richard Pearce kísért.

 

III.

MENTES DÁNIEL

„Dániel az Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát”

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=agJRtVNeUl0&feature=emb_logo (4:07)

A Bázeli Zeneakadémia pályázatot hirdetett, melynek lényege egy olyan
zenemű elkészítése, melyben köszönetet mondanak a járvány idején
frontvonalban küzdő embereknek, és lelki támogatást nyújtanak az
érintetteknek. Erre adta be pályaművét Mentes Dániel, mellyel
megnyerte a hétszáz frankos első díjat, valamint esélyes a zsűri
különdíjára is. Dániel az Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
kezdetű egyházi éneket dolgozta fel nyertes videójában, melynek
nemcsak átdolgozott szövege, hanem kreatív videója is kiemelkedő lett.


IV.

 

Csík János és a Mezzo a Föld Napjára készített karanténklipje

https://www.youtube.com/watch?v=HPE_zFI5Ozw&fbclid=IwAR3ZUaTGAs8TvkaCsg13C0YVSol_GLcBTpiNl3KgnX0uHQUmsMDtemQkOek (5:30)

A Földünk a mi kincsünk. Létünk alapja: lakóhelyünk, levegőnk, táplálékunk, testünk melege. Most, a klíma krízissel küzdő Földünkön az egész világot érintő járvány helyzetben, még inkább érezhetjük az emberiség sebezhetőségét, és annak fontosságát, hogy ne csak magunkra, embertársainkra, hanem a minket körülvevő, az életünk alapfeltételeit biztosító természetre sokkal jobban odafigyeljünk! Bánjunk gyöngéden környezetünkkel, mutassuk ki szeretetünket Földünk iránt nap, mint nap. Megőrzése, fenntarthatósága a mi felelősségünk.  „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” szegezi nekünk a kérdést a Föld

Napja minden április 22-én. Hiszen mindenki tud tenni érte! Figyeljünk mi is oda cselekedeteinkre és azok következményeire.

Ezek a gondolatok jelennek meg Csík János és a Mezzo zenekar legújabb karantén klipjében. A járvány okozta korlátozások ellenére is aktívan alkotó zenekarnak immáron ez a harmadik karanténklipje, melynek különlegessége, hogy az 50 éve elindított április 22. re a Föld Napjára hívja fel a figyelmet. Ezt a kecskeméti Hirös Agóra megbízásából készítették a Föld Napja apropóján, és amelynek premierje holnap délután lesz megtekinthető a Hírös Agora közösségi oldalán.

A természeti képek mellé Fonó által kiadott Szép a tavasz, szép a nyár című lemezről hangzanak el dalok, amit idén Fonogram-díjra is jelöltek. A klipben Őze Áron Jászai Mari-díjas színész mond részleteket Mikszáth Kálmán és Reményik Sándor alkotásaiból.

 

Közreműködnek még:

 

Csík János – hegedű, ének

Kisgyőri Krisztián – bőgő
Mészáros János – brácsa
Németh Zsolt – gitár
Rácz Gábor - zongora
Vadas László - citera, tangóharmonika

 

A dalok a Szép a tavasz, szép a nyár című lemezről hangzottak el. A lemezt kiadta a Fonó Budai Zeneház 2019-ben. További információ: www.fono.hu. A lemez hangfelvétele a Híd Média Barázda Stúdióban készült. A Szép a tavasz, szép a nyár című szám videoklipje a Fonó megbízásából a Fonó Budai Zeneházban készült.

 

További információ: xprodukcio@gmail.com



V.

 

Szent EfréM Férfikar: Pandémia
https://www.youtube.com/watch?v=5rUybkBplXk&feature=share&fbclid=IwAR31SDsYvblgsGgtc7H66LDNji_lBuvBqdaswU-jhwCVSnA0aEDBEmlVkok (1:95)

A Fonográf 1977-es slágerét dolgozták fel az Ápolók Nemzetközi Napján, hogy egy kis vidámságot csempésszenek azoknak az életébe, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy átvészeljük a koronavírus-járványt. Köszönjük!

Szöveg és átdolgozás: Bubnó Tamás