Két hű magyarra emlékeztünk

 

Főhajtás Pfeiffer Ede Sándor és Czene Ferenc életművének

 

 

A megemlékezés a Munkácsy utca – Megyeház utca sarkán, Gyula város első zeneiskolájának helyet adó épületen elhelyezett táblánál kezdődött, ahol Tölgyesi Ágnes idézte fel Pfeiffer Ede Sándor és Czene Ferenc életútját (lásd: alább). Pfeiffer Judit üzenetét Hoffmann Ferenc tolmácsolta és Magyar Zsolt koszorúzott. (Kiss Teréz felvétele)

 

„Gyulán, ebben a Délkelet-magyarországi kisvárosban 2020. június 28-án lelkes társaság gyülekezett – dacolva a délutáni kánikulával – a település egykori első zeneiskolája előtt. Emlékezni jöttek az 1935-ben ide érkező és a Viharsarok zenei oktatását megszervező zenepedagógus, karnagy, hegedűművész, Pfeiffer Ede Sándorra. Az akkori kultuszminiszter ugyanis Őt kérte fel, hogy a térség településein teremtse meg a zeneoktatás feltételeit. A Magyar Királyi Liszt Ferenc Zeneakadémián frissen diplomázott fiatal művész először Gyulán alapított zeneiskolát négy tanszakkal, majd az ezt követő években Hódmezővásárhelyen és Orosházán indította meg a zenei oktatást. Erről több korabeli napilap is tudósította a helyieket. Az Orosházi Friss Újság 1938. március 2-ai száma például arról tudósít, hogy szeptembertől Orosházán is megindul a zenei oktatás, méghozzá olyan kiváló zenepedagógusokkal, mint Pfeiffer Ede Sándor.

A kiváló hegedűművész, karnagy, zenepedagógus már az 1930-as évektől magasra ívelő zenei pályája során 1941-től a Budapesti Bartók Konzervatórium, az egykori Magyar Zenede hegedű tanszakának vezetője. 1950-ben a Harmónia Szimfonikus Zenekar koncertmestere majd a városi és kerületi zeneiskolák felügyelője.

 

 

Pfeiffer Ede Sándor (1909-1976), Daday Ferenc festőművész alkotása

 

Ennek az ígéretes pályának hazájában először a II. világháború vetett gátat, az 1956-os forradalom pedig végképp derékba törte azt. Állását, otthonát elveszítve fájdalmas és elkerülhetetlen döntésre kényszerülve a Pfeiffer család 1957 februárjában új otthonra talált az Amerikai Egyesült Államokban, Los Angelesben. Itt is hamar felismerték zenei kvalitását, így töretlenül folytathatta zenei életművét, zenepedagógusként, hegedűművészként egyaránt. Bekapcsolódott a magyar emigránsok kulturális életébe, művészeti események szervezője és szereplője, zenei versenyek kezdeményezője lett. Fáradhatatlanul tanított zeneelméletet a Los Angeles-i és környékbeli iskolákban, a pasadenai konzervatóriumban, közben folyamatosan és hatalmas sikerrel koncertezett. Egy ilyen koncert után Tenessee-ben egy Őt ért támadás vetett véget örökre – karsérülése miatt – hegedűművészi karrierjének. Ettől kezdve már csak tanított, de azt a legmagasabb szinten és elhivatottsággal tette. Elismerésként 1959-ben Beethoven Society kitüntetést kapott, egy évvel később, 1960-ban pedig megválasztották a Riverside Master Music Teachers Association egyik igazgatójává. A San Gabriel Szimfonikusok karmestere, az Altadenai Kamaraegyüttes alapítója, a Hollywood-i Immaculate Heart College hegedű tanszakának vezető tanára volt, ahogy az Amerikai Beethoven Társaság, a Kaliforniai Zenetanárok Szövetsége és a Zeneművész Szövetség tagja is.

1976-ban bekövetkezett halála óta földi maradványait az arcadiai Live Oaks temető őrzi, emlékét pedig tanítványai, szerte a világban. Ahogyan mi is itt, ebben a kis magyarországi városban, ahol emléktábla hirdeti az egykori első zeneiskola falán, hogy itt élt és alkotott Pfeiffer Ede Sándor. Nevét egy 2001-ben elindított szép hagyomány, a Gyulai Zenei Napok rendezvény is őrzi, melynek alapítója Pfeiffer Ede Sándor lánya, Neszlényi Lászlóné Pfeiffer Judit[1], a ma is Pasadénában élő kiváló zongoraművész, zenepedagógus, zeneszerző, édesapja méltó követője és egy Los Angelesben szintén ismerősen csengő név: Czene Ferenc volt.

 

Czene Ferenc (1936-2018)

 

Czene Ferenc – a Pfeiffer családhoz hasonlóan – 1957 tavaszán érkezett Los Angelesbe, ahol aztán haláláig második otthonra talált. Sorsa közös volt  Pfeiffer Ede Sándoréval, hiszen mindkettőjüket ugyanaz a kényszer sodorta el szeretett hazájuktól, de amint életteret találtak új országukban – bár más-más területen – örökre a magyarság elhivatott képviselői lettek. Életéről könyv született, melynek nemrég immár 3. kiadása is napvilágot látott, ezúttal annak a Dolinszky Jánosnak a támogatásával, akinek neve ugyancsak ismerősen és fényesen cseng, aki végigküzdötte Czene Ferenccel és sok hasonló lelkületű társával az emigrációba kényszerült magyarság minden harcát egy szabadabb jövőért.

Czene Ferenc az első szabad választásra – 1990-ben – visszajött Magyarországra és építeni kezdett egy új hazát – még ha csak a saját házában is. 2001-ben aztán megszületett az emléktábla és ezzel együtt a Gyulai Zenei Napok hagyománya, amely Pfeiffer Ede Sándor életművét hivatott őrizni. Így fonódott össze városunkban egy zeneművész és egy forradalmár élete.

 

Mindketten a hazájukat szolgálták egész életükben, akkor is, amikor a történelem messze sodorta őket születésük helyétől. Nekünk pedig szép küldetésünk, hogy őrizzük és tovább örökítjük emléküket.” (Tölgyesi Ágnes)

 

A nap további részében a két éve elhunyt Czene Ferenc otthonában lévő sírhelyénél – közös ima után – Nagy Bálint mondta el erre az alkalomra írt, Czene Ferencet méltató versét. Ezután Varga Árpád Zsolt emlékezett vissza a házigazda több évtizedes amerikai éveire és arra a szellemiségre, amely egész életét jellemezte, majd Hegedűs Tünde és Hoffmann Ferenc társaságában koszorút helyezett el az urnafalon.

 

Nagy Bálint, Varga Árpád Zsolt, Hegedűs Tünde, Hoffmann Ferenc

 

Emlékezés Czene Ferencre (Tölgyesi Ágnes felvételei)

 

A megemlékezés zárásaként levetítésre került – a film történetében első alkalommal a főhős otthonában – A Születés Jogán! című, Varga Árpád Zsolt által készített díjnyertes életrajzi dokumentumfilm. [2]    

 

 

IMG_20200628_201149

A programot a Czene tanyán már tradícióvá vált szalonnasütés, baráti beszélgetés zárta. (fotó: Varga Árpád Zsolt)

 

 

 

 

 



[1]  Neszlényi Pfeiffer Judith zongoraművész-tanár, zeneszerző, a Gyulai Zenei Fesztivál egyik alapítója és vezetőségi tagja. Los Angelesben a California State University zongora tanszakán tanított, mesterkurzusokat tartott és hangversenyeket adott. 1956-os megrázó élményeit, a Magyar Requiem c. művében foglalta zenébe, melyet többek között 1994-ben Budapesten adták elő, a Cantata in Memoriam 1956-os kompozícióját pedig 2006-ban Gyulán mutatták be (CANTATA IN MEMORIAM 1956,1:57:37).Alapító tagja és évek óta főszervezője a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt-zongora- és énekversenynek. Emlékezetesek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Liszt Ferenc emlékének szentelt tartott mesterkurzusai és hangversenyei. 

 

[2]A születés jogán - Czene Ferenc életrajzi dokumentumfilm részlet (2:18)

A Születés Jogán! Hivatalos Előzetes.(1:52)

Magyar dokumentumfilm 2019. 108 perc. Copyright by Varga Árpád Zsolt © 2019. Image HD Stúdió.