45 éves Nagykanizsa Város Vegyeskara

(Egy koncert margójára)

 

Mit is kell tudnunk az együttesről? Nagykanizsa Város Vegyeskara 1975-ben alakult meg, mint a Hevesi Sándor Művelődési Központ együttese. Alapító karnagya Poszaveczné Arany Ida volt, aki 16 éven át vezette a Vegyeskart. Őt az eltelt évek alatt számos karnagy követte, mígnem 2015 októberében Cseke József vette át az együttes szakmai irányítását. A vegyeskar fennállásának 45 éve alatt Nagykanizsa Város és Zala megye kulturális életének meghatározó művészeti együttesévé vált.

 

Két ízben nyerte el a KÓTA minősítő hangversenyén a "Fesztiválkórus címet", majd három alkalommal a „Hangversenykórus” címet. Szerepeltek az elmúlt évtizedekben nemzetközi fesztiválokon, versenyeken vettek részt Olaszországban Riva del Gardán, az Orlando Lasson, Szardinián Olbiában, és Lengyelországban Bielsko Bialában. Vendégszerepeltek Németországban, Ausztriában, Norvégiában, Finnországban, Hollandiában, Olaszországban, Horvátországban, koncerteztek Nagykanizsa testvérvárosaiban, Kovásznán, Puchheimben, Magyarkanizsán, Ptujban és Bihácson. 2000-ben adták ki első hanghordozójukat, „Boldog Karácsonyt!” címmel, amit Kollonay Zoltán vezetésével készítettek el.

 

2017-ben két arany diplomát szereztek nemzetközi versenyen Riva del Gardában, és 2018-ban, a VIII. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyről, szintén arany diplomával térhettek haza. 2019 októberében, a Riva del Garda-i Nemzetközi Kórusversenyen megvédték két arany diplomájukat, illetve megnyerték saját kategóriájukat, aminek köszönhetően indulhattak a Grand Prix versenyen, ahol Magyarországot képviselték a döntőben. 2020 februárjában jelent meg második hanghordozójuk, „Üzenet” címmel.

 

 

Gazdag repertoárjukban az egyetemes kórusirodalom alkotásai mellett magyar és modern kortárs alkotók művei is szerepelnek. 

 

Mindezen bevezető után, lássuk, hogy milyen is volt az együttes jubiláló hangversenye!

 

A történet 2019 tavaszán kezdődik, amikor is elhatározták, hogy új hanghordozóval lepik meg közönségüket, illetve a magyar kórusmozgalmat. Június elején el is készültek a felvételek, melyeknek stúdió utómunkálatai 2019 augusztusának végére be is fejeződtek. Az előzetes terv szerint ezt az anyagot be is mutatták volna még az ősz folyamán. Azonban erre, rajtuk kívülálló okok miatt nem kerülhetett sor. Így aztán a CD-bemutató hangverseny időpontját áttették 2020. március 13-ra. Ekkor újabb akadályba ütköztek. Közbeszólt a pandémia, így ezt az eseményt is le kellett mondaniuk. A járvány kiszélesedése, a rendkívüli helyzet, csak rontotta az esélyét egy újabb koncert időpontnak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zdOpo1bG-xQ&t=220s

Nagykanizsa Város Vegyeskara a Szent Márton Kórustalálkozón-részlet (Szombathely, Szent Márton Templom, 2019.-11. 16.)

 

2020 júliusában úgy döntött az együttes, hogy újabb időpontot tűz ki, 2020. október 22-ét. Tették ezt abban a reményben, hogy addig szakmailag fel lehet készülni rendesen, és talán meg lehet tartani a koncertet. Az eseményt összevonták az énekkar fennállásának 45. jubileumával, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepségeivel.

 

A következetes szakmai munka, és szervezés meg is hozta a gyümölcsét. Nagykanizsa Város Vegyeskara (75%-os tagsággal), az adott napon nagy sikerű hangversenyt tartott a nagykanizsai Jézus Szíve (Felső templom) templomban, szép számú közönség előtt. Öröm volt látni, hogy szinte teljesen megtelt a templom, az amúgy komolyzenei eseményekre kiéhezett közönséggel.

 

 

A koncert elején, Balogh László polgármester köszöntötte a megjelenteket, megemlékezett 1956 hőseiről, majd átadta a KÓTA díszoklevelét a kórusnak.

 

 

 

 

Ezután következett a várva várt hangverseny, melynek műsora a következő volt:

 

Filippo Azzaiolo: Két madrigál

Robert Jones: Farewell dear love

John Bennet: Weep o Mine Eyes

Jean-Philipp Rameau: Hymn á la Nuit

Dmitry Bortniansky: 7. Cherub himnusz

Christoph Willibald Gluck: De profundis

Gioachino Rossini: O Salutaris Hostia

Kodály Zoltán-Ady Endre: Akik mindig elkésnek

Kodály Zoltán-Balassi Bálint: Szép könyörgés

Bárdos Lajos: Libera me

Szőnyi Erzsébet: Ima alkonyi harangszóra

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Ruhetal

Kodály Zoltán: Esti dal

Vedres Csaba-József Attila: Kész a leltár

 

   

A hangverseny méltóképpen mutatta meg a nagy múltú együttes magas szakmai színvonalát. Jó keresztmetszetét adta hanghordozójuknak, illetve a koncert, kellő lelki ráhangolódást nyújtott a közönség számára, a közeli nemzeti ünnep alkalmából is.

 

     A kórus kiváló interpretálója volt a különböző korszakok muzsikájának. Szép intonációival, sokszor drámai hatású dinamikai árnyalataival, méltán vívta ki a közönség elismerését. Természetesen, az ideg nyelvű kórusművek előtt, a közönség hallhatta a magyar fordítást is.

 

Külön emelném ki, hogy az első 100 érkező koncertlátogató, kapott ajándékba a kórus új cd-jéből. A hangverseny végén, a végig maszkban helyet foglaló közönség, állva tapsolta meg az ünneplő vegyeskart.

 

Kívánjuk, hogy Nagykanizsa Város Vegyeskara, a következő évtizedekben is legalább ilyen szakmai színvonalon működjön, és képviselje Városát, Magyarországot!

 

 

Kálovics Ferenc                                                       Cseke József

kórustitkár                                                                           karnagy