Elhunyt Bedők László

 

az Ajkai Zeneiskola nyugalmazott klarénéttanára

(1954-2020)

 

 

2020. október 22-én, életének 66. évében elhunyt Bedők László, az Ajkai Zeneiskola nyugalmazott zenepedagógusa, klarinéttanára.

1954. szeptember 28-án született Győrben, ott tanult a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd Pécsen szerzett klarinét tanári diplomát. 1981-ben kezdett el tanítani az Ajkai Zeneiskolában. 1986-tól megszűnéséig tagja volt a Veszprémi Filharmonikus Zenekarnak, mint 2. klarinétos.

 

A teljesség igénye nélkül idézzük fel Bedők Tanár úr, városunkban eltöltött majd 40 éves munkásságát!

 

A három évente megrendezett Megyei Fafúvós Versenyeken (1984,1987 és 1990) Arany, Ezüst és Bronz fokozatokkal tért haza növendékeivel. 1987-ben nívó-díjjal jutalmazta a zsűri felkészítő munkáját.1991-ben megalakította az Ajkai Reneszánsz Együttest, mellyel mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken kiemelt sikereket szerzett. 1998-ban útjára indította a Veszprém Megyei Furulyaversenyt, melynek a mai napig az Ajkai Zeneiskola ad otthont. Pedagógiai munkássága alatt több tanítványát készítette fel zenei pályára. 2004-től tagja volt a Padragi Bányász Férfikórusnak, ahol jellegzetes basszushangja, kiváló stílusérzéke, és remek humora miatt a kórus meghatározó személyiségévé vált. Évtizedeken keresztül szervesen vett részt Ajka város zenei életében. Több Szó-Zene-Kép vetélkedőt vezetett a Gyermekek Házában és Művészeti órákat tartott a Városi Múzeumban, ahol több oldalról, több művészeti ág segítségével képet kaphattak városunk diákjai egy-egy korszak életéből. Találkozhattunk személyével kiállításmegnyitókon, és más városi rendezvényeken.

 

Munkája elismeréseképpen több kitüntetésben is részesült.

 

1987-ben miniszter dicséretet, 1992-ben Nagy László-díjat, 1998-ban Kiemelkedő Közművelődési Tevékenységért kapott kitüntetést.

2018-as nyugdíjba vonulása után sem tétlenkedett. Továbbra is fontos volt számára tudásának átadása. Érdeklődési köre rengeteg mindenre kiterjedt. Sokat olvasott, kollégái, tanítványai felé mindig segítőkész volt. A Padragi Bányász Férfikórus tagjaként több országos versenyen is szép eredményeket ért, értek el. 2019-ben hangfelvételt készítettek a kórussal, mely mindörökké megőrzi számunkra egyedi orgánumát és ezen keresztül felidézhetjük személyiségének sokszínűségét.

 

Az Ajkai Zeneiskola munkaközössége, egykori kollégájának tiszteletére és emlékének megőrzésére úgy döntött, hogy az Ő általa megálmodott és elindított Veszprém Megyei Furulya Verseny ezen túl Bedők László nevét fogja viselni.

Nyugodjék békében!

 

NéNó

Elhunyt a zenetanár - Ajkai Szó

2020-11-03