CSONKÁNÉ VÖRÖS MÁRIA

 

AZ ERKEL GYULA ZENEISKOLA ZONGORATANÁRA

(1948-2020)

 

Csonkáné Vörös Mária fiatalkori portréja

 

2020. október 1-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Csonkáné Vörös Mária az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott zongoratanára. Zongora tanulmányait az újpesti, az akkori 8. számú körzeti zeneiskolában kezdte. Tanára Arató Szilvia volt, aki hosszú időre meghatározó személyiség volt Mari életében. Vörös Mária zenész családból származott, de útja nem vezetett egyenesen az akkori Bartók Béla Szakiskolába, hanem előbb leérettségizett a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. Arató Szilvia keze alatt érett meg benne az elhatározás, hogy mégis a zenei pályát válassza. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképtő Intézet Miskolci Tagozatán folytatta zongora tanulmányait Herszényi Bálint osztályában, hogy onnan visszatérjen régi zeneiskolájába Újpestre. Itt kezdte meg tanári pályafutását. Évtizedekre az újpesti zeneiskola meghatározó tanár egyénisége lett. Számtalan növendékkel szerettette meg a muzsikálás örömét és többen a zenei pályát választották élethivatásuknak. Tanári pályafutásának második felében kollégái megtisztelték azzal, hogy rábízták az iskola tanárainak képviseletét az MZTSZ zenetanári tagozatában. Hosszú ideig képviselte kollégáit szakszervezeti titkárként. Mindig fáradhatatlanul, nagy lelkesedéssel állt ki a tantestület érdekében.

 

Férje Csonka Emil szintén zenetanár a könnyű műfaj képviseletében. Fiai, akik mindketten Mária életének középpontjában voltak, szintén muzsikusok lettek. Emil a MÁV szimfonikusok szólamvezető brácsaművésze, Balázs pedig a Rádiózenekar hegedűművésze.

 

Fájdalmasan kevés időt tudott együtt tölteni szeretett unokájával, akit még a Covid-19 járvány is elzárt a nagyszülőktől. Máriát is a Covid-19 győzte le hirtelen, nagy erővel. Értelmetlen, korai halál. Munkáját, szellemiségét kedves tanítványa Szabó Katalin viszi tovább az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában. 

Mindig szeretettel és tisztelettel fogunk rá emlékezni. 

 

Bujdosóné Pécsy Klára zongoratanár

az intézmény nyugalmazott mb. vezetője